Life 4 mrt 2019 Thomas Aalderink

Bizar! Anthony Smith had dit weekend UFC-kampioen kunnen worden door knock out te gaan

Met 23 overwinningen en slechts één nederlaag is Jon Jones de grote man in de light heavyweight divisie. Hij moest zijn riem in 2017 wel inleveren omdat hij doping gebruikt zou hebben, maar staat inmiddels weer bovenaan de voedselketen. Toch had daar afgelopen weekend verandering in komen komen als zijn tegenstander knock out was gegaan. Ja, dat lees je goed. Jon Jones moest voor het eerst in zijn carrière blij zijn dat zijn tegenstander weer opstond.

Tegenstander Anthony Smith was afgelopen weekend tijdens UFC 235 behoorlijk kansloos. De vechter uit Texas werd overklast door Jon Jones, maar was toch heel even dichtbij de UFC light heavyweight titel. Die riem had nu om zijn middel gezeten, als hij knock out zou zijn gegaan aan het einde van de vierde ronde. Op dat moment moest hij een aantal harde tikken incasseren en die waren niet allemaal toegestaan.

Jon Jones bijna gediskwalificeerd in UFC gevecht

Vlak voordat de vierde ronde ten einde was gekomen, deelde Jon Jones een snoeihard knietje uit tegen het hoofd van Anthony Smith. Het gebruiken van je knie is natuurlijk toegestaan, maar niet als je tegenstander nog op de grond ligt en jij rechtop staat. Dat was hier wel het geval en dus kunnen we deze aanval zien als een: illegal knee to the head.

De beelden:

Dat vond ook scheidsrechter Herb Dean. Hij greep in en oordeelde na het zien van de herhaling dat dit een intentional illegal strike was. Als Anthony Smith door deze keiharde klap niet verder had kunnen vechten, dan had dat waarschijnlijk diskwalificatie betekend voor Jon Jones. In dezelfde situatie werd Greg Hardy zoals je hier kun zien namelijk wel gestraft. Smith had dus kampioen kunnen worden, als hij gewoon was blijven liggen.

Anthony Smith wil niet op deze manier winnen

Maar dat deed hij niet. Anthony Smith liet zien waarom zijn bijnaam Lionheart is. De vechter liet zich oplappen en besloot om verder te vechten. Jon Jones kreeg twee strafpunten, maar die hadden geen invloed op de uiteindelijke jurybeslissing. Jones was oppermachtig en mocht opnieuw de kampioens riem in ontvangst nemen.

Was doorvechten een fout van Smith? Nee, in het interview na afloop van het gevecht maakte de Texaan duidelijk dat het een bewuste keuze was. “Ik wil kampioen worden en ik weet dat ik had kunnen blijven zitten om zo een DQ-win (winnen door diskwalificatie) te pakken, maar ik wil hem echt winnen en niet stelen.” Hij was dan ook vooral teleurgesteld in zichzelf dat hij Jon Jones niet de baas kon zijn in de octagon. Desalniettemin, diep respect voor deze strijder.

Wil je het gehele gevecht en alle andere gevechten van UFC 235 teruglijken? Klik dan hier.

MMA Junkie

Reageer op artikel:
Bizar! Anthony Smith had dit weekend UFC-kampioen kunnen worden door knock out te gaan
Sluiten