Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 7 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom bingewatchen na je werkdag een slecht idee is

Er is niets fijners dan ‘s avonds na een lange werkdag op de bank ploffen en een serie op Netflix of Videoland te bingewatchen, toch? Op het eerste gezicht zouden we het met je eens zijn, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet de beste manier is om op te laden na een werkdag.

Hoe zit dat precies? En wat kan je beter doen?

Waarom voelt bingewatchen zo goed?

Na een dag vol met meetings, e-mails en intensief werk, lijkt niets aantrekkelijker dan vijf afleveringen kijken van die serie waar iedereen het over heeft. Maar terwijl je eigenlijk zo moe was, denk je rond middernacht ‘ah vooruit, nog één aflevering’. Daar gaat je kostbare slaap.

Natuurlijk zouden we niet bingewatchen als het niet goed zou voelen. Dit komt doordat je hersenen dopamine aanmaken als je tv kijkt, legt psycholoog Renee Carr uit aan NBC News. “Je brein geeft je lichaam eigenlijk een seintje: ‘Dit voelt goed! Blijf dit doen!’ Dat is ook waarom je jezelf zo verslaafd kunt voelen aan een serie”, zegt hij. “Je gaat hunkeren naar die dopamine.”

Eigenlijk gebeurt er bij het bingewatchen hetzelfde in je brein als bij elke andere verslaving. “Je lichaam maakt geen onderscheid tussen genot”, legt hij uit. Tel daarbij op dat je door het kijken van je favoriete serie even de dagelijkse stress kunt vergeten, en het is niet gek dat veel mensen voor deze optie kiezen.

Waarom voelt bingewatchen ook zo slecht?

Iedereen die wel eens een seizoen in één ruk heeft uitgekeken, weet dat je je aan het einde van zo’n sessie echt uitgeblust kunt voelen, en misschien zelfs verdrietig. Bingewatchen blijkt ook helemaal niet de beste manier te zijn om op te laden en je minder gestrest te voelen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Toledo blijkt dat bingewatchers zich meer gestrest en depressief voelen dan niet-bingewatchers. Ook de Vrije Universiteit van Amsterdam ontdekte na onderzoek dat je je meer uitgeblust voelt na een bingewatch-sessie. Dat heeft te maken met een aantal redenen.

Ten eerste omdat je na een avond series kijken het gevoel hebt dat je die tijd beter had kunnen besteden. Maar ook omdat je met bingewatchen niet echt met jouw stress dealt. Je stopt het alleen weg. Ga je na zo’n bingewatchsessie naar bed? Dan lig je naar het plafond te staren, omdat al die gedachten weer de mogelijkheid zien om op te poppen. Bovendien is een avond tv kijken niet goed voor je slaap. Al helemaal niet als je ‘nog een aflevering’ verkiest boven je nachtrust, maar al dat blauwe licht voordat je gaat slapen helpt ook niet mee.

Wat kun je beter doen?

Wil je graag blijven Netflixen? Stel voor jezelf dan een limiet in: drie afleveringen bijvoorbeeld en niet meer. Dan kun je een uur voordat je gaat slapen nog even een andere activiteit (zonder schermen) doen. Vind je het moeilijk om te stoppen omdat een aflevering je met vragen achterlaat? Kijk dan 2,5 of 3,5 afleveringen. Vragen van de vorige aflevering zijn dan vaak beantwoord, en je wordt niet achtergelaten met een cliffhanger.

Wat kan je doen in dat uurtje voor bed, of beter nog, de hele avond om écht op te laden? In tegenstelling tot tv kijken zorgt een hobby (schrijven, fotograferen, muziek instrument bespelen etc.), afspreken met vrienden, een flinke wandeling of een goede sportsessie wel voor een uitlaatklep. Want wat blijkt? Activiteiten die concentratie en inspanning eisen, zijn beter voor je herstel en helpen je dus meer ontspannen. Zelf een puzzel oplossen, lezen of een spel spelen zijn daarom ook betere manieren om de avond te spenderen.

Wanneer je je uitgeblust voelt aan het einde van een werkdag, zal je in eerste instantie misschien niet veel zin hebben om die gitaar op te pakken of om je hardloopschoenen aan te trekken. Maar je zal zien: als je eenmaal bezig bent, merk je dat je helemaal niet zo moe was als je in eerste instantie dacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom bingewatchen na je werkdag een slecht idee is
Sluiten