Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 11 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Achter de koersverwachting: een beleggingsportefeuille samenstellen (1)

In de rubriek ‘achter de koersverwachting’ neemt Manners.nl je wekelijks mee achter de schermen van de financiële wereld. Hoe werkt de wereld van het geld en welke methoden gebruiken beleggers om meer geld te verdienen en hun risico’s te verdelen? Vandaag bespreken we het opbouwen van een beleggingsportefeuille.

*UPDATE: inmiddels staat ook het tweede deel online waarin we bespreken welke strategieën je voor het beheer van jouw beleggingsportefeuille kunt hanteren.*

Iedereen kent het gezegde ‘niet alle eieren in één mandje leggen’ wel en dat geldt ook voor beleggingen. Daarom werken veel beleggers met een beleggingsportefeuille. Wat is dit eigenlijk en hoe bouw je zo’n beleggingsportefeuille op? We leggen het uit.

Waarom werken met een beleggingsportefeuille?

Bij beleggen ga je op zoek naar rendement. Dit rendement is de vergoeding van het risico dat je loopt door het investeren van jouw geld. Hoe groter het risico, des te hoger het rendement. Daar staat natuurlijk tegenover dat bij een hoger risico ook de kans op verlies hoger is.

Daarnaast maak je jezelf kwetsbaar als je maar in één soort beleggingen investeert. Het is dus verstandig om jouw risico te spreiden. Vraag is natuurlijk hoe je het beste jouw beleggingsrisico kunt spreiden. Hiervoor gebruik je het beleggingsportfolio.

Welke soorten beleggingsportfolio’s zijn er?

In principe onderscheiden we vijf verschillende soorten beleggingsportfolio. Op basis van de mate van risico die je loopt onderscheidt men deze van conservatief naar agressief. Wij zetten ze op een rij en benoemen de belangrijkste kenmerken.

De conservatieve beleggingsportefeuille

Bij de conservatieve portefeuille legt men de focus op het beschermen van de waarde van jouw investering. De focus ligt dan ook vooral op het behoud van uw beleggingskapitaal. Hierdoor zie je in een conservatieve beleggingsportefeuille vooral (zo’n 70 tot 75%) vastrentende effecten zoals (staats)obligaties. Om inflatie te voorkomen en enig rendement te halen vult men de portefeuille vaak aan met investeringen in cash of edelmetaal (5 tot 15%) en aandelen (15% tot 20%).

De gematigd conservatieve beleggingsportefeuille

Als je iets meer risico wilt nemen ligt een gematigd conservatieve of behoudende beleggingsportefeuille voor de hand. Hierbij breng je het aandeel beleggingen in vastrentende effecten terug naar zo’n 55% tot 60% en beleg je het restant in investeringen met een ‘gegarandeerd’ rendement, zoals effecten met couponrente of dividendaandelen.

De progressieve beleggingsportefeuille

Beleggers met een lange of middellange beleggingshorizon (vijf jaar of langer) zijn vaak geneigd om hun beleggingskapitaal weliswaar te beschermen maar ook meer risico te nemen. Dit zien we doordat het percentage van het beleggingskapitaal dat in vastrentende effecten wordt gestopt terugloopt naar zo’n 35% tot 40% en er juist meer (zo’n 50% tot 55%) in aandelen belegd wordt.

De agressieve beleggingsportefeuille

Wanneer je op lange termijn maximaal rendement wilt halen, maar ook op korte termijn jouw vermogen wilt beschermen zullen veel experts een agressieve beleggingsportefeuille aanraden. Hiermee loopt het aandeel van vastrentende effecten in het portfolio terug naar 20% tot 25%. De ‘vrijkomende’ 15% tot 20% wordt dan vervolgens belegd in aandelen en/of cryptomunten.

De extreem agressieve beleggingsportefeuille

Wanneer je bereid en in staat bent om op korte termijn grote verliezen te incasseren, maar gefocust bent op maximaal rendement op lange termijn kun je een extreem agressief portfolio samenstellen. Hier vermindert het percentage vastrentende beleggingen tot maximaal 10%, net als het aandeel (edel)metaal en cash. Het overige deel van het beleggingsvermogen investeren beleggers dan in aandelen en cryptomunten. Overigens stellen steeds meer experts zich op het standpunt dat cryptomunten maximaal 20% van een gezonde beleggingsportefeuille mogen bedragen.

Hoe bepaal je jouw ideale beleggingsportefeuille en vul je dat in?

Er zijn vier criteria om jouw ideale beleggingsportefeuille te bepalen. Deze zetten we op een rij:

  • de vermogensrendementsheffing: in Nederland betaal je over jouw vermogen inkomstenbelasting. Voor deze belasting rekent de fiscus een fictief rendement van 4% over jouw vermogen. Over dit rendement betaal je jouw percentage inkomstenbelasting in box 3. Dit komt, afhankelijk van jouw belastingsituatie neer op netto 0,59% tot 1,76% (cijfers 2021). Over de eerste EUR 50.000,- betaal je geen belasting. Bij het vaststellen van jouw beleggingsportfolio zal je dus op het minimum rendement moeten letten om de kans op verlies door het betalen van belasting zo klein mogelijk te houden.
  • jouw beleggingshorizon en
  • de mate van risico die je wilt lopen, deze bespraken we beide eerder.
  • Het beleggingskapitaal dat je in de toekomst nodig hebt om jouw beleggingsdoel te verwezenlijken.

Wanneer je deze factoren voor jezelf inzichtelijk hebt kun je aan de laatste stap beginnen, het invullen van jouw beleggingsportefeuille.

Hoe vul je jouw beleggingsportefeuille in?

Als het goed is weet je inmiddels hoe jouw ideale aandelenportefeuille eruit ziet. Het is nu zaak de percentages van jouw vermogen te investeren in de juiste beleggingsinstrumenten. Hiervoor zijn 5 belangrijke strategieën, die we in deze bijdrage bespreken. In de tussentijd kan je jezelf natuurlijk altijd verdiepen in de actuele koersverwachting.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt beleggen, investeren of traden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.