Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Advertenties op Disney Plus? Disney trekt officieel belofte in

Het fijne aan Netflix is dat je ongestoord films en series kunt kijken, zonder vervelende reclame tussendoor. Daar betaal je immers voor. Toch lijkt dat niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Waar Disney eerder dit jaar een advertentie-vrije kijkervaring beloofde met Disney Plus, lijkt het bedrijf nu al te breken met die belofte.

Disney Plus en advertenties

We hebben meteen goed nieuws voor je: dat geldt enkel in Amerika. Daar zullen kersverse gebruikers van de streamingdienst namelijk Stars-reclame te zien krijgen. Dat is een Amerikaans televisienetwerk. Het is niet de bedoeling dat er continu advertenties getoond gaan worden.

De reden voor deze controversiële zet is vrij simpel. Starz heeft de streamingrechten van een aantal grote Disney films in handen, waaronder Star Wars: The Force Awakens. De Grote Muis wil dergelijke blockbusters natuurlijk op zijn eigen streamingdienst kunnen aanbieden. Het resultaat? Een deal waardoor Starz advertenties op Disney Plus krijgt en Disney gewoon zijn eigen films kan aanbieden. Door licentiedeals die voor langere periodes worden gesloten is dat minder makkelijk voor elkaar te krijgen dan je zou verwachten.

De schade wordt in ieder geval nog beperkt. De advertenties worden namelijk alleen getoond op de inlogpagina van de Android-app en de browserversie van Disney Plus. Een pagina die je dus zelden hoeft te zien. Het bedrijf benadrukt dat er geen plannen zijn om advertenties binnen de streamingdienst zelf te tonen.

Slippery slope

Voorlopig is er dus nog niks aan de hand, maar dergelijke deals zijn een slippery slope. Disney Plus is vele malen goedkoper dan Netflix, dus links of rechts zal er geld verdiend moeten worden. Voorlopig neemt de mediagigant genoegen met marktaandeel, maar de toekomst moet uit gaan wijzen of streaming echt advertentie-vrij zal blijven. Plus: wat gebeurt er als de Grote Muis in Europa of zelfs Nederland niet de rechten voor zijn eigen blockbusters kan bemachtigen?

Experts roepen niet voor niks al jaren dat Netflix het nooit zal kunnen overleven zonder een advertentiemodel. Op naar 12 november, want dan wordt Disney Plus wereldwijd gelanceerd. Dan kun je ook meteen The Madalorian checken, een ambitieuze Star Wars serie van Jon Favreau. Hier kun je de eerste reacties checken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Advertenties op Disney Plus? Disney trekt officieel belofte in
Sluiten