Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 22 okt 2019

De talenten van Chelsea waarvoor het sterke Ajax moet oppassen

Ajax speelt de derde poulewedstrijd van de Champions League woensdagavond in eigen huis tegen Chelsea. De realiteit van nu is dat beide teams elkaar niet veel ontlopen en dat talent uit eigen jeugd bij Chelsea het verschil maakt.

De kop van dit artikel had een paar jaar geleden niet misstaan op het satirische platform De Speld. Nu is Ajax, dat dit seizoen wederom indruk maakt in de Champions League, toch echt favoriet bij de bookmakers. Je hebt zelfs het gevoel dat Chelsea ook wel even wordt opgerold. Vooral omdat de club uit Londen door een transferban al een tijdje geen spelers kan aantrekken. Maar juist dat lijkt de club uit Londen goed te doen.

Ajax vs. Chelsea: wat is de meest ervaren ploeg?

Jarenlang stond Chelsea bekend om lelijk resultaatvoetbal met geweldige spelers. Maar dankzij de transferban krijgt talent uit eigen opleiding nu eindelijk de kans om te ontspruiten. Dat in combinatie met de aanvallende speelstijl van Frank Lampard geeft de club een nieuw en fris elan. Gevoelsmatig heeft Ajax op dit moment meer ervaring dan Chelsea, maar is dat ook zo?

Kijk je naar de basisopstelling van beide teams tijdens de vorige speelronde in de Champions League, dan is de gemiddelde leeftijd van Ajax 24,6 jaar tegenover gemiddeld 25 jaar bij Chelsea. Uitgaande van diezelfde opstellingen hebben alle spelers van Ajax bij elkaar opgeteld 134 wedstrijden gespeeld in de Champions League, de spelers van Chelsea komen op een totaal van 156. Het ontloopt elkaar niet veel, al zou je kunnen stellen dat Chelsea toch de meer ervaren ploeg is. Beide teams hebben in ieder geval een prima balans tussen ervaring en hongerig talent.

De talenten uit Londen die dit seizoen uitblinken

Waar Ajax altijd al de reputatie heeft gehad om met talent uit eigen jeugd te spelen, is dat nieuw voor een Engelse topclub als Chelsea. Naar verwachting staan tegen Ajax drie jonge talenten uit de opleiding van Chelsea in de basis en dat zijn precies de jongens die dit seizoen uitblinken. We lichten ze kort even uit.

Tammy Abraham (22 jaar)

ajax, chelsea, talenten, tammy abraham, champions League
Bron: EPA / Facundo Arrizabalaga

De revelatie van dit seizoen is Tammy Abraham. In negen Premiere League-duels scoorde hij dit seizoen acht doelpunten. Ook in de Champions League wist hij het net al te vinden. Abraham is snel, heeft een goede dribbel en is dodelijk voor het doel. Pittige kluif voor Joël Veltman en Daley Blind.

Mason Mount (20 jaar)

ajax, chelsea, talenten, mason mount, champions League
Bron: EPA / Andy Rain

Een andere revelatie van dit seizoen is Mason Mount, misschien wel de gevaarlijkste speler voor het Ajax van nu. Deze aanvallende middenvelder is met zijn snelheid en dynamische dribbel levensgevaarlijk in de omschakeling en laat dat nou net het zwakste punt van Ajax zijn.

Fikayo Tomori (21 jaar)

Fikayo Tomori, ajax, chelsea, talenten, mason mount, champions League
Bron: EPA / Andy Rain

Fikayo Tomori is een moderne centrale verdediger. Sterk in duels, snel, goede lange bal en opbouwend redelijk. Hij zal veel duels met Tadic moeten uitvechten, een interessante testcase.

Ajax – Chelsea begint woensdag 23 oktober om 19.00 uur en wordt uitgezonden op Veronica.

⚽️ Check hier wat Ajax kan verdienen in de Champions League seizoen 2019-2020

Reageer op artikel:
De talenten van Chelsea waarvoor het sterke Ajax moet oppassen
Sluiten