Mark Hofman
Mark Hofman Stuff 8 dec 2020

Apple onthult AirPods Max: eindelijk de noise-cancelling koptelefoon

Het gerucht ging al even, maar vandaag is het toch echt een feit. Apple heeft zojuist de AirPods Max aangekondigd.

De koptelefoon van Apple is officieel een feit. Er werd de afgelopen maanden al veel gesproken over de AirPods Max, die in de wandelgangen de naam AirPods Studio droeg. Wat heeft de koptelefoon te bieden, voor hoeveel is hij te koop en wanneer kun jij ermee aan de slag?

Apple kondigt AirPods Max aan

De AirPods Max beschikt over een ‘akoestisch ontwerp’, H1-chips en geavanceerde software om de gebruikservaring te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Adaptive EQ, Active Noise-Cancellation, Transparency Mode en Spatial Audio. Klinkt uiteraard indrukwekkend, maar wat houdt dit nu allemaal precies in?

Akoestisch ontwerp

Bij ontwerp van de AirPods Max is extra aandacht besteed aan de oorschelpen, de kussens en de spanning op de hoofdband. Die band is overigens gemaakt van roestvrijstaal en voorziet de AirPods Max van voldoende stevigheid, flexibiliteit en comfort om ervoor te zorgen dat deze voor iedere consument fijn te gebruiken is. Uiteraard is de koptelefoon ook te verstellen.

Apple AirPods Max
De AirPods Max (Bron: Apple)

De oorschelpen zitten op zo’n manier vast aan de hoofdband dat het mogelijk is om hem volledig naar eigen wens in te stellen. Zo is het mogelijk om de schelp te draaien voor meer comfort. De schelp van de AirPods Max is gemaakt van een bepaald soort schuim dat ervoor zorgt dat deze ten alle tijden zit zoals jij dat het prettigst vindt.

Daarnaast is de AirPods Max voorzien van de Digital Crown. Deze kennen we uiteraard van de Apple Watch en zorgt ervoor dat je volledige controle hebt over de koptelefoon. Via deze weg regel je dus de volume, zet je muziek op pauze, kies je voor een volgend nummer of ga je aan de slag met Siri. Het is ook mogelijk om via deze weg telefoontjes te beantwoorden.

Geluid van de AirPods Max

Apple heeft de koptelefoon voorzien van een 40mm dynamische driver die door het bedrijf zelf is ontworpen. Deze zorgt bijvoorbeeld voor een rijk, diep en helder geluid. Maar het gaat verder dan het materiaal dat in de hardware zit. Apple doet op het gebied van software ook voldoende om de geluidskwaliteit van de AirPods Max zo hoog mogelijk te houden.

Adaptive EQ: De AirPods Max zijn naar wens in te stellen. Dat zorgt ervoor dat de koptelefoon en de oorschelpen niet bij iedereen hetzelfde zit. Adaptive EQ zorgt ervoor dat, ondanks de manier waarop de AirPods Max op je hoofd zit, iedereen wel dezelfde geluidskwaliteit krijgt.

Active Noise Cancellation: De AirPods Max is voorzien van Active Noise Cancellation, waarmee jij alle geluiden om je heen kunt filteren. Dat doet de koptelefoon door gebruik te maken van drie microfoons aan de buitenkant. Deze detecteren de geluiden van buiten, terwijl één microfoon aan de binnenkant van de oorschelp het geluid vanuit de AirPods Max in de gaten houdt.

Transparency Mode: Wie geen zin heeft om niets meer om zich heen te horen kan ook gebruik maken van de Transparency Mode. Het zorgt ervoor dat omgevingsgeluid te horen is terwijl je muziek gewoon afspeelt. Een modus die makkelijk af te wisselen is met Noise Cancellation door een keer toegewijde knop in te drukken.

Spatial Audio: Spatial Audio kennen we al van de AirPods Pro. Het zorgt ervoor dat het geluid, ten alle tijden, optimaal gepositioneerd wordt. Als jij dus je hoofd beweegt, beweegt het geluid als het ware met je mee. Op die manier is 5.1 of 7.1 Surround of Dolby Atmos uitstekend te gebruiken.

Bron: Apple

Verschillende functionaliteiten

Naast de functionaliteiten om de geluidskwaliteit van de AirPods Max te verbeteren, is de koptelefoon ook voorzien van andere handige features. Zo is het mogelijk om automatisch te wisselen van verbinding tussen de iPhone, iPad of Mac. Als jij dus op je Mac muziek aan het luisteren bent, is het mogelijk om een inkomende oproep met je AirPods Max te beantwoorden op je iPhone.

Op het gebied van verbinding werkt de koptelefoon ook samen met andere AirPods in huis. Het is mogelijk om binnenkomende audio te delen met twee sets AirPods. Als jij gebruik maakt van Apple Music en een nummer aan je vriendin wilt laten horen, dan is het mogelijk om dit nummer zowel op je koptelefoon als via de oordopjes tegelijkertijd af te spelen.

Uiteraard speelt Siri ook een grote rol. De slimme assistent van Apple wordt ondersteund door de AirPods Max, waardoor je de koptelefoon en je iPhone bijvoorbeeld ook gewoon met je stem kan besturen.

De batterij van de AirPods Max

De AirPods Max is een draadloze koptelefoon en de batterij speelt dus een belangrijke rol. Volgens Apple zit dat overigens wel goed, want het is mogelijk om het apparaat tot 20 uur te gebruiken. Uiteraard zal er wel verschil zijn wanneer je Noise-cancellation gebruikt of niet, maar over het algemeen ziet het er positief uit.

De AirPods Max wordt bovendien geleverd in een Smart Case die het batterijverbruik tot een minimum beperkt wanneer je de koptelefoon niet gebruikt.

Apple AirPods Max
De Airpods Max in actie (Bron: Apple)

AirPods Max: prijs en beschikbaarheid

De AirPods Max zijn vanaf vandaag te bestellen via de website van Apple. Vanaf 15 december 2020 worden de koptelefoons dan ook echt geleverd. De AirPods Max verschijnt ook in Nederland en is te koop voor 629 euro.

Iets te prijzig? Dan kun je ons lijstje met de beste noise cancelling-koptelefoons van 2020 checken. Spoiler: die zijn een stuk goedkoper.

Reageer op artikel:
Apple onthult AirPods Max: eindelijk de noise-cancelling koptelefoon
Sluiten