Afvallen door je hersenen te verslaan: zo win je van de lekkere trek
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fhamburger-en-friet-afvallen.jpg)
Grote kans dat je eens per dag, en in veel gevallen wellicht vaker, trek hebt in een lekkere snack. Ook al weet je dat het niet goed is om tussen de maaltijden door te snacken, de hunkering naar iets lekkers is te groot en dus zwicht je voor de zoveelste keer voor de verleiding. Geheel onlogisch is dat niet, maar het goede nieuws is dat je het eenvoudig kunt voorkomen. Het zit namelijk tussen je oren en een aantal beroemde neurologen leggen nu eindelijk eens uit hoe het zit. Kortom, kennis die je helpt bij het afvallen.
Peter Hall, Ph.D. aan de Universiteit van Waterloo, en Nicole Avena, Ph.D. van Mount Sinai Health System, weten exact waarom het zo moeilijk is om de verleiding te weerstaan. Alles draait namelijk om de zintuigelijke ervaring. Ruik je bijvoorbeeld vers gebakken friet of zie je een commercial met een ovenverse pizza, dan sturen je zintuigen een signaal naar je hersenen. Doordat je herinneringen worden aangesproken ontstaat de drang om die ervaring opnieuw te beleven en zie daar: je gaat voor de bijl. Dat hele proces vindt plaats in een aantal stappen.
Er ontstaat een drang om te eten
Het waarnemen van een specifieke geur zorgt ervoor dat je geheugen wordt aangesproken. Onder invloed van neurochemicaliën als dopamine en opioïden worden je hersenen aangespoord om de herinnering opnieuw te beleven. Je hersenen zeggen als het ware ‘toen was het lekker, dan is het nu weer erg lekker’.
Hoe het te bestrijden:
De bestrijding van de drang om iets lekkers te eten is eenvoudig: voorkom te veel prikkels. Loop je tijdens de koffiepauze in de middag door het centrum, dan kun je ervan uitgaan dat je jezelf aan allerlei prikkels bloot zult stellen. Maak gewoon een wandeling door het park, of nog beter, blijf gewoon in de buurt van het koffiezetapparaat.
De uitdaging tijdens het afvallen: de drang neemt toe
Je orbitofrontale cortex speelt een belangrijke rol in het proces van de lekkere trek. Dit gedeelte van je hersenen verwerkt de signalen die je via de zintuigen binnenkrijgt en koppelt deze aan het geheugen. Op basis daarvan bepalen je hersenen of het een goed idee is om even wat lekkers naar binnen te werken. De drang naar iets lekkers wordt sterker en je geeft er (weer) aan toe.
Hoe het te bestrijden:
Ook in dit geval is het van belang om het aantal prikkels te vermijden. Rij dus wat minder vaak langs de McDonalds of Burger King. Mocht je thuis al wel in de verleiding komen om een graai in de snoeppot te doen, probeer het dan weer terug te leggen en zoek ontspanning door even te gaan gamen of een serie te kijken.
Wees de baas over jezelf tijdens het afvallen
Je dorsolaterale prefrontale cortex, gelegen aan de voorkant van je hoofd, beïnvloedt de langetermijngevolgen van je acties, sociale normen en andere reden om je in te houden. Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats: als je honger hebt, slecht kunt slapen of veel stress ervaart, is de kans groot dat de neiging om de voedselvoorraad te gaan plunderen onweerstaanbaar groot wordt.
Hoe het te bestrijden:
Focus op de nadelen of stel je voor dat de donut die je wilt eten op een smerige vloer viel. Een onderzoek met afbeeldingen toonde aan dat deze gedachte-oefeningen de activiteit van de dorsolaterale prefrontale cortex verhoogden. Zo gebruik je een patroon in je hersenen dus om een ander patroon te doorbreken.
Gedoemd bij de eerste hap
Een klein hapje kan geen kwaad denk je wellicht. Fout! Eén knabbeltje houdt bijna al je zintuigen bezig en levert een hele lading aan zintuiglijke data aan je smaakcortex. De cellen in je spijsverteringsstelsel doen er nog een schepje bovenop en sturen signalen van plezier terug naar de hersenen. Het resultaat: dopamine en opioïden stromen vrijelijk de hersenen binnen en het wordt nog lastiger om nee te zeggen na die eerste hap.
Hoe het te bestrijden:
Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de dorsolaterale prefrontale cortex door de stroom van zuurstofrijk bloed, hormonen en glycogeen aan te wakkeren. Kortom, werk je in het zweet en zie je mentale krachten toenemen.
Snel en gezond afvallen
Mogen er wel wat kilootjes en wil je een keer een nieuwe dieet proberen? Dan is lazy keto misschien wel wat voor je. Benieuwd? Klik dan hier.