A. de Jong
A. de Jong Health 9 sep 2019

Dit is het beste dieet tegen je buikje volgens onderzoek

Als man leef je in een voortdurende tweestrijd. Aan de ene kant wil je altijd bier drinken met je vrienden, maar tegelijkertijd wil je geen buikje dan wel een bierbuik. Soms is het te laat, en dan moet je weer afvallen. Dit is volgens onderzoek het beste dieet om van je buikje af te komen.

Het mediterraan dieet tegen je buikje

Een team van onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van Negev heeft onderzoek gedaan naar het voorkomen en verhelpen van een buikje. Of beter gezegd: buikvet. Aan het onderzoek hebben 278 zwaarlijvige mensen meegedaan. De ene helft kreeg gedurende 18 maanden een koolhydraatarm dieet, de andere helft het mediterrane dieet. Voor en na het onderzoek van 18 maanden ondergingen de respondenten een full-body MRI-scan. Tijdens het onderzoek werd het proces van afvallen nauwlettend in de gaten gehouden.

De groep die het mediterrane dieet volgde, kreeg de opdracht om kleine hoeveelheden rood vlees, matige hoeveelheden pluimvee en vis en verse groenten, peulvruchten en noten te eten. De koolhydraatarme groep daarentegen was alleen geïnstrueerd om de voeding te beperken tot 30 procent van hun dagelijkse calorieën met niet meer dan 10 procent verzadigd vet en minder dan 300 milligram cholesterol per dag. Beide diëten voorschreven een vergelijkbare calorie-inname. Wie zou er meer afvallen?

Tot ziens buikvet

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat beide diëten even effectief zijn als het gaat om het totale gewichtsverlies, maar ook dat het mediterrane dieet veel effectiever is bij het verminderen van buikvet, vet rond de lever, de alvleesklier en het hart. En wat is het doel van afvallen? Juist, buikvet verminderen, zodat je buikje verleden tijd is. De onderzoekers concluderen ook dat extra beweging naast het mediterrane dieet het proces van afvallen en het verminderen van je buikje versnelt.

Even wat details. De groep die het mediterrane dieet volgde, zag na 18 maanden een gemiddelde afname van 11 procent van het vet rond het hart en een afname van 25 procent van het buikvet. Vet rond de spieren en alvleesklier verminderde met 2 procent. Niet veel, wel belangrijk tijdens het afvallen. Maar het belangrijkst is het vet rond de lever, dat bij de respondenten gemiddeld met 30 procent afnam. Het mediterrane dieet is volgens de onderzoekers niet alleen goed als je wil afvallen en je dat buikje wil verliezen, maar het is ook een preventieve levensstijl tegen onder meer hartziekten en diabetes.

Wat moet je eten dan?

Het mediterrane dieet bestaat grofweg uit een grote verscheidenheid aan groenten, fruit en volle granen. Gezonde vetten, zoals noten. Zaden en olijfolie. Matige hoeveelheden zuivel en vis. Heel weinig wit vlees en rood vlees. Niet al te veel eieren. En af en toe een lekker glaasje rode wijn. Afvallen hoeft dus helemaal geen marteling te zijn.

afvallen, buikje, mediterraans, mediterrane dieet, buikvet, bierbuik

7 fabels over afvallen

Goed, er komt een tijd in je leven dat je wil afvallen. Voor de ene man komt dat moment al als twintiger, anderen hebben meer geluk en kunnen tot hun veertigste eten en drinken wat ze willen zonder een buikje te krijgen. Feit is dat er veel fabels bestaan over afvallen, zoals het constant tellen van calorieën. Check deze zeven fabels die direct de prullenbak in kunnen.

Reageer op artikel:
Dit is het beste dieet tegen je buikje volgens onderzoek
Sluiten