Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze iconische gletsjers in Afrika smelten binnen 20 jaar

Hebben ze in Afrika ook gletsjers? Ja natuurlijk, maar niet meer voor lang. Door de snelle opwarming van de aarde zijn ze over ongeveer twintig jaar verleden tijd. Althans, als extreme klimaatmaatregelen uitblijven, zoals vooralsnog het geval lijkt.

De Kilimanjaro in Tanzania beklimmen staat hoog op de bucketlist van veel avonturiers en reizigers. Die moeten er snel bij zijn, al kun je jezelf afvragen of verre reizen nog wel van deze tijd zijn. Naar een gletsjer toevliegen, omdat die bijna gesmolten is door de klimaatverandering, rijmt niet echt.

Afrikaanse gletsjers smelten als sneeuw voor de zon

De drie Afrikaanse gletsjers zijn binnen 20 jaar gesmolten als er geen drastische maatregelen worden genomen. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties waarschuwt voor het smelten. In een rapport schrijft de WMO dat het voor ernstige verdroging gaat zorgen in het oosten van Afrika.

gletsjers, afrika, mount kenya, kenia, smelten, klimaat
Mount Kenya (of Kirinyaga) in Kenia

De gletsjers op de Kilimanjaro in Tanzania, Mount Kenya in Kenia en het Rwenzori-gebergte in Oeganda zorgen nu nog voor waterstromen naar de gebieden die onder de bergen liggen. “Het snelle krimpen van de Oost-Afrikaanse gletsjers toont de dreiging van onomkeerbare verandering van het systeem op aarde”, zo waarschuwt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

Niet de schuldige, wel het slachtoffer

Nog geen 4 procent van de uitstoot van broeikasgassen komt uit Afrika. Het continent warmt minder snel op dan veel andere plekken op aarde, maar de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn al wel merkbaar op het continent. In 2020 was er in het oosten en westen sprake van overstromingen in gebieden die vooral afhankelijk zijn van landbouw.

Rwenzori, afrikaanse gletsjers, smelten, klimaat, opwarming aarde
Het Rwenzori-gebergte in Oeganda (Afbeelding: Wikimedia Commons)

In 2030 kunnen 118 miljoen hele arme mensen te maken krijgen met grote overstromingen, lange periodes van droogte en extreme hitte. Volgens de WMO moet er direct gehandeld worden. Om de ergste scenario’s te voorkomen moet er jaarlijks 30-50 miljard dollar (25 tot 43 miljard euro) worden geïnvesteerd. Alleen met drastische maatregelen kunnen de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara klimaatverandering enigszins vertragen.

MANNERS / ANP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.