Redactie
Redactie Netflix 19 jul 2020

AliExpress tart Netflix met illegale abonnementen

Netflix is in de loop der jaren uitgegroeid tot een onmisbaar platform. Je moet ervoor betalen, maar dat zijn de films en series meer dan waard. Maar wat nou als het goedkoper kan? Dan zit je goed bij AliExpress. Of beter gezegd: dan zit je fout bij AliExpress, want het is illegaal.

De gigantisch populaire Chinese webwinkel biedt sinds kort allerlei abonnementen aan voor streamingdiensten. Je bespaart er flink wat geld mee, maar legaal is het niet.

AliExpress verkoopt goedkope abonnementen

Normaal gesproken kost een jaarabonnement op Netflix je zo’n €160. Dat is aardig wat geld, maar valt nog te overzien. Zeker als je kijkt naar wat je daar voor terugkrijgt. Maar bij AliExpress betalen klanten opeens slechts €50 per jaar. En als het zo goedkoop kan, dan is het logisch dat er mensen zijn die dat doen.

Iets wat bijvoorbeeld ook geldt voor Spotify, waar je normaal gesproken €120 per jaar kwijt bent. Via AliExpress kost de dienst je slechts €15 per jaar. Een bedrag waar je ook Disney Plus een jaar lang voor kunt gebruiken.

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar veel mensen komen ermee weg. Wanneer je een abonnement koopt, krijg je gewoon toegang tot een account en kun je gebruik maken van de dienst. Bij Spotify kom je op een familie-account terecht die je deelt met anderen en bij Netflix (of Disney Plus) krijg je een e-mailadres met een wachtwoord toegestuurd. Ze werken allemaal en je kunt volop gebruik maken van de dienst.

Maar we zeggen niet voor niets dat het eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Het is zo illegaal als de pest.

Alles behalve legaal

Dat zeggen wij niet alleen, dat zegt AliExpress zelf ook. In een reactie aan RTL Nieuws laat de Chinese webshop weten dat dit niet de bedoeling is. Sterker nog: ze geven duidelijk aan dat dit soort praktijken illegaal zijn en dat de verkopers ook geen onderdeel zijn van de site. Maar ze worden er wel aangeboden.

Dat heeft te maken met het feit dat het advertenties zijn op AliExpress. Tegenover RTL Nieuws laat het bedrijf weten dat het druk bezig is om ‘alle advertenties die niet voldoen aan onze voorwaarden’ te verwijderen. Dat heeft het bedrijf gedaan, maar er wordt nu ook een special team opgericht om de illegale Netflix en Spotify-aanbiedingen verder te onderzoeken.

Netflix en Spotify not amused

Niet alleen AliExpress, maar ook Netflix en Spotify reageren tegenover RTL Nieuws. Spotify drukt nog eens op het hart dat dit soort praktijken echt illegaal zijn. Het wordt dan ook sterk afgeraden aan Nederlandse consumenten om afgeprijsde Spotify-aanbiedingen te kopen die niet door het bedrijf zelf worden aangeboden.

Netflix komt met een soortgelijke reactie tegenover de website. Het waarschuwt voor het feit de AliExpress geen officiële verkoper is en dat je altijd via die weg moet kopen. Ofwel: koop je Netflix-abonnement altijd direct via een erkend punt (KPN, Ziggo, Albert Heijn, Apple, et cetera).

De diensten zijn dus voor een prikkie op te halen, maar waar de accounts precies vandaan komen en hoelang jij er daadwerkelijk gebruik van kan maken is niet bekend. Doe het juiste en koop gewoon legaal een account als je gebruik wil maken van een dienst. Zo simpel is het nu eenmaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AliExpress tart Netflix met illegale abonnementen
Sluiten