Afvallen en mind: de geestelijke overwinning is minstens zo belangrijk

Als je denkt dat afvallen zwaar is, zit je er niet ver naast. De stress, die bij een strak lichaam komt kijken, kan de spuigaten uitlopen, om dan nog maar over het psychologische welzijn te zwijgen. Laat dat vandaag even varen. De geestelijke overwinning die ook bij hard sporten en doelgericht afvallen hoort, is een beloning op zich, zorg dat je dit vasthoudt.

Heb je onze eerdere afval-artikelen gemist en zit het daarboven allemaal wel snor? Ga dan eens naar ons overvolle dossier over afvallen.

Honger zit in je hoofd

Ben je hongerig, zo hongerig dat je er chagrijnig van kan worden? Dat noemt men hangry. Op dit moment gebeurt er meer met je psyche dan alleen een prikkelbaar gevoel wegens de honger. Het is zeker geen aanstelleritis. Doordat je bloedsuikerspiegel naar beneden gaat als je hongerig wordt, gaan je hersenen anders om met bepaalde zaken. Zo kun je sneller geïrriteerd raken en hoe langer dit aanhoudt, hoe meer je bijvoorbeeld met stoelen wil gooien. Nee, even zonder gekkigheid. Het is wel degelijk een wetenschappelijk bewezen mindset, maar ook eentje die je makkelijk kunt bevorderen. Hoe? Dat lees je hier.

Je bent (on)bewust te afhankelijk geworden van suiker

In het Nederlandse voedsel zit al redelijk veel suiker. Suikers hebben we nodig, want dit geeft ons energie. Helaas zit er een kleine kanttekening aan het eten van suiker namelijk: door het eten van suiker stijgt verlangen naar meer suiker. Binnen de kortste keren snak je naar een suikerbom en voelt het alsof deze trek niet meer is te stillen. Dit gaat behoorlijk in de weg van je dieet zitten, want hoe meer suiker je in het lichaam opneemt, des te minder vet wordt er verbrand. Geen goede wisselwerking dus. Geef jezelf eens een positieve mentale boost door je lichaam te misleiden door op de momenten waarop je een suikerrijke snack te eten, eens te genieten van een gezonde snack. Dit zal je zogenoemde suikerverslaving flink doorbreken, omdat je toch denkt dat je aan het snoepen bent. Na verloop van tijd zul je ook aanzienlijk wat voordelen gaan merken. Welke? Dat lees je hier.

Te veel tegenslag kan leiden naar een lage motivatie

Stonewalling, dat is hoe onze Amerikaanse buren het noemen. We kunnen soms gewoon geen lichtpuntje meer aan het einde van de tunnel zien, als de tegenslagen zich opstapelen. Zeer vervelend en het komt de motivatie zeker niet ten goede. We zien ze als (sport)helden, maar ook deze mannen en vrouwen hebben het niet altijd makkelijk gehad, toch zijn hun openhartige verhalen zeer inspirerend. Als zij het soms zwaar hebben, dan mag jij dat ook. Hoe kwamen ze er weer bovenop? Dat lees je hier.

Afvallen + motivatie = stappen harder zetten

Dan, je zit weer lekker in je vel. Je hebt de innerlijke rust gevonden en je gaat gewoon weer knallen, mag je het volgende nooit vergeten: Een goede motivatietheorie kan ontzettend goed helpen met een het behouden van een positieve mindset. Je beloning: door hard aan jezelf te werken, begrijp je wie ‘jij’ bent, je bent daar trots op en zit in een positieve cyclus. Stel je voor: je bent een atleet en de 100 meter sprint is jouw specialiteit. Wanneer je het opneemt tegen andere sprinters die simpelweg sneller zijn, is het zowat een gegeven dat je niet als eerste over de streep zult komen. Maar het gaat erom wat jij kunt, streef naar die innerlijke rust, want ooit op een dag ren je deze mensen er met afstand(en) uit! Lees hier hoe je jezelf aldoor blijft motiveren.

Reageer op artikel:
Afvallen en mind: de geestelijke overwinning is minstens zo belangrijk
Sluiten