Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 3 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Is de Ajax-marketingmachine niet een beetje aan het doorslaan?

De marketingmachine van Ajax wordt vaak geroemd. De filmpjes voor Champions League-wedstrijden kijken weg als spannende filmtrailers, maar de paginagrote advertenties in buitenlandse kranten voelen toch wat gênant aan.

Sinds de komst van social media en vooral Instagram draait de marketingmachine van Ajax op volle toeren. Waar de marketinguitingen van de voetbalclub nog niet zo lang geleden bestonden uit rood-witte pakken vla en koffie, zit er nu een professioneel team achter, dat zichzelf in alle ijver nog wel eens voorbij loopt.

Ontroerend afscheidsfilmpje Donny van de Beek

De filmpjes die de social media-afdeling van Ajax maakt, zijn vaak geniaal. Zo zit het ontroerende afscheidsfilmpje van Donny van de Beek op Instagram perfect in elkaar. Ook de videoclip waarmee de Braziliaanse aanwinst Antony welkom werd geheten, was behoorlijk origineel.

De sociale mediakanalen zijn sowieso gelikt. Soms oogt het alleen wat onnatuurlijk, omdat er in het Engels wordt gecommuniceerd. Dieptepunt op dat gebied was een FaceTime-gesprek tussen Klaas-Jan Huntelaar en Jasper Cillessen in steenkolenengels. Maar goed, Ajax wil weer een internationale topclub worden, en sowieso die uitstraling hebben. Voetbalfans over de hele wereld moeten Ajax-shirts kopen, de club moet als een magneet werken voor internationaal talent. Er lijkt alleen geen rem meer te staan op dit hele gedoe.

Gênante advertentie in Engelse krant

De expansiedrift is de club te prijzen, maar tegelijk heeft het ook iets treurigs en gênants. De advertenties van Ajax in Zuid-Amerikaanse kranten voelden al wat ongemakkelijk aan, om over de Frenkie de Jong-bus in Barcelona maar te zwijgen. Maar de brief die Edwin van der Sar namens Ajax vandaag paginagroot in een Engelse krant plaatse, neigt pas echt naar het glibberige. “Zorg goed voor onze Donny van de Beek, bla, bla.”

ajax, advertentie, krant, manchester, marketingmachine

Poll: is de marketingmachine van Ajax doorgeslagen?

Zeg het maar: zijn wij te zuur voor deze wereld of moet de Ajax-marketingmachine voor eigen bestwil een beetje dimmen? Laat het weten in de poll.

⚽️ Check ook: Het bizarre salaris van Donny van de Beek bij Manchester United

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is de Ajax-marketingmachine niet een beetje aan het doorslaan?
Sluiten