Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 23 mrt 2019

Heb je een Android telefoon en gebruik je Google Chrome? Pas dan goed op

Google is een geweldig bedrijf, want als we eerlijk zijn hebben zij er wel voor gezorgd dat ons leven een stuk aangenamer is. Zo hebben we dankzij Google onze eigen digitale assistent, rijden we over enkele jaren zonder chauffeur naar onze bestemming, kunnen we binnenkort op ieder apparaat gamen en surfen we stukken sneller over het internet dan jaren geleden. Kortom, Google is een zegen.

Naast al die geweldige activiteiten van het bedrijf hebben vele mensen dagelijks met één belangrijk product van Google te maken: Android. Helaas is niet alles zonneschijn, want onlangs is er een belangrijke fout ontdekt in de Android software die ervoor kon zorgen dat hackers bijna ongelimiteerd toegang hadden tot de data op Android smartphones.

Android WebView was een cadeau voor hackers

Onderzoeker Sergey Toshin van Positive Technologies heeft onlangs een belangrijke kwetsbaarheid ontdekt is het Android systeem. Deze kwetsbaarheid zat er al sinds versie 4.4 in. Dankzij de WebView feature werd dit ontdekt en nu blijkt dat dit geen gewone kwetsbaarheid was, maar een gigantisch probleem.

Hackers konden de kwetsbaarheid namelijk misbruiken door via malware een grote hoeveelheid persoonlijke gegevens binnen te halen. Reden genoeg voor Google om de kwetsbaarheid als ‘high’ te kwalificeren.

Ook andere browsers kunnen er last van hebben

WebView is een handige tool binnen Android en wordt gebruikt om webpagina’s in Android Apps te openen. De grote schuldige in dit hele verhaal is de Chromium engine. Dit component zorgt ervoor dat WebView krachtig genoeg is om zijn werk te doen. Op zich zou je natuurlijk denken ‘hoe belangrijk is dit’? Nou, waarschijnlijk belangrijker dan je denkt.

De Chromium engine wordt namelijk ook gebruikt in webbrowsers die zijn gebaseerd op Chrome. Dan hebben we het natuurlijk over Google Chrome zelf, maar ook over Samsung Internet Browser en Yandex Browser. Met name Google Chrome is behoorlijk populair waardoor het probleem dus veel gebruikers kan treffen.

De oplossing van Google: updaten

De oplossing is echter simpel: updaten. In de meeste gevallen zal dit het probleem direct verhelpen. Mocht je echter, om wat voor reden dan ook, een Android toestel hebben wat geen gebruik maakt van Google Play Services, dan zit er niks anders op dat te wachten tot er een aparte update voor WebView beschikbaar komt.

Gelukkig was Google deze week ook positief in het nieuws, want het bedrijf gaat komen met een streamingdienst zoals Netflix, maar dan voor games. Hoe dat werkt, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want

Reageer op artikel:
Heb je een Android telefoon en gebruik je Google Chrome? Pas dan goed op
Sluiten