Pim Jansen
Pim Jansen Life 1 jul 2019

Appen op de fiets is nu strafbaar en zo hoog is de boete

We gebruiken dagelijks onze smartphone. Is het niet voor werk of voor een studie, dan wel om nog even Netflix te checken of om je contacten te onderhouden. Dat is niet altijd zonder risico. Doe je dat in de auto terwijl je rijdt, dan kun je rekenen op een flinke boete en kans op een levensgevaarlijk ongeluk. Vanaf vandaag komt daar een extra beperking, terecht overigens, bij: ook appen op de fiets is vanaf nu verboden. Word je op betrapt terwijl je een smartphone of ander mobiel apparaat vasthoudt, dan kun je op een boete rekenen van 95 euro.

Het plan om het gebruik van mobiele apparaten op de fiets te ontmoedigen was al langer aangekondigd. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft nu het startsein gegeven voor een campagne om iedereen bewust te maken van het gevaar en de gevolgen van appen op de fiets.

Appen op de fiets verboden in Nederland

Voor automobilisten was het al langer verboden om achter het stuur te appen en te bellen, net als voor andere verkeersdeelnemers. Fietsers waren hiervan echter vrijgesteld. Tot 1 juli, dus. De motivatie van de minister is vrij logisch: fietsers moeten net als alle andere verkeersdeelnemers hun aandacht bij het verkeer houden. Het gebruik van een mobiel apparaat als een smartphone kan de aandacht doen verslappen met als gevolg een hoger risico op een ongeluk. De slogan achter de campagne is: “Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak.” Waar wij aan toevoegen: appen op de fiets ziet er behoorlijk triest uit.

Mocht je denken dat de politie coulant zal zijn tijdens de eerste paar weken, dan maak je een grote inschattingsfout. Geen coulance, geen waarschuwing, maar direct een boete van 95 euro. De enige manier waarop je kunt ontsnappen aan een boete is wanneer je niet in beweging bent. Sta je dus voor een stoplicht te wachten, dan kun je gerust appen op de fiets. Of je er tijd voor hebt is uiteraard een heel ander verhaal. Overigens geldt de nieuwe regel niet alleen voor smartphones, ook tablets, muziekspelers en camera’s zijn verboden. Dat klinkt wellicht vreemd, maar de wetgever wil elke vorm van discussie vermijden. In de wetgeving gaat het dan ook om mobiele apparaten’. Je mag wel appen op de fiets als je een hands free houder hebt.

Trambestuurders krijgen ook een boete

Ook voor bestuurders van een tram gaan de nieuwe regels gelden. Voor hen geldt dezelfde boete als voor automobilisten: 240 euro. Bestuurders van brom- en snorfietsen zijn iets goedkoper uit, voor hen is de boete 160 euro.

Check ook de nieuwe functie van Netflix, die je smartphone laat trillen tijdens spannende films en series.

Reageer op artikel:
Appen op de fiets is nu strafbaar en zo hoog is de boete
Sluiten