Redactie
Redactie Stuff 4 feb 2017

Gaat Amazon’s spraakassistent Alexa winnen van Apple’s Siri?

Waar Apple hoog inzette op spraakassistent Siri als dé functie waarmee ze de wereld zouden veranderen, lijkt concurrent Amazon het meeste indruk te maken op de markt met een soortgelijk product. Alexa, zoals de gadget liefkozend is gedoopt, kent meer dan zevenduizend ‘skills’ die jij via spraak kunt bedienen.

De ontwikkeling van de zogenoemde skills gaat hard. Waar Alexa in oktober vorig jaar nog voorzien was van drieduizend integraties, is dit getal inmiddels door externe ontwikkelaars verdubbeld. En daar stopt het niet, want volgens Amazon zijn duizenden knappe koppen dagelijks bezig om de spraakassistent nog slimmer te maken.

Wat kun je met Amazone’s Alexa?

Met Alexa kun je het nieuws of het weer laten voorlezen, duizenden vragen stellen, eten bestellen, een Uber aanvragen of – dit is vooral tof – je ‘smart home’ bedienen. Elk apparaat dat Alexa-ready is, kun je koppelen aan de assistent en dus via spraak bedienen. Volgens Amazon wordt Alexa steeds vaker standaard ingebouwd in nieuwe apparatuur. Met deze ontwikkelingen ligt Amazon mijlen ver voor op Siri.

Wie een ‘gesprek’ voer met Alexa zal merken hoe natuurlijk de conversatie nu al aanvoelt. Hier houdt het niet op: Amazon probeert het apparaat via kunstmatige intelligentie steeds ‘menselijker’ te maken. Een ietwat vreemde, maar spannende ontwikkeling. Vooralsnog werkt Alexa alleen nog in het Engels. Het is nog niet bekend wanneer Nederlands wordt toegevoegd.

Reageer op artikel:
Gaat Amazon’s spraakassistent Alexa winnen van Apple’s Siri?
Sluiten