Redactie
Redactie Stuff 17 mrt 2017

Het verwijderen van de audiojack door Apple was briljant, hier is waarom

Apple verwijderde, zoals je ongetwijfeld weet, de audiojack bij de iPhone 7, met als gevolg dat je reguliere koptelefoons niet meer zomaar aan kunt sluiten. Het kwam Apple op flink wat kritiek te staan, maar langzamerhand begint het bij ons te dagen dat dit wel eens een meesterlijke zet kan zijn.

Natuurlijk is het vervelend als jij jouw huidige koptelefoon niet meer standaard aan kunt sluiten op je nieuwe smartphone. Helemaal vervelend natuurlijk als je hebt geïnvesteerd in een duur, kwalitatief exemplaar. Apple levert weliswaar standaard een verloopstukje mee en ook de AirPods brengen soelaas, maar voor veel mensen was dit onvoldoende pleister op een grote wond.

Nu de iPhone 7 al enige tijd op de markt is, kun je het verdwijnen van de ingang ook op een andere manier beschouwen en deze stap van Apple wellicht zelfs zien als een meesterlijke zet.

Zo’n verloopstekkertje zorgt toch weer voor extra bulk in de zak (en is bovendien iets minder flexibel) en die AirPods zijn weliswaar nice (en wij vinden ze prima klinken ook), maar critici vinden ze duur en zijn teleurgesteld over de accuduur. Kritiek genoeg dus.

Vroeg of laat gaan alle audiojacks wel verdwijnen, zo schat Apple in, maar feit is dat het Californische bedrijf de eerste populaire telefoonproducent is die de ingang uitbant en dus krijgen zij de wind van voren. Nu de iPhone 7 al enige tijd op de markt is, kun je het verdwijnen van de ingang ook op een andere manier beschouwen en deze stap van Apple wellicht zelfs zien als een meesterlijke zet.

Waarom nu zo slim was

Al voor de komst van de iPhone 7 was duidelijk dat deze smartphone een – met alle respect – ‘tussenmodel’ zou zijn. Natuurlijk is het Apple’s krachtigste telefoon ooit en onbetwist vlaggenschip, maar de gehoopte innovaties bleven uit. Behalve de lastigste dan: die rottige 3.5 mm-ingang die Apple een doorn in het oog was. Voila: een prachtig voorbeeld van een calculated risk.

Door de moeilijkste stap naar de consument toe al te verwerken in een model dat je ietwat oneerbiedig zou kunnen zien als een zoethoudertje tot de komst van de ‘echt nieuwe’ iPhone 8, kon Apple een klap opvangen. Het bedrijf kijkt uiteraard jaren vooruit: de iPhone 8 is het toestel dat de onbetwiste koppositie ten opzichte van de concurrentie moet pakken. Als die straks arriveert zul je niemand meer horen over de afwezigheid van een traditionele audio-ingang. Alle andere fabrikanten moeten nog maar afwachten hoe kun klanten hierop gaan reageren als zij hun nieuwste vlaggenschepen gaan presenteren…

Reageer op artikel:
Het verwijderen van de audiojack door Apple was briljant, hier is waarom
Sluiten