Afvallen? Alles wat je moet weten over het kwijtraken van buikvet

Je kent het vast wel: je wil afvallen, gaat naar de sportschool en probeert minder te eten, maar dat hardnekkige buikje gaat maar niet weg. Irritant dus. Buikvet is een van de moeilijkste soorten vet om vanaf te komen en er staan veel mythes en onzin op het internet over het aanpakken van buikvet. Gelukkig kun je hier precies lezen wat je moet doen (en ook vooral niet moet doen) om je buik eindelijk goed aan te pakken.

Afvallen en buikvet, hoe werkt het?

Dat het lastiger is om buikvet weg te krijgen, is helaas geen mythe. Alle vetcellen ontstaan namelijk om dezelfde reden: je krijgt meer calorie√ęn binnen dan je verbrandt. Toch is niet al het vet hetzelfde, in ons lichaam hebben we twee soorten vet:¬†alfa- en beta vetcellen.¬† Waar de beta vetcellen goed reageren op vetverbranding en het proces versnellen, reageren de alfa cellen juist slecht op het proces en maken ze het verbranden moeilijker.¬†

De verhouding tussen twee soorten vet verschilt per lichaamsdeel. In de delen met meer beta cellen zul je dus veel eerder resultaat zien dan de plekken waar de alfa cellen de bovenhand hebben. Het is dus niet zo gek dat je na het trainen eerder verandering ziet in de benen, armen en het gezicht. Deze bestaan namelijk overwegend uit beta cellen. Terwijl de alpha cellen zich vaak op de heupen, buik en dijen verzamelen waardoor deze lichaamsdelen een probleem kunnen vormen bij het afvallen. 

Je hebt dus geen nadeel ten opzichte van andere mensen, het afbreken van alfa cellen is voor iedereen even moeilijk. Mocht je dus niet snel resultaat zien bij het trainen van de buik, onthoud dan dat de hardnekkige alpha cellen de boosdoener zijn en er alleen wat meer geduld nodig is. Wie meer wil lezen over dit ingewikkelde proces kan hier terecht, wel is er een flinke hoeveelheid kennis van biologie voor nodig om dit goed te kunnen begrijpen.

Doe je iets fout?

Als je na drie maanden nog steeds geen resultaat ziet, is er misschien meer aan de hand dan alleen de hardnekkige vetcellen die het je moeilijk maken. Dit zijn een paar dingen waar je op moet letten tijdens het afvallen.

Zorg dat je genoeg slaap

Los van het vermoeide gevoel de volgende ochtend, heeft het niet behalen van de zeven tot negen uur slaap die we dagelijks nodig hebben ook invloed op de vetverbranding. Als je te weinig slaapt, raken je hormonen namelijk uit balans wat ervoor zorgt dat je de volgende dag meer honger hebt dan normaal. Daarnaast maken we het hormoon dat ons het volle gevoel geeft na het eten minder aan. Na een nachtje slecht slapen hebben we dus meer honger en eten we meer, maar voelen we ons minder vol en tevreden.

Alleen je buik trainen helpt niet

Je kunt in principe niet plaatselijk vet verbranden. Dus buikspieren trainen helpt niet per se om buikvet te verbranden. Je moet gewoon meer verbranden dan dat je qua energie binnenkrijgt. Daarbij is het ook deels erfelijk. Sommige mensen krijgen sneller een buikje dan anderen, die krijgen het weer sneller op de heupen bijvoorbeeld. Zorg dus dat je altijd een workout doet waarmee je heel je lichaam traint. De buik is een plek waar overtollige energie wordt opgeslagen, dus zorg dat je zoveel mogelijk energie verbruikt tijdens het sporten voor het beste resultaat.

Teveel suiker

Dit lijkt misschien het intrappen van een open deur, maar zorg dat je weinig suiker eet als je wil afvallen. Zeker als je buikvet wil kwijtraken. Vetten en suikers zijn twee verschillende dingen, maar suiker is een grote boosdoener als het gaat om aankomen. Let dus op met sportdrankjes vol suikers en laat je niet misleiden door verpakkingen waar op staat dat er bijna geen vet inzit. Het vet in deze producten is in veel gevallen namelijk vervangen door suikers, check dus altijd even de ingredi√ęnten op de verpakking.

Probeer de volgende producten te vermijden:

 • Suiker
 • Frisdrank
 • Snoep en chocola
 • Koek
 • Gebak
 • Chips
 • IJs
 • Toetjes
 • Vruchtenyoghurt en yoghurtdrink
 • Witbrood
 • Witte pasta
 • Witte rijst
 • Wraps
 • Muesli en cruesli
 • Ontbijtkoek

Kijk ook uit met dingen als fruit, die worden gezien als gezond maar er zitten grote hoeveelheden natuurlijke suikers in. Natuurlijk is fruit goed voor je, maar eet het niet teveel. Probeer ook minder koolhydraten te eten zoals die veel in pasta en brood zitten, maar eet ze nog wel! Minder is goed voor het krijgen van die strakke buik, maar je hebt het nodig om gezond te blijven, gooi ze dus niet compleet uit je dieet. Meer weten? Lees hier wat je het beste wel en niet kunt eten voor die strakke buik waar je van droomt.

Stressen en Crash-di√ęten

Als je veel last hebt van stress is het misschien een goed idee om eerst met de oorzaak van de stress te dealen, voordat je aan je buikje begint. Als we stressen maken we namelijk een hormoon aan dat onze trek in zoete snacks vol suiker vergroot. Dit omdat deze snacks ons lichaam dat vol zit met stress, een snelle boost van energie en genot bieden. Ook het willen afvallen en het moeten bijhouden van een streng dieet en trainingsschema kunnen stress veroorzaken. Daar meer over lezen? Dat doe je hier.

Ook totaal stoppen met eten, het zogenaamde crash-di√ęten, is funest voor het wegwerken van het overtollige buikvet. Deze di√ęten lijken meteen resultaat te geven maar zijn¬†op lange termijn niet vol te houden. Mensen vallen daarom vaak weer terug in oude gewoontes en het is ontzettend slecht voor je lichaam.

Dus wat kun je nou precies doen?

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: train voldoende en eet gezond. Vermijd slechte voeding en zorg dat je de goede dingen binnenkrijgt. Beweeg genoeg, zodat je meer verbrandt dan je eet en let op de stress uit het dagelijks leven. Hoe graag we ook alleen ons buikvet zouden aanpakken, het is niet mogelijk. Een slimme truc bestaat niet. Als je van dat buikje afwil, zul je ervoor moeten werken. Train je hele lichaam, eet gezond en gebalanceerd  en bovenal: heb geduld! Het vet rondom je buik heeft meer tijd nodig om af te breken maar als je alles goed doet, zul je na 12 weken beloond worden. Hou ook vooral onze Health pagina in de gaten voor alles over fit blijven en afvallen.

Reageer op artikel:
Afvallen? Alles wat je moet weten over het kwijtraken van buikvet
Sluiten