Is de duurste Netflix-serie ‘Altered Carbon’ het kijken waard?

Als het verleden ons ooit wat heeft geleerd, dan is het wel dat het budget van een serie niks zegt over de kwaliteit van het eindproduct. We hebben peperdure producties zien floppen en small-budget series zien uitgroeien tot heuse klassiekers. Het probleem is dat de verwachting van mensen groeit als het budget toeneemt. Dit gevaar hangt dus ook Altered Carbon boven het hoofd.

De ongekend prijzige sci-fi serie staat vanaf vandaag online en dat roept bij veel mensen de vraag op: ‘Gaat dit mijn nieuwe binge worden?’ Het antwoord op die vraag is geen volmondige “ja” of “nee”. De eerste recensies, reacties en meningen die binnenstromen zijn namelijk nogal gemengd. Om jou te helpen de juiste keuze te maken, doken we in deze zee van meningen.

Altered Carbon wordt door een recensent zelfs omschreven als cyberpunk Game of Thrones.

Twee goede graadmeters om te bepalen of een serie goed is of niet zijn de recensiewebsites: Rotten Tomatoes en Metacritic. Zij gooien zo veel mogelijk recensies op en berg en koppelen daar een gemiddelde score aan. Zo komt Rotten Tomatoes uit op een score van 62 procent en geeft Metacritic Altered Carbon een score van 68 uit 100. Niet slecht, maar zeker niet wat je misschien verwacht had van de duurste Netflix-serie ooit.

Lof en kritiek voor Altered Carbon

Deze scores zijn een gemiddelde en daarin zit meteen het probleem. Altered Carbon is, als we de losse recensies mogen geloven, geen gemiddelde serie. Er zijn recensenten die de serie fantastisch vinden en Altered Carbon belonen met een hoge score. Dat het gemiddelde toch zo tegenvalt, heeft te maken met het feit dat de serie ook verrassend lage cijfers krijgt.

Ondanks de uiteenlopende cijfers is nagenoeg iedereen het er over eens dat de serie er prachtig uitziet. De met neon gevulde wereld spat van het scherm en het is duidelijk dat hier een groot deel van het budget naar toe is gegaan. Het is visueel een zeer geslaagde ode aan cyberpunk en films als Total Recall en Blade Runner. De discussie zit hem vooral in het achterliggende verhaal en de diepgang, of juist het gebrek daaraan.

Het negatieve kamp belicht vooral dat de dialogen niet diepgaand genoeg zijn, waardoor het verhaal nooit echt tot leven komt. Ook vallen zij over de hoeveelheid geweld die in hun ogen vaak onnodig is. De recensenten die Altered Carbon wel belonen met een hoger cijfer, prijzen de serie juist voor de grauwe en harde wereld die wordt neergezet. Altered Carbon wordt door een recensent zelfs omschreven als cyberpunk Game of Thrones.

Nieuwe Netflix binge of niet?

Wanneer je alle feiten op een rijtje zet, kun je niet ontkennen dat Altered Carbon de torenhoge verwachtingen niet helemaal waarmaakt. Zonde, maar dat is absoluut geen reden om de serie links te laten liggen. Als jij een liefhebber bent van cyberpunk en geen problemen hebt met de rauwe wereld en het geweld dat daarbij hoort, dan is Altered Carbon zeker het kijken waard. Laat je daarom niet te veel leiden door de recensies en bepaal na het kijken van de eerste aflevering gewoon zelf of deze serie wat voor je is.

Reageer op artikel:
Is de duurste Netflix-serie ‘Altered Carbon’ het kijken waard?
Sluiten