Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk laat aap gamen met brein dankzij Neuralink-chip

Neuralink is erin geslaagd een aap te laten gamen door met zijn hersenen een cursor op een beeldscherm te sturen. Dat meldt het bedrijf van Elon Musk in een blogpost.

We worden allemaal cyborgs. Mensen met lenzen of een pacemaker zijn dat in zekere zin al, maar Neuralink gaat een paar stappen verder. Elon Musk wil met zijn bedrijf chips in hersenen van mensen plaatsen, om bijvoorbeeld alzheimer, dementie en ruggenmergletsel te bestrijden.

Aap speelt speelt Atari-game Pong met hersenen

Eerder werd er door Neuralink al een chip succesvol geplaatst in het brein van een varken. Daar was de plaatsing het doel op zich. Bij Pagar, zoals de aap heet, ging het om de toepassing. In eerste instantie kreeg de aap een joystick, om zijn hersengolven tijdens het gamen te registreren. Nadat de joystick werd losgekoppeld, speelde de aap gewoon door, maar dan met zijn gedachten.

In de blogpost laat Neuralink weten welke implantaten er in het hoofd van de aap zijn geplaatst. Kort gezegd gaat het om de N1 Link, een implantaat met 1.024 elektroden dat de hersenactiviteit kan registreren en doorsturen.

“We hebben de N1 Link geïmplanteerd in de hand- en armgebieden van de motorische cortex, een deel van de hersenen dat betrokken is bij het plannen en uitvoeren van bewegingen. We hebben ze bilateraal geplaatst: een in de linker motorcortex (die de bewegingen van de rechterkant van het lichaam regelt) en een in de rechter motorische cortex (die de linkerkant van het lichaam controleert)”, aldus het bedrijf van Elon Musk.

De missie van Neuralink en Elon Musk

Ook wijdt Neuralink verder uit over de missie van het bedrijf: een klinisch effectief draadloos systeem creëren, om hersenen mee aan te sturen. “We willen ook de chirurgische ingreep voor een implantaat automatiseren, zodat het snel en veilig kan gebeuren”.

Elon Musk zelf is na het experiment met de aap minder bescheiden op Twitter. “Het eerste Neuralink-product laat een verlamde persoon sneller een smartphone besturen met zijn gedachten dan een niet verlamde persoon met zijn handen doet. Latere versies moeten verlamde patiënten helpen om weer te wandelen.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.