Redactie
Redactie Stuff 3 mei 2017

Waarom AliExpress je pakketjes gratis kan verzenden

AliExpress zorgt ervoor dat je een hoop geld kunt besparen. Pakketjes worden immers vaak gratis verzonden. Maar hoe krijgen de Chinese verkopers dat voor elkaar?

AliExpress is de place to be voor koopjesjagers. Van handige gadgets voor in de keuken tot complete telefoons: alles kun je er vinden, vaak voor een verbazingwekkend lage prijs. Wat bij AliExpress vooral opvalt, is dat producten niet alleen zeer goedkoop zijn, maar meestal ook nog eens gratis worden verzonden. Of je nou in Nederland of in Egypte woont.

Gratis verzenden: hoe krijgen verkopers dat voor elkaar?

Om daar een antwoord op te geven moeten we een aantal kanten van het verhaal bekijken. Als eerste heb je de postbedrijven die je pakketjes versturen. Verkopers betalen een bedrag aan het postbedrijf in China dat je pakketje verstuurt, niet het postbedrijf dat bijvoorbeeld in Nederland je pakketje in ontvangst neemt. PostNL verdient waarschijnlijk weinig of niks aan jouw goedkope AliExpress gadgets. De ontvangende postbedrijven verdienen hun geld met de pakketjes die de andere kant opgaan, of verzendingen binnen het land zelf.

Geen haast

De verkopers op Ali betalen dus enkel wat het Chinese postbedrijf vraagt. Dat is vaak zeer weinig, omdat er geen haast achter zit. Het komt namelijk vaak voor dat je pakketje pas na drie weken aankomt. Daarom hoeft niet met haast het eerstvolgende vliegtuig vol te worden gepropt.

In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van schepen, die volgestouwd worden met containers. In een enkele container passen duizenden enveloppen. Zelfs als een container meer dan duizend dollar kost, kom je als verkoper alsnog uit op slechts een paar cent per pakketje.

Het minimumloon ligt bovendien erg laag, en vaak worden je koopjes dichtbij de havens geproduceerd. Oftewel: de verkoper is vaak slechts enkele centen kwijt aan het verzenden van je product.

Waar komen die centen vandaan?

Je had het antwoord vast al geraden: uit je eigen portemonnee. Die paar cent zitten namelijk vaak al bij de prijs van je koopje inbegrepen. Bovendien hopen verkopers natuurlijk dat je meerdere producten uit hun winkel koopt.

Het is dus maar net waarvoor de verkoper kiest. Sommige verkopers maken bijvoorbeeld het product goedkoper, maar verdienen dat weer terug met betaalde shipping. Let daar dus goed op als je het volgende koopje in je winkelmand slingert. En, zoals altijd: een flinke portie geduld is vereist!

Nadelen AliExpress

Het lange wachten is een groot nadeel van AliExpress, maar dat is niet het enige. Sommige producten moet je bijvoorbeeld echt niet bij de online groothandel kopen. Wij hebben een overzichtje voor je gemaak.

Reageer op artikel:
Waarom AliExpress je pakketjes gratis kan verzenden
Sluiten