Martyn de Jong
Martyn de Jong Eten & Drinken 15 feb 2018

Afvallen kan ook met bier, roomijs of pizza

Wie op dit artikel geklikt heeft om zijn ongezonde levensstijl te kunnen rechtvaardigen, kan beter nu al afhaken en weer verdergaan met snacken; die info ga je hier namelijk niet vinden. Wat je wel kunt lezen, is dat diëten/opdrogen echt niet zo rechtlijnig is als je denkt. Er is namelijk een hoop marge om mee te spelen.

Laten we beginnen met het goede nieuws: als je wil afvallen/opdrogen hoéf je bijvoorbeeld echt geen definitief einde te maken aan jouw liefde voor ongezonde tussendoortjes. Zoals de titel al doet vermoeden, kun je ook met minder verantwoorde keuzes toch kilo’s afvallen. We blijven herhalen dat afvallen enkel neerkomt op minder eten dan jouw lichaam verbruikt. Inmiddels weet je dat wel, maar besef je dus ook dat het alleen neerkomt op hoevéél je eet en niet om wát je eet? Zo kun je dus ook afvallen door enkel en alleen reuzel naar binnen te werken. Dit is zeer zeker niet aan te raden, maar het is wel hoe het in de praktijk werkt.

[RELATED_ARTICLE article_id=”235684″]

Er zijn al diverse onderzoeken geweest die deze theorie in de praktijk hebben getest. De meest bijzondere hiervan was misschien wel die van Mark Haub, professor Menselijke Voeding aan de Universiteit van Kansas. Mark kampte met behoorlijk overgewicht en had een vetpercentage van 33,4 procent. Hij besloot het roer om te gooien met een dieet. Verwacht echter geen salades en ander groenvoer, maar Doritos, Oreo’s en gevulde ‘Twinkies’ cake. Iedere drie uur nam hij in plaats van een volwaardige maaltijd een selectie uit deze producten.

Je zult je oren niet geloven, maar in tien weken tijd daalde zijn vetpercentage van 33,4 naar 24,9 procent. Qua gewicht kwam dat neer op twaalf heuse kilo’s. Mark kreeg dit voor elkaar door een dagelijks calorieën tekort te creëren. Hij at gedurende twee maanden niet meer dan achttienhonderd calorieën per dag, waar hij er als volwassen man minimaal 2500 nodig zou hebben. Dit tekort van zevenhonderd per dag was de juiste formule voor vetverlies. In andere woorden, hoe duidelijk wil je het hebben? Mark benadrukt echter wel, dat het slechts een praktijkvoorbeeld was voor zijn studenten en dat dit haaks tegenover richtlijnen van gezonde voeding staat.

Conclusie van het verhaal

Nee, we willen je absoluut niet vertellen dat je aan de Oreo’s moet om af te vallen. Was het maar zo’n feest. Dat was eigenlijk het slechte nieuws. Uiteraard staat gezonde voeding namelijk nog steeds als prioriteit nummer één. Maar het toont wel aan dat je hier en daar best van het gezonde pad mag wijken zonder dat dit jouw dieet/progressie schaadt; zolang je maar binnen jouw dagelijkse limieten blijft. Voel je dus absoluut niet bezwaard om af en toe gewoon te nemen waar je zin in hebt en wat binnen jouw limieten past; van reuzel tot roomijs. Ga ervoor! Meer tips over voeding en fitness vind je dagelijks op onze Facebook-pagina Get Fit by Manners.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afvallen kan ook met bier, roomijs of pizza
Sluiten