Redactie
Redactie Life 12 mei 2017

Vuurwerk op de beurs bij AkzoNobel, maar wat is een vijandige overname eigenlijk?

Ook als je het niet op de voet hebt gevolgd kan het je niet ontgaan zijn: AkzoNobel, één van ’s werelds grootste verfproducenten en nationale multinational-trots is een prooi geworden voor het nog grotere PPG Industries. Het Amerikaanse bedrijf wil het Nederlanse bedrijf met Scandinavische roots overnemen. Met een vriendelijk bod lukte dit niet, dus dreigt er nu een vijandig bod, maar wat betekent dit precies?

Even een korte samenvatting van wat er tot nu toe gebeurd is. PPG Industries opende enkele maanden geleden de gesprekken met AkzoNobel. Het bedrijf zocht toenadering tot het bestuur om de mogelijkheden tot een overname te bespreken. Hieruit volgde een concreet bod. Het bod (geboden prijs per aandeel) van PPG lag al flink boven de beurskoers van het aandeel AkzoNobel. Desalniettemin hield AkzoNobel de boot af, waarna PPG Industries tot twee maal toe het bod verhoogde, zonder succes.

Onverwringbaar

PPG Industries bood uiteindelijk een prijs van 96,75 euro per aandeel, terwijl de koers van AkzoNobel zo rond de 78 euro lag. Dat is dus een bod met een enorme waarde, waar aandeelhouders bijzonder veel geld aan zouden kunnen verdienen. In totaal zou PPG bereid zijn om een slordige 27 miljard euro op tafel te leggen voor de overname van zijn grootste concurrent.

Aandeelhouders waren dus behoorlijk enthousiast, maar de top van AkzoNobel is onverwringbaar: een overname gaat er volgens hen niet komen. Na drie ‘vriendelijke’ overnamepogingen dreigt nu een vijandige overname. Ondertussen heerst chaos: AkzoNobel probeerde aandeelhouders gerust te stellen met plannen die ervoor moeten zorgen dat het aandeel op eigen kracht boven de 90 euro uit gaat komen. De plannen werden zeer lauw ontvangen en als gevolg keldert de koers van het bedrijf. Op het moment van schrijven staat-ie op 75 euro per aandeel. Meer dan 20 euro onder het bod van PPG Industries…

Maar goed: een vijandige overname dus. Een overname is toch gewoon een overname? Nou, nee. Tot nu toe heeft PPG Industries ingezet op een vriendelijke overname waarbij ze volgens de regels spelen: het bestuur en de raad van commissarissen werd telkens netjes op de hoogte gebracht van de plannen, zodat de top van AkzoNobel in overleg kon gaan met de aandeelhouders. Bij een vijandig bod zal PPG Industries AkzoNobel passeren en zich rechtstreeks richten tot de aandeelhouders. Als dat gebeurt, barst het echte vuurwerk los. Want als PPG de aandeelhouders van Akzo achter zich weet te krijgen, dan wordt het bedrijf zeer kwetsbaar.

Sowieso een moeilijk verhaal

Hoe dit verhaal ook afloopt, AkzoNobel krijgt het sowieso zwaar: bij een overname is de toekomst voor veel personeel onzeker en raakt het bedrijf zijn zelfstandigheid kwijt en als PPG besluit om géén vijandig bod uit te brengen – en die geruchten gaan – zullen wellicht nog meer aandeelhouders Akzo de rug toe keren en zal de koers misschien nog wel verder dalen. Die 90 euro per aandeel lijkt dan heel ver weg.

Reageer op artikel:
Vuurwerk op de beurs bij AkzoNobel, maar wat is een vijandige overname eigenlijk?
Sluiten