Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 9 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Kijktip: Ajax vs. Inter in de Europacup I finale van 1972 op Ziggo

Ziggo Sport zendt deze week alle finales van de Europacup I (later Champions League) uit met Nederlandse clubs. Vanavond (9 april) de mooiste: om 20.30 uur wordt op net veertien de finale Ajax – Inter (1972) integraal uitgezonden.

Eerlijk zeggen: hoe vaak heb je een volledige wedstrijd van Johan Cruijff gezien? En van Sjaak Swart? En van Piet Keizer? Vanavond is je kans om het gouden Ajax van de jaren 70 in de piek van het succes te zien. Daarna snap je nog beter waarom deze legendarische voetballers in ons collectieve geheugen zitten.

Het gouden Ajax van Rinus Michels en Johan Cruijff

Begin jaren 70 was Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff ‘s werelds beste ploeg, met voetbal dat nog nooit was vertoond. Er werd aanvallend en attractief gespeeld, balbezit was heilig, spelers namen elkaars posities over. Later werd dit bekend als totaalvoetbal, voor wie trainer Rinus Michels en Johan Cruijff als hoofdverantwoordelijken werden gezien.

johan cruijff, rinus michels, europa cup I, finale, inter, ziggo sport
Koningin Juliana feliciteert Johan Cruijff met het behalen van de Europacup I in 1971. Links trainer Rinus Michels. (Afbeelding: ANP)

Rinus Michels was er in 1972 overigens niet meer bij. Van 1965 tot en met 1971 had hij van Ajax een wereldteam gesmeed, met winst van de Europacup I in 1971 (die 8 april werd uitgezonden op Ziggo Sport) als bekroning. In de finale werd het Griekse Panathinaikos verslagen met 2-0. Met deze prijs nam de trainer afscheid, waarna hij naar FC Barcelona vertrok. Zijn opvolger bij Ajax was de in Hongarije trainer Stefan Kovacs. Waar Rinus Michels een man was van uiterste discipline, stond de nieuwe trainer bekend om zijn laissez-faire leiderschapsstijl. Die vrijheid vonden veel spelers, met Johan Cruijff voorop, wel even lekker na het jarenlang strenge regime.

Finale Europacup I in 1972: Ajax – Inter

De lossere teugels hadden geen weerslag op de prestaties, integendeel zelfs. Stefan Kovacs zou in de komende twee seizoenen verder gaan met oogst die Rinus Michels had ingezet. In de lente van 1972 pakte het grote Ajax met Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer en de rest alle prijzen. De KNVB-beker werd gewonnen, Ajax werd landskampioen en op 31 mei 197 volgde de finale van de Europacup I tegen het lastig geachte Inter.

johan cruijff, rinus michels, europa cup I, finale, inter, ziggo sport
Als een steigerend paard torent Johan Cruijff boven de Italiaanse defensie uit om de 2-0 binnen te koppen. Links Sjaak Swart. (Afbeelding: ANP)

De finale, die op 9 april om 20.30 uur wordt uitgezonden op Ziggo Sport, werd een clash der stijlen. De verdedigende Italianen lagen 90 minuten lang onder vuur en wisten niets in te brengen tegen het totaalvoetbal van Ajax. Johan Cruijff werd door meerdere Italianen geschaduwd, maar scoorde beide doelpunten in de met 2-0 gewonnen. Een van de doelpunten scoorde hij met zijn hoofd. Op de bovenstaande iconische foto is te zien hoe Johan Cruijff als een steigerend paard boven twee Italiaanse verdedigers uitkomt en om de bal in de goal te koppen. Wereldwijd werd de de finale Ajax – Inter in 1972 gezien als een pleidooi voor aanvallend voetbal. Kijken, dus!

Finales Europacup I en Champions League op Ziggo Sport

Ajax – Inter is niet de laatste finale van de Europacup I of Champions League die deze week wordt uitgezonden op Ziggo Sport. Check hieronder het schema voor de komende dagen.

  • Donderdag 9 april, 20.30 uur: Ajax – Inter (1972)
  • Vrijdag 10 april, 20.30 uur: Ajax – Juventus (1973)
  • Zaterdag 11 april, 20.30 uur: PSV – Benfica (1988)
  • Zondag 12 april, 20.30 uur: Ajax – AC Milan (1995)
  • Mandag 13 april, 20.30 uur: Ajax – Juventus (1996)

Check ook: Recensie: Tom Egbers roert Nederland tot tranen met EK 1988 special

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kijktip: Ajax vs. Inter in de Europacup I finale van 1972 op Ziggo
Sluiten