Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 7 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Is afvallen straks gewoon een kwestie van cellen manipuleren?

Witte vetcellen kunnen omgezet worden in energie verbrandend bruin vet met de CRISPR-technologie. De gemanipuleerde cellen zorgen er al voor dat muizen afvallen, meldt New Scientist.

Even voor de goede orde. Mensen hebben witte vetcellen en bruine vetcellen. Het ‘witte vet’ is bij iedereen bekend. Hierin wordt een overschot aan voedingsstoffen opgeslagen, met gewichtstoename als gevolg. Bruin vet is bij minder mensen bekend. Dit vetweefsel slaat geen voedingsstoffen op, maar verbrandt deze juist. Die heb je dus nodig als je wil afvallen.

Een onderzoeksteam van de Harvard University, geleid door Yu-Hua Tseng, heeft een baanbrekend onderzoek uitgevoerd. Dit kan in de toekomst van pas kan komen voor mensen met obesitas, die niet zelfstandig kunnen afvallen. Bij het onderzoek is gebruikgemaakt van de gen-editingtool CRISPR, om witte vetcellen de eigenschappen van bruine vetcellen te geven.

Van witte vetcellen naar bruin vet

Tseng en haar collega’s gebruikten de CRISPR-technologie om het eiwit UCP1 te lokaliseren, dat op unieke wijze tot expressie wordt gebracht in bruin vet. “De functie van het eiwit is om chemische energie om te zetten in warmte”, legt Tseng uit in Science Translational Medicine, het wetenschapstijdschrift waarin het onderzoek is gepubliceerd.

afvallen, crispr, technologie, witte vetcellen, bruin vet
(Afbeelding: Unsplash)

De resulterende cellen leken meer op bruine vetcellen; ze brachten bijna evenveel UCP1 tot expressie als typische bruine vetcellen en hadden meer mitochondriën dan de witte vetcellen.

Afvallen dankzij bruine vetcellen

In het tweede deel van het onderzoek hebben de wetenschappers witte vetcellen, bruine vetcellen en de gecreëerde HUMBLE-cellen (human brown fat-like cells) getransplanteerd naar muizen. Deze dieren zijn zo gefokt dat ze een verzwakt immuunsysteem hebben, waardoor ze geen menselijke cellen afstoten. Alle muizen kregen gedurende twaalf weken een vetrijk dieet. Het resultaat: de muizen met witte vetcellen kwamen aan in gewicht, terwijl bij de muizen met bruine vetcellen en HUMBLE-cellen afvallen het resultaat was.

Mark Christian van de Nottingham Trent University, die niet direct bij het onderzoek betrokken was, voegt daaraan toe dat de betreffende muizen in dit geval ook gevoeliger zijn voor insuline. Dit suggereert dat ze mogelijk ook beschermd zijn tegen diabetes.

CRISPR-technologie veelbelovend in strijd tegen obesitas

In de toekomst kan de gebruikte CRISPR-technologie worden ingezet om mensen met obesitas en stofwisselingsstoornissen te behandelen. “Het zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om een ​​kleine hoeveelheid van het witte vet van een persoon te verwijderen, het in bruin vet te veranderen en het opnieuw te implanteren”, zegt ze. “Mensen die niet kunnen afvallen met alleen een dieet en meer beweging kunnen hier baat bij hebben.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.