Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 16 december 2019

Muziekpareltjes: 7 verslavende albums uit 2019 die je niet mag missen

2019 was een prachtjaar voor de muziek. Het halve internet staat dan ook vol met onvermijdelijke eindejaarslijstjes. In plaats daarvan pakken wij er onze favorieten bij, 7 albums die je wat ons betreft niet mag missen. Het blijft immers allemaal compleet subjectief. Deze pareltjes kunnen je echter best nog wel eens gaan verrassen!

Anderson Paak. – Ventura

Anderson Paak Ventura
Bron: EPA/JUSTIN LANE / Aftermath

Alleskunner Anderson Paak. leverde afgelopen jaar na een wat hardere hiphop-plaat Ventura af. Met een soulvol geluid grijpt de rapper/zanger/drummer terug naar het geluid van Malibu, maar dan op een frisse manier. Een plaat die misschien niet zo funky is als zijn voorgangers, maar met een rijk en warm geluid de luisteraar die ‘m telkens weer aanzet beloont. Niet het beste werk van Paak, al is dat gelukkig helemaal niet erg. Want als een album zo heerlijk is, dan mag je van ons tien Ventura’s afleveren!

DIIV – Deceiver

Divv - Deceiver
Bron: Captured Tracks

Shoegaze is terug, en hoe! Het melancholische geluid van Deceiver doet denken aan My Bloody Valentine, waarbij dromerige elementen moeiteloos worden afgewisseld met grunge-invloeden. Deceiver is even wennen na het iets vrolijkere Is the Is Are, al past dat ook bij het zelfdestructieve leven van frontman Zachary Cole Smith. Meeslepende gitaaruitbarstingen met een vleugje postpunk zorgen ervoor dat je telkens weer baalt als je bij het laatste nummer bent aanbeland. Wat een album.

Fontaines D.C. – Dogrel

Fontaines D.C. Dogrel
Bron: Partisan Records

Fontaines D.C. is misschien wel de belangrijkste nieuwkomer van afgelopen jaar. De Ierse helden uit Dublin vormen een punk rockband waar je U tegen zegt. In 2019 beleefden ze hun grote doorbraak, met als belangrijke wapenfeit het fantastische Dogrel. De oude zielen laten een geluid horen wat van The Cure en The Pogues inhangt, met schitterende teksten. Nee, de zang is niet wonderschoon, maar dat is precies wat Dogrel zo’n treffend geheel maakt tussen alle plastic popartiesten van dit moment.

Vampire Weekend – Father of the Bride

Vampire Weekend - Father of the Bride
Bron: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Columbia Records

Vampire Weekend is terug! De van origine Britse formatie moet het anno 2019 zonder liedjesschrijver en producent Rostam Batmanglij stellen. Toch is Father of the Bride een indrukwekkend album, mede dankzij Danielle Haim. Precies, van popgroep Haim. Dat levert duetten op die het geluid markeren van het nieuwe Vampire Weekend, maar ook de catchy pophits met een breed scala aan invloeden ontbreken niet. Je zou Father of the Bride bijna overgeproduceerd kunnen noemen, maar Ezra Koenig weet op meesterlijke wijze de boel in balans te houden.

PUP – Morbid Stuff

PUP - Morbid Stuff
Bron: Rise / PUP Instagram

2019 was een ijzersterk jaar voor pop-punk, mits je een flinke muur aan gitaarherrie kunt verdragen. PUP verraste vriend en vijand met Morbid Stuff, een energiek album vol woede en vreugde. Want ja, die twee gaan samen, zo bewijzen de jonge mannen uit Toronto. Strakke gitaren, vocals die uitmonden in agressie zonder dat nummers ontsporen, en eerlijke teksten die het geheel een authenticiteit geven die nog lang bij zal blijven. Maar vooral: pop-punk hits die zich qua catchy-gehalte makkelijk kunnen meten met nummers uit de Top 40.

Michael Kiwanuka – Kiwanuka

Michael Kiwanuka
Bron: ANP KIPPA FERDY DAMMAN / Polydor

Michael Kiwanuka zette met Love & Hate in 2016 een geliefd album neer. De lat lag hoog, maar toch weet hij met Kiwanuka er moeiteloos overheen te springen. Kiwanuka is een soulvolle achtbaan van maar liefst 13 nummers. Verwacht geen toegankelijke soul à la de klassiekers die je elke dag op de radio hoort, maar unieke structuren, pure emoties en een stem die je moeiteloos door het album meevoert. Die stem!

Lana Del Ray – Norman Fucking Rockwell!

Lana Del Ray (Norman Fucking Rockwell!)
Bron: Polydor

Norman Fucking Rockwell! staat bovenaan menig eindejaarslijstje, en terecht. De popprinses leverde in 2019 opnieuw een briljant album af. Alle nummers maken op hun eigen unieke manier onderdeel uit van een dromerig sfeertje dat verslavend werkt. De producties zijn wonderschoon, de teksten zijn op een intrigerende manier zeer persoonlijk en het rafelende randje dat Del Ray eraan toevoegt zorgt ervoor dat de nummers ook na de tiende keer nog weten te verrassen.

Reageer op artikel:
Muziekpareltjes: 7 verslavende albums uit 2019 die je niet mag missen
Sluiten