Pim Jansen
Pim Jansen Health 3 jan 2021

10 onderzochte tips om af te vallen zonder ingewikkeld dieet

Veel mensen zijn een dag na hun goede voornemens alweer gestopt met hun poging tot afvallen. Tien tips die het allemaal wat makkelijker maken.

Je kunt het keto-dieet volgen, periodiek vasten en zo heb je nog een rits aan diëten die goed werken, maar niet voor altijd vol te houden zijn. Als je wil afvallen of juist op gewicht wil blijven, moet je met gezond verstand eten en drinken. En als het kan een beetje bewegen. Tien nuchtere tips, die ook nog eens gestaafd zijn op wetenschappelijk onderzoek.

1. Eiwitrijk ontbijt

Het is door de wetenschap aangetoond dat een eiwitrijk ontbijt de onbedwingbare trek in calorieën gedurende de hele dag vermindert. Precies wat je wil in een poging tot afvallen of op gewicht te blijven.

2. Vermijd suikerhoudende drankjes en vruchtensap

Suiker is geen vergif en zonder suiker kunnen we niet. Via groente en fruit krijg je al heel wat natuurlijke suikers binnen, maar te veel (toegevoegde) suikers is niet goed. Suiker is brandstof en alles wat je niet verbrandt, wordt opgeslagen als vet. Frisdranken of jus d’orange zijn suikerbommen, al kan een glaasje verse jus bij het ontbijt niet veel kwaad. Toch kun je een sinaasappel beter opeten dan uitpersen. Daarover lees je hier meer. Stoppen met frisdrank helpt tijdens het afvallen en op gewicht blijven, dat weet de wetenschap al jaren.

3. Drink water voor je maaltijden

Als je gedurende drie maanden een halve liter water voor je maaltijden drinkt, versnel je het afvallen volgens onderzoek met 44 procent.

4. Kies functionele voeding

Je kunt ingewikkelde diëten volgen, maar die helpen vaak maar tijdelijk. Als je op gewicht wil blijven, dan moet je goed opletten bij de selectie van je voeding. Check deze top 10 functionele voeding tijdens het afvallen, waaruit blijkt dat functioneel ook lekker kan zijn. Ook handig: deze voedingsmiddelen die je stofwisseling versnellen.

5. Eet oplosbare vezels

Voor de mannen en vrouwen met een buikje: eet oplosbare vezels. Uit onderzoek blijkt dat oplosbare vezels vet verminderen, vooral rond de buikstreek.

6. Drink koffie of thee

Zowel het drinken van koffie als thee is goed voor je stofwisseling. Dat koffie helpt bij afvallen, blijkt ook uit dit nieuwe onderzoek.

7. Eet hele, onbewerkte voedingsmiddelen

Zorg voor een voedingspatroon met voornamelijk echte voeding en hele voedingsmiddelen. Vermijd supplementen als shakes, tenzij voorgeschreven door een voedingsexpert. Echte voeding is gezonder en zorgt voor een langduriger verzadigd gevoel.

8. Eet langzamer als je wil afvallen

Als je wil afvallen moet je niet alleen letten op je eten, maar ook op de manier waarop je eet. Schrok niet alles naar binnen, maar eet rustig. En kauw op je voeding. Langzamer eten zorgt voor een langduriger vol gevoel en geeft een boost aan je gewichtsverlagende hormonen, aldus de wetenschap.

9. Weeg jezelf iedere dag

Hiermee bedoelen we niet dat je obsessief bezig moet zijn met afvallen of op gewicht blijven. Weet alleen dat meerdere onderzoeken (1,2) aantonen dat mensen die zich iedere dag wegen meer kans hebben om af te vallen en dit ook langer volhouden.

10. Goede nachtrust

Een slechte nachtrust is een van de grootste risicofactoren voor overgewicht, zo blijkt uit onderzoek. Slaap goed.

Reageer op artikel:
10 onderzochte tips om af te vallen zonder ingewikkeld dieet
Sluiten