Redactie
Redactie Health 16 okt 2018

Kun je vet verbranden door het eten van superfoods?

Sorry, we moeten je teleurstellen. Hier volgt géén artikel over producten die jouw vetverbranding stimuleren. De reden is dat er niet zoiets bestaat. Het zou toch fantastisch zijn als je vet zou verbranden door het eten van superfood? 

Helaas is dit – in tegenstelling tot wat veel sites beweren – één van de mythes van de gezondheidswereld. Health tijdschriften, blogs en zelfs sommige experts beweren dat je door het eten van een aantal superfoods uiteindelijk slanker wordt. Maar als je even onderzoek doet, kom je er al snel achter dat het lariekoek is.

Een kern van waarheid in deze mythe over afvallen?

Er bestaat echter wel zoiets als het ‘thermisch effect’ van voedsel. Wat eigenlijk inhoudt dat het energie kost om wat jij zojuist hebt gegeten af te breken. Zo heeft eiwit een thermisch effect van circa 20%. Hierdoor wordt een vijfde deel van de eiwitten die jij nuttigt al verbruikt voor de verwerking. Dit betekent dat eiwitten gunstig zijn voor jouw dieet, aangezien je er minder snel door aankomt dan bij het eten van vetten (0 – 5%) of koolhydraten (5 – 15%).

Het probleem is alleen dat daadwerkelijk vetverlies pas optreedt bij een negatieve energiebalans, ofwel een tekort aan calorieën. Maar niet door een product dat je nóg meer energie oplevert. Indien je dus af wil vallen, zul je meer energie moeten verbranden met bijvoorbeeld sport, óf door simpelweg minder eten naar binnen werken. Deze 10 zaken moet je absoluut niet doen.

De hoop dat eieren, bessen of wat dan ook jouw buikvet per hap weg laat smelten kun je dus laten varen. Helaas wordt deze mythe nog dagelijks in stand gehouden, dus spreid vooral het woord naar anderen. Als je wél vet wil verbranden, dan vind je hier goede gids om je op weg te helpen.

Reageer op artikel:
Kun je vet verbranden door het eten van superfoods?
Sluiten