Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Gezondheid 13 sep 2018

Feit of fabel: kun je ook afvallen zonder al die trendy hipster diëten?

Eruitzien als een adonis staat bij velen hoog op de agenda. Helaas, ontbreekt bij sommigen de benodigde motivatie. Niets om je voor te schamen, maar welk dieet is nu het meest doeltreffend? Je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom is het des te erger als je bijdehante vriend vertelt dat ‘ie kilo’s is verloor met een zo’n trendy dieet. Vandaag gaan we kijken of deze diëten je daadwerkelijk helpen met afvallen, is dit een feit of een fabel?

Er zijn overigens veel factoren die een rol kunnen spelen in gewichtsverlies zonder dat je een dieet volgt. Daarom betrekken we het vooral op mannen die gezond zijn. Stress en ziektes zorgen ervoor dat je afvalt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit je overkomt. Is dit wel het geval? Maak dan eens een afspraak met je huisarts of diëtist.

Weten is afvallen

Het is lastig om af te kaderen wat diëten nu eigenlijk is als er elke dag weer een nieuwe methode bijkomt. Afvallen doe je daarentegen simpelweg door onder je dagelijks benodigde voedselinname te gaan zitten. Eet minder dan je normaal zou doen. De meeste diëten doen hun best om zichzelf van elkaar te onderscheiden, maar niets is minder waar. Weet je waarom een dieet goed werkt? Afvallen zit vooral tussen de oren. Veel populaire diëten werken omdat de persoon in kwestie zich hier goed bij voelt. Grote kans dat hij ook gewoon afvalt als hij voor zichzelf een passend voedingsschema en doel opstelt. Meer weten? Lees hier dan verder.

Zoek de verschillen

We hadden het daarnet al even over populaire diëten. Sonja Bakker, dr. Frank en zo zijn er nog vele anderen die hierbij in je hoofd verschijnen. Ook zeiden we net dat veel van deze gehypte diëten op elkaar lijken en wel hierdoor. Zijn deze diëten dan ook slecht? Nee, althans niet als ze door voedingsdeskundige zijn opgesteld. Het is gewoonweg de bedoeling dat je afvalt en elke diëtist heeft hier wel een passende manier voor. Het gaat hierbij wederom om de juiste mindset vinden. Wellicht werkt de ene methode beter bij de één dan de ander. Meer weten? Lees hier dan verder.

Averechts effect

Een dieet kan een hoop druk op je uitoefenen. Doelen opstellen en je daar ook aan houden werken minstens net zo goed. Al die hysterische diëten zijn in het leven geroepen om je voedingspatroon, eetgewoontes en gedrag flink op z’n kop te zetten. Dit is echter niet slecht. Er zijn veel mensen die een schop onder hun kont nodig hebben. Dan helpt het vaak als een diëtist of voedingsdeskundige vertelt hoe je met de juiste aanpassingen wel kan afvallen. Maar ook verhoog je drang om jezelf te bewijzen tegenover jezelf en anderen. Als de druk te hoog wordt, geven velen het dan ook maar op. Dit kun je voorkomen door (wederom) de juiste doelen op te stellen en een passend voedingsschema voor jezelf te maken. Heb jij moeite met het volhouden van je dieet? Lees hier dan verder.

Conclusie

We denken dat je het antwoord ondertussen wel weet. Nee, je gaat niet per definitie afvallen als je jezelf aan een gehypt, populair dieet houdt. Het gaat erom dat jij weet dat je aan je voedingspatroon moet werken. Dus bestempelen we het als een fabel, al is het niet altijd even zwart-wit. De diëten gaan je helpen, daarvoor zijn ze bedacht, maar je kan hetzelfde gewenste doel behalen met voldoende discipline.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feit of fabel: kun je ook afvallen zonder al die trendy hipster diëten?
Sluiten