Redactie
Redactie Life 19/11/2018

Apple CEO Tim Cook over privacy, controversiële deal Google en meer

In een markt waar het allemaal om het verzamelen van zoveel mogelijk data draait, legt Apple de focus continu op privacy. In een nieuw interview haalt Apple-CEO Tim Cook flink uit naar Google en Facebook.

Apple CEO Tim Cook over deal met Google

Hij vindt namelijk dat beide techgiganten te veel data verzamelen, veel te veel zelfs. Dat liet hij weten tijdens een interview dat op het Amerikaanse kanaal HBO werd uitgezonden.

Daarop werd echter meteen een scherpe wedervraag gesteld: waarom werkt Apple dan toch actief samen met Google? De zoekgigant is immers verantwoordelijk voor de zoekmachine op iOS, waar Apple miljarden mee verdient.

Tot 2012 was Google Maps zelfs de standaard kaarten-app op elke iPhone of iPad. Die deal werd uiteindelijk gecanceld omdat Google meer data van gebruikers wilde verzamelen, maar Apple het dar niet mee eens was. Zo is Apple Maps ontstaan.

Zes jaar later Googlen we echter nog massaal op iOS. Ja, je kunt de standaard zoekmachine veranderen, maar slechts een zeer klein gedeelte van alle gebruikers zal dat daadwerkelijk doen. Waarom wisselt Apple niet van standaard zoekmachine als privacy zo belangrijk is?

Apple heeft de deal zelfs onlangs voor een gigantisch bedrag verlengd. Voor de duidelijkheid: Google betaalt miljarden per jaar aan Apple, niet andersom. Dat onderstreept nog eens hoe belangrijk die gegevens en data voor de zoekgigant zijn.

Tim Cook legt uit hoe de vork in de steel zit:

“Ik denk dat Google’s zoekmachine simpelweg nog steeds de beste is. We hebben allerlei tools geïmplementeerd die het tracken van gebruikers minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan privé-tabbladen, en bescherming tegen volgen. Zo worden onze gebruikers doorlopend beschermd. De deal met Google is allerminst perfect, dat zeg ik ook niet, maar in de huidige context is het wel het beste wat we konden doen.”

Het is geruststellend dat zo’n grote fabrikant bewust niet voor het massaal verzamelen van data kiest. Althans, het onnodig verzamelen van gigantische hoeveelheden data.

Apple CEO Tim Cook on Whether Technology is Good or Evil | AXIOS on HBO

Apple CEO Tim Cook argues that technology can be good or evil depending on the creator. #HBO #Axios Subscribe to the HBO YouTube Channel: https://goo.gl/wtFYd7 Don’t have HBO?

‘Regering moet ingrijpen’

De CEO waarschuwde in eerdere interviews al voor het effect van dergelijke praktijken. Sterker nog, Cook is bang dat bedrijven als Facebook en Google data verzamelen die in de toekomst actief tegen burgers gebruikt kan worden. Juist daarom moeten overheden nu ingrijpen, aldus Tim Cook:

“Ik ben over het algemeen geen groot fan van strenge regelgeving. Ik ben een groot voorstander van de vrije markt, maar moet ook erkennen dat die markt niet altijd optimaal werkt. Ik denk dat zelfregulering niet werkt als het om dataverzameling gaat. Het is daarom denk ik onvermijdelijk is dat er een bepaalde vorm van regulering komt. De regering zal op een gegeven moment met iets moeten komen.”

Genderprobleem

Ten slotte gaf de CEO commentaar op het genderprobleem in Silicon Valley. Vrouwen zijn er namelijk extreem ondervertegenwoordigd. Cook erkent dat probleem, en bevestigt zelfs dat bedrijven de plank totaal mis hebben geslagen. Tegelijkertijd benadrukt Cook dat Apple het probleem op probeert te lossen en dat steeds meer bedrijven volgen:

“Voor alle technologiebedrijven is dit een blinde vlek, niet alleen in Silicon Valley heeft men de plank misgeslagen. We steken veel energie in het oplossen van het genderprobleem. We proberen naar medewerkers te luisteren en hun ideeën op te pakken. Ik ben hoopvol dat andere bedrijven volgen ik verwacht ook zeker verbetering,” aldus de CEO van Apple.

Reageer op artikel:
Apple CEO Tim Cook over privacy, controversiële deal Google en meer
Sluiten