Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 13 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

7 alternatieve data waarmee grote beleggers de beurs voorspellen

Mocht je geïnteresseerd zijn in beleggen op de beurs, dan moet je weten wat alternatieve data zijn. Wisten wij ook niet, maar dit relatief nieuwe fenomeen wordt door grote beleggers op grote schaal gebruikt dan wel misbruikt.

Tussen alle sport door belandden we zondagavond in een interessante aflevering van VPRO Tegenlicht, over alle data die traditioneel niet gebruikt worden op de financiële markt. Een absolute terugkijktip. Hieronder lichten we de meest voorkomende voorbeelden uit.

Alternatieve data om de beurs te voorspellen

Het is van alle tijden dat beleggers gebruik maken van persberichten, jaarverslagen, financieel nieuws en andere data. Maar dat doet iedereen, dus je moet er wel heel dicht bovenop zitten om voor de koers uit te varen. Dat laatste is precies wat grote beleggers doen, maar dan met data waar kleine beleggers niet bij kunnen, om zo de beurs te voorspellen.

1. Gegevens van creditcards en andere bankpassen

Alternatieve data over creditcards en betaalpassen geven inzicht in het uitgavenpatroon van consumenten. Waar geven ze hun geld aan uit, en hoeveel? Als je dit realtime kunt volgen, ben je de kwartaalverslagen natuurlijk voor. Als je ziet dat coronacrisis mensen bepaalde producten ineens meer of minder kopen, kun je hier direct op inspelen.

2. Internetverkeer en apps

Of je nou op het internet aan het surfen bent of apps op je telefoon installeert, je deelt constant informatie over bijvoorbeeld je interesses en aankopen. In je eentje ben je niet zo interessant, maar als onderdeel van de massa wel. Ja, achter je rug om kopen grote beleggers deze alternatieve data op. Daar gaan forse bedragen mee gemoeid.

3. Locatiegegevens, WiFi en bluetooth

Mensen zijn slordig wat betreft het delen van hun locatiegegevens en openbare WiFi-netwerken. Ook dit is handige informatie voor beleggers. Data van verschillende mensen wordt verzameld, anoniem gemaakt en verkocht aan derden. Zo weten beleggers hoe de massa zich beweegt, waar ze shoppen, et cetera.

4. Satellietgegevens

Satellietgegevens zijn allang niet meer alleen een speeltje van overheden om elkaar te bespioneren. Grote investeerders weten deze alternatieve data tegenwoordig tegen forse prijzen ook te vinden. Denk aan gegevens over olievoorraden en, minder voorspelbaar, de hoeveelheid auto’s op parkeerplaatsen van bedrijven.

5. Publieke data

Hier gaat het om gegevens waar iedereen bij kan, maar die moeilijk te verzamelen en te verwerken zijn. Denk aan patentaanvragen en overheidsinformatie. In VPRO Tegenlicht zie je hoe datahandelaren deze gegevens verzamelen en doorverkopen. Ook voor deze vorm van alternatieve data wordt goed betaald, zij het minder dan bijvoorbeeld creditcardgegevens.

6. Webdata

Vergelijkbaar met publieke data, maar webdata vind je op websites van bedrijven in plaats van overheidsinstanties. Denk aan vluchtgegevens, prijzen van producten en vacatures.

7. Likes, retweets en shares

Ook wel engagementdata genoemd. Het is bekend dat dit soort gegevens bepalend zijn voor advertenties, maar ook deze data worden verzameld en verpakt door datahandelaren en verkocht aan beleggers en investeerders.

VPRO Tegenlicht

Dit was een beknopte uitleg van alternatieve data. In VPRO Tegenlicht leer je meer over deze schimmige handel in voorkennis. Check ook deze misvattingen over beleggen, waardoor jij veel geld kunt mislopen.

VPRO

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.