ABP pompt 1 miljard in huurwoningen: deze groep gaat profiteren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FABP-huurwoningen.png)
De staat van de woningmarkt in Nederland is allesbehalve rooskleurig. Niet alleen zijn koopwoningen schrikbarend duur, ook de huursector kraakt aan alle kanten. Toch is er nu goed nieuws: pensioenfonds ABP gaat flink ivesteren in nieuwe huurwoningen.
De problemen op de huurmarkt zijn niet van vandaag of gisteren. In Den Haag wordt druk gezocht naar oplossingen, maar zoals wel vaker zijn de plannen van het kabinet niet onomstreden. Zo zorgt het voorstel van Mona Keijzer om de huren te bevriezen met name voor onzekerheid en discussie. Voor huurders werkt dat vooral ontmoedigend. Gelukkig is er nu ook een positief geluid — maar wie gaat er profiteren van deze investering van het ABP?
ABP investeert 1 miljard euro in betaalbare huurwoningen
Veel Nederlanders zitten muurvast op de woningmarkt. Volgens ABP-voorzitter Harmen van Wijnen geldt dat ook voor deelnemers van het pensioenfonds zelf. Daarom gaat ABP, in samenwerking met CBRE Investment Management, fors investeren in betaalbare huurwoningen. Ze starten met een kapitaal van 350 miljoen euro (voor de bouw van 1.000 nieuwbouwwoningen), met als ambitie om binnen vijf jaar tot een investering van 1 miljard euro te komen.
Wat er met dat geld gebeurt, wordt langzaam duidelijk. De eerste 121 huurwoningen komen in de Utrechtse stadswijk Cartesius. In de komende maanden moeten daar nog zo’n 700 huurwoningen bijkomen. Uiteindelijk moet de totale investering van 1 miljard euro leiden tot ruim 3.000 betaalbare en duurzame huurwoningen in het middensegment.
Goed nieuws voor starters
De geplande woningen vallen in het middensegment: met een maandhuur van zo’n 800 tot 1.300 euro. Daarmee zijn ze te duur voor sociale huur, maar nog net betaalbaar voor mensen met een (iets boven) modaal inkomen. Precies de categorie waar de vraag op dit moment het grootst is.
Vooral mensen met een middeninkomen profiteren hiervan. Denk aan starters of jonge stellen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar geen hypotheek kunnen krijgen. Zij zijn nu vaak aangewezen op woningen waarvoor je de hoofdprijs betaalt. Voor deze groep kan de investering van ABP uiteindelijk een verschil maken.
Gaat dit jou aan een huurwoning helpen?
Herken je de bovenstaande problemen? Juich dan niet te vroeg. Hoewel deze investering van het ABP zeker goed nieuws is, ga je daar voorlopig nog weinig van merken. Je kan met een miljard veel doen, maar het ontwikkel- en bouwproces ga je er niet mee versnellen. Het gaat dus nog wel even duren voordat deze woningen op de markt komen.
Toch is het goed om positief te blijven. Door keuzes van het kabinet is er veel onzekerheid rond de huurmarkt ontstaan, en dat is nooit aantrekkelijk voor investeerders. Daarom is het goed om te zien dat er toch nog investeerders zijn die flink durven te investeren in nieuwe huurwoningen. Niet alleen voor toekomstige huurders, maar voor de gehele Nederlandse woningmarkt.
Huren of kopen?
Geen zin of tijd om te wachten op deze nieuwe huurwoningen? Dan liggen er misschien toch nog kansen op de koopmarkt. Check bijvoorbeeld deze vijf regio’s waar de huizenprijzen momenteel het minst hard stijgen.