Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 21 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Toffe short: alle legendarische Porsche-modellen uitgelicht

De trots is een typisch mannelijke eigenschap, niet zelden kunnen we ons trots voelen kleine prestaties. En evengoed vergroten we graag de impact die een bepaalde prestatie heeft, al ware het alleen maar op ons testosteron op niveau te krijgen. Wagenfabrikanten functioneren niet veel anders en dus bedacht Porsche dat het wel eens heel interessant kon zijn om een video te maken met een totaaloverzicht van de prestaties in de afgelopen decennia.

Ere wie ere toekomt, het merk heeft alle reden om met een trots gevoel terug te kijken. Want zeg nou eerlijk: welke andere automerken waren in staat om in de jaren ’60 een wagen op de weg te krijgen die een topsnelheid had van maar liefst 210 km/u? Voor die tijd een unicum, nu denken we daar, met het verschijnen van de Intensa Emozione, wel anders over.

Het overzicht: 70 jaar Porsche

In de jaren vijftig verraste Porsche met de nu legendarische 356 SL, waarbij SL voor super light stond. Met een topsnelheid van 160 km/u, een cilinder inhoud van bijna 1100 cc en 46 pk, was dit een waar racemonster.

De jaren ’60 gaf Porsche de kans om zich te positioneren als een volwassen automerk met ambitie. De snelheid werd met de introductie van de Porche 911 2.0 coupe verhoogd tot maar liefst 210 km/u en ook het aantal pk’s ging met de tijd mee, maar liefst 130 pk werd door de 6 cilinder motor geleverd. De Porsche 911 was in eerste instantie 901 gedoopt. Al snel bleek dat een slimme autofabrikant het exclusieve recht had op het gebruik van een getallenreeks van drie cijfers, waarbij de nul in het midden staat. Aldus werd de 901 omgedoopt tot de 911 en wederom was een legende geboren. Dat de 911 populair was, bleek wel uit het feit dat de Nederlandse politie deze Porsche ging gebruiken voor verkeerscontroles.

Jaren ’70 van Porsche

Als de jaren ’60 al enige roem brachten voor Porsche, zo werden de jaren ’70 minstens zo indrukwekkend. Eindelijk zou Porsche met de 711 KH erin slagen om een felbegeerde prijs in de wacht te slepen. De 24 uurs race van LeMans werd door Porsche gewonnen en al snel vestigde Porsche een naam van formaat in de racewereld. Verantwoordelijk voor die indrukwekkende prestatie was de nieuwe V12 motor met een cilinderinhoud van bijna 5.000 cc. Maar liefst 630 pk verborg de 711 onder de motorkap, goed voor een topsnelheid van 360 km/u.

De jaren ’80 zouden Porsche in staat stellen om de opgebouwde reputatie als fabrikant van snelle wagens, nogmaals te bevestigen. De 956 zou de geschiedenis in gaan als snelste personenwagen die in massaproductie werd genomen. Maar liefst 300 km/u kon de Porsche 956 leveren. Met een beperkte oplage van slechts 292 exemplaren is dit een van de meest gezochte modellen van Porsche. Niet vreemd dus dat Bill Gates een van de trotse bezitters is van dit iconische model.

In de negentiger jaren kwam Porsche aan de wensen van menig autoliefhebber tegemoet met de introductie van de Porche Boxter. Het is het antwoord van Porsche op de vraag naar een modern vormgegeven wagen, die snelheid en comfort kon combineren met de functionaliteit van een cabriolet. De Boxter zou Porsche in staat stellen om het concept van de moderne sportwagen opnieuw uit te vinden en de populariteit terug te winnen die dankzij de economische malaise van de vroege jaren ’90 verloren was gegaan.

De toekomst van Porsche

Dat Porsche zichzelf blijft vernieuwen zal je zeker niet zijn ontgaan. Porsche is immers zoveel meer dan alleen een auto. Het staat voor kracht, ontwikkeling en flexibiliteit, gecombineerd met een snelheid om van te watertanden. Dat deze eigenschappen Porsche dan ook in staat stellen om alle veranderingen te implementeren moge duidelijk zijn. Heerlijk om naar te kijken en nog prettiger om er in te kunnen rijden. Wat denk je bijvoorbeeld van de Mission E?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toffe short: alle legendarische Porsche-modellen uitgelicht
Sluiten