Nederlands bedrijf zoekt digital nomads: dit verdien je zonder diploma
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FNederlands-bedrijf-zoekt-digital-nomads-het-salaris-zonder-diploma.jpg)
Het Nederlandse bedrijf Toloka wijdt zich aan het trainen van AI-modellen. Enerzijds door mensen hersenloze taakjes te laten uitvoeren, anderzijds door vakmensen (van wetenschappers tot bouwvakkers) te vragen naar hun kennis. Iedereen kan zich aanmelden. Manners onderzoekt wat je verdient.
Toloka zag in 2014 het levenslicht op de Zuidas. Anno 2025 is de start-up uitgegroeid tot een zeldzaam succes in de Europese AI-sector. Jeff Bezos himself investeerde deze maand 63 miljoen euro in het Nederlandse techbedrijf. Toloka laat iedereen met een computer en een internetverbinding tegen betaling helpen met het trainen van AI-modellen. Enerzijds als data labeler, anderzijds als AI tutor. Manners legt uit wat beide functies inhouden en achterhaalt wat de verdiensten zijn.
Werken als data-labeler of AI Tutor om AI te trainen
Toloka gebruikt de kennis en vaardigheden van mensen om AI-systemen te verbeteren − zo hielp men bij de ontwikkeling van ChatGPT-concurrent Deepseek. Dit is niet nieuw. Amazon-platform Mechanical Turk doet het al jaren (vandaar dat Bezos geïnteresseerd is). Met name in arme landen voeren mensen tegen betaling allerlei simpele taakjes uit. Dit zijn de data labelers. Ook Toloka biedt taakjes aan voor data labelers. Het Nederlandse bedrijf onderscheidt zich door eveneens te focussen op een ‘hogere’ vorm van AI-training. Dit wordt gedaan door AI Tutors. We nemen ze allebei met je door.
1. Het salaris als data labeler
Data labelers klikken op een heleboel plaatjes stoplichten aan, zodat AI weet wat een stoplicht is. Ze typen geluidsfragmentjes uit, zodat AI beter kan transcriberen. Ze beoordelen of een woord een negatieve of positieve lading heeft, zodat AI-chatbots empathischer worden.
Op Toloka krijg je als data labeler (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad) 0,01 tot 1 dollar betaald voor zo’n taakje. Volgens Toloka zou je hiermee 7,30 dollar per uur kunnen verdienen. In online communities lezen we dat dit te optimistisch is. Een bedrag van 5 tot 6 dollar wordt hier maximaal geacht. 3 dollar per uur is realistisch voor iemand die op normaal tempo werkt. Riekt naar moderne tech-slavernij. Van de andere kant: in sommige landen is 3 dollar per uur veel.
2. Het salaris als AI Tutor
Om AI specifieke kennis mee te geven, laat Toloka mensen ook minder achterlijke taakjes uitvoeren. Dit zijn de AI Tutors. Op dit moment weten AI-modellen bijvoorbeeld niks van de bouwsector. Door vakmensen te vragen naar hun specialistische kennis over de bouw, kan men dit hierna voeden aan een taalmodel als ChatGPT. Ook veel wetenschappers hebben inmiddels als een bijbaantje als AI Tutor. Zij helpen bijvoorbeeld bij het interpreteren van academische artikelen.
Om AI-tutor te worden, moet je eerst in een sollicitatieronde bewijzen dat je ergens iets van weet. Hierbij word je ondervraagd alsof je zelf ChatGPT bent. Een voorbeeldvraag van Toloka is bijvoorbeeld: ‘leg het verschil uit tussen blockchain en DTP’. Een andere vraag: ‘zou er een salarisplafond voor acteurs moeten bestaan?’. Voor de eerste moet je iets weten over crypto, de tweede kan zowel door economen als filosofen worden beantwoord. Als de mensen bij Toloka vinden dat je antwoorden goed genoeg zijn, ben je binnen. AI Tutors worden beter betaald. We komen taken tegen die 15 tot 18 dollar per stuk opleveren.
Ideaal voor digital nomads
De hele dag vragen beantwoorden alsof je ChatGPT bent. Klinkt als iets voor Maarten van Rossem, maar ook iets om als digital nomad te doen op een strandstoel in een tropisch oord. Lees hier alvast wat de goedkoopste plekken ter wereld zijn om als digital nomad neer te strijken. Via deze link op Toloka kun je je aanmelden als data labeler of AI tutor.