Amber Heard en de schaduwkant van miljoenen-petities

Een petitie om Amber Heard uit Aquaman 2 te schrappen is al 1.6 miljoen keer door fans ondertekend. Onschuldig viraal vermaak of toxic fandom op zijn ergst?

Fans starten voor het minste en geringste al een petitie of crowdfunding-actie. Zo wilden een aantal Britse Bond-fans onlangs nog geld inzamelen om No Time to Die te kopen.

Loze petities

Ja, de complete film, waar, zo bleek deze week, een astronomisch prijskaartje aan hangt. De meeste van dat soort petities en acties blijven bij een grap, of een handjevol handtekeningen. Leuk om even te bekijken, maar zonder enige impact.

Als het in de duizenden handtekeningen loopt, dan is het al veel.

Amber Heard en Aquaman 2

In het geval van de beruchte petitie om Amber Heard uit Aquaman 2 te halen is het andere koek. Om precies te zijn: 1.6 miljoen handtekeningen. Fans zijn boos. Erg boos.

De Change.org-petitie werd een paar jaar geleden al gestart. De actie werd opgezet tijdens de vechtscheiding tussen de actrice en Johnny Depp, die voor de ogen van fans, paparazzi en de rechtbank op grimmige wijze werd uitgevochten.

De petitie is geadresseerd aan Courtney Simmons, Senior Vice President van Publiciteit en Communicatie voor DC Warner Bros. Tevens richten de boze fans zich tot Paul McGuire, verantwoordelijk voor Corporate Communicatie bij DC Entertainment.

Mishandeling

Hoge piefen dus. De aanklacht luidt als volgt: “In zijn rechtszaak van $ 50 miljoen beschrijft Johnny Depp vele incidenten van huiselijk geweld die hij onderging door toedoen van zijn (toenmalige) vrouw Amber Heard, waaronder een incident waarbij ze hem twee keer in zijn gezicht sloeg en een ander waarbij ze zijn vinger verbrijzelde met een wodkafles, en zijn vinger operatief opnieuw moest worden bevestigd. Dat litteken zal hij de rest van zijn leven dragen.”

Tevens wijst de initiatiefnemer achter de petitie erop dat Heard in 2009 “gearresteerd werd voor het misbruiken van een voormalig partner, Tasya Van Ree” en dat de actrice systematisch er een kruistocht gemaakt van zou hebben “om Depp in Hollywood te ruïneren, waarbij ze meerdere verhalen herhaalde van nepincidenten waarin ze Johnny Depp eigenlijk had misbruikt, maar loog en en de waarheid verdraaide middels valse verklaringen waardoor hij de misbruiker leek. ”

Wife beater

Pittige aantijgingen. Zeker gezien Depp begin deze maand de rechtszaak tegen The Sun heeft verloren, die hij begon nadat de krant hem een “wife beater” noemde. De rechter concludeerde dat het stuk gerechtvaardigd was en dat Depp inderdaad de actrice twaalf van de veertien keren die ze claimde fysiek heeft mishandeld. Dat zet de hele zaak en de petitie opeens in een ander daglicht.

Sterker nog, diezelfde rechter haalde ook aan dat Heard ondanks het feit dat ze slachtoffer is van huiselijk geweld negatieve effecten heeft ondervonden van de hele rechtszaak, vooral voor haar carrière als actrice en activiste. Juist door dit soort petities. Heard haalde in haar getuigenverklaring zelfs dit soort petities aan.

Exit Johnny Depp

Al in 2019 kwam het nieuws naar buiten dat Johnny Depp Warner Bros. gevraagd zou hebben om Amber Heard uit de eerste Aquaman-film te schrappen. De petitie ging opnieuw viraal nadat Depp begin deze maand een zaak tegen The Sun verloor en door Warner Bros. uit de Fantastic Beasts-franchise werd gehaald.

Fans zijn ondanks het oordeel van de rechter dan ook woedend: als Depp al aan de kant wordt gezet, waarom dan niet Heard? Om het erger te maken doen ook geruchten de ronde dat Warner Bros. medeacteurs gevraagd heeft niet over de zaak te spreken en contact met Heard te vermijden. De logische verklaring: Warner Bros. wil het slachtoffer beschermen. De invulling van de woedende fans: Heard heeft inderdaad wat te verbergen.

Voor eigen rechter spelen

Het gevolg is dat de teller van de petitie ondertussen al op 1.6 miljoen handtekeningen staat. Ondanks het oordeel van de rechter. Niet iets waar je als studio zomaar omheen kunt. Toch heeft Heard ondanks nog bevestigd tegenover Entertainment Weekly dat ze terug zal keren voor Aquaman 2 en dat ze er zin in heeft.

Wat er daadwerkelijk achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden weten enkel Amber Heard en Johnny Depp zelf. Hoe dan ook laten dit soort petities het gevaar van toxic fandom zien: fans gaan met hun eigen versies van de waarheid aan de haal, waardoor zomaar de dader en het slachtoffer in zaken als deze omgewisseld kunnen worden. Is Heard een engel? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar met 1.6 miljoen fans massaal eigen rechter spelen wordt niemand beter van. Het is cancel culture op zijn lelijkst.

Change.org

Reageer op artikel:
Amber Heard en de schaduwkant van miljoenen-petities
Sluiten