De 9 betere IPA’s van Hollandse bodem

Natuurlijk kun je besluiten om je liefde voor bier te beperken tot de standaard merken als Heineken, Amstel, Brand en Bavaria. Als je daar tevreden mee bent is dat helemaal prima. De echte bierliefhebber weet dat er meer is. Voor bijzondere biersoorten hoef je zeker niet de grens over te gaan. Binnen onze eigen landsgrenzen zijn er voldoen bijzondere bieren te vinden die de moeite waard zijn om te proeven.

Van de oude kloosterbieren en abdijbieren tot de bijzondere biersoorten die zijn ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby. De Nederlandse biercultuur is een stuk gevarieerder dan je in eerste instantie zou denken. De zoektocht die we zelf hebben ondernomen leidde in ieder geval tot een aantal spectaculaire ontdekkingen. Geniet vooral van de vergeten Nederlandse biercultuur en geniet met volle teugen. –> Lees ook deze must-read over de geschiedenis van Lowlander bier <–

Brouwerij ‘t IJ – IPA

Alcoholpercentage: 7% – drinktemperatuur: 8-10 graden

Amsterdam, da’s dus Heineken bier. Fout. Amsterdam is ook Brouwerij ‘t IJ. En die Amsterdamse jongens produceren een alleraardigst IPA met karakter. Het is een van de zwaardere bieren in deze collectie. Laat dat relatief hoge alcoholpercentage je echter niet weerhouden om dit voorbeeld van Nederlandse brouwerskunde te ervaren.

Het bier heeft een behoorlijk troebel uiterlijk met een mooie gouden amberkleur. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het een oranje biertje is. De stevige schuimkraag geeft het bier een volwassen uitstraling. De advies temperatuur voor consumptie is 8 – 10 graden. Dit IPA bier doet wat fruitig aan en kent een relatief lange, enigszins bittere afdronk die lang blijft hangen. Kortom, een heerlijk stevig en fruitig IPA biertje, maar zeker geen bier wat je even in grote aantallen op een verjaardagfeest naar binnen zult willen werken.

Groot voordeel: dit biertje is niet alleen lekker, ook voor eco-freaks is het zeer verantwoord. Als een van de weinige IPA bieren, beschikt deze jongen over het eco-keurmerk.

Beste IPA bieren uit Nederland

Brouwerij Noordt New England IPA (sessie IPA)

Alcoholpercentage: 3% – drinktemperatuur: 5 graden

Het verhaal van bierbrouwerij Noordt leest als een spannend jongensboek. De firma is opgericht in 2014 te Rotterdam en is eigenlijk een groot succesverhaal. Gelegen op krap anderhalve kilometer van de Coolsingel en nabij de rivier de Rotte, inderdaad de naamgever van 010. Sinds 2015 worden hier heerlijke bieren geproduceerd waaronder Noordt Ipal die in 2016 een echte prijswinnaar bleek.

Een sessie-IPA lijkt meer op een normale IPA, met het verschil dat het aanzienlijk minder alcohol bevat, misschien wel 3-4% alcohol. Je zou het dus gekscherend een IPA light kunnen noemen. Vanwege het lage alcoholpercentage kan een sessie-IPA een beetje “dun” smaken. Het lagere alcoholgehalte komt van een lager wortgehalte, wat op zijn beurt verantwoordelijk is voor het feit dat het in de mond niet zo vol van smaak is.

“New England”, dat is de oostkust van de VS. De bieren van de oostkust van de Verenigde Staten worden niet zo brutaal door hop gevoed als de familieleden van de West Coast. Ook IPA’s van New England of NEIPA’s worden gekenmerkt door wat gistvertroebeling.

Beste IPA bieren uit Nederland

Kompaan Handlanger

Alcoholpercentage: 8.2% – drinktemperatuur: 7 graden

Oh, Ohh Den Haag, mooie stad van fijne bieren. Harrie Jekkers durfde her waarschijnlijk niet zo te schrijven, maar bedoelde het wel op die manier. Laten we eerlijk wezen, Den Haag heeft een naam hoog te houden als het om het brouwen van bier gaat. Brouwerij Kompaan heeft al een behoorlijk aantal interessante bieren geproduceerd waarvan Handlanger (officeel: Handlanger 58) een voorname plaats inneemt.

Kompaan Handlanger 58 is een stevig IPA bier met een fijne maar stevige smaakbeleving waarbij de hopsmaak duidelijk naar voren komt. Het is een bovengistend bier met een kleur van donkeramber. De duidelijke hopsmaak wordt veroorzaakt doordat dit bier maar liefst drie verschillende soorten hop in zich heeft. Het is een stevig bier met een alcoholpercentage van 8.2. Geen bier voor beginners, de bittere afdronk met duidelijke tonen van dennennaalden en citrus vergen een geoefende tong om dit bier de waardering te geven die het verdient.

Beste IPA bieren uit Nederland

Davo IPA

Alcoholpercentage: 7.5% – drinktemperatuur: 8 graden

DAVO is een van de betere voorbeelden van biersoorten die zijn ontwikkeld met passie, of zeg maar gerust een uit de hand gelopen hobby. Met de hulp van een bevriende brouwerij in de vorm van Brouwerij Rodenburg werd het eerste DAVO bier geproduceerd. Sinds 8 april 2016 is DAVO een zelfstandige brouwerij met een eigen proeflokaal in Deventer. De brouwers van DAVO Bieren: Arnoud Pijpker, Frits Lutgerink, Marijn Kroon en Jos Schmitz, houden niet van filtratie, pasteurisatie, additieven, natte sokken en James Blunt. Ze houden wel van hop, compromisloos bier, baarden en romantische diners bij kaarslicht.

DAVO IPA smaakt in de eerste instantie redelijk bitter met ergens op de achtergrond een lichte hint van grapefruit. Fruitig dus maar niet overdreven. De afdronk is droog en kruidig zonder dat het overheerst. Een biertje met een pittig karakter maar dankzij de fruittonen perfect in balans.

Beste IPA bieren uit Nederland

Hoop Kaper

Alcoholpercentage: 6.4% – drinktemperatuur: 8 graden

Kijk, nu wordt het interessant. Koop haper herbergt een rijke geschiedenis in zich, al was het enkel vanwege de bijzondere naam. De 17e eeuwse koopman en schipper is de naamgever van dit bijzondere IPA bier. Zoals zoveel zeevarenden wilde hij meer en besloot piraat te worden. Na een succesvolle rooftocht waarbij hij ruim 350 schepen leegroofde, vestigde hij zich in Oostzaan om te genieten van een goed verzorgde oude dag.

De Hoop Kaper doet enigszins exotisch aan. Veel fruitsmaken zoals perzik en abrikoos zijn herkenbaar. Het prettige van dit IPA biertje is de niet nadrukkelijke aanwezigheid van het bitter wat we vaak terugzien bij andere Indian Pale Ale bieren.

Beste IPA bieren uit Nederland

Two Chefs Brewing Funky Falcon

Alcoholpercentage: 5.2% – drinktemperatuur: 7 graden

Vier jonge brouwers die met een moderne visie de wereld willen veroveren. Eerlijk is eerlijk, het product is zonder meer herkenbaar aan de vrolijke vormgeving. Of men hiermee de wereld gaan veroveren is de vraag, aan hun inzet zal het in ieder geval niet liggen.

Het eerste wat opvalt is dat het bier troebel oranje en volledig ondoorzichtig is. De schuimkraag is redelijk compact op het eerste gezicht, maar zakt vrij snel in ondanks de temperatuur van het glas. De smaak maakt echter veel goed. Het aroma doet denken aan lentebloemen, met een vleugje citrus. Vooralsnog is de term ‘funky’ een groot raadsel of het moet de afdronk zijn waarbij de koolzuurhoudende belletjes een feest proberen op te starten in je mond.

 

Walhalla Loki

Alcoholpercentage: 5.5% – drinktemperatuur: 6 graden

Amsterdam is van oudsher de stad met veel brouwerijen. Logisch in verband met de aanwezigheid van de Amstel. Walhalla produceert bijzondere bieren: spannend, krachtig en bijzonder dorstlessend. Werp een blik op de vormgeving en je begrijpt dat men brouwt met passie en toewijding. Inspiratiebronnen zijn fantasy films, cartoons en de Amerikaanse cultuur.

Een goudkleurig bier met een stevige schuimkraag. Licht fruitig door mout gedomineerd aroma, vrij zacht en toffee-achtig. Het is min of meer vol van kracht, met een mooi carbonatieniveau. Halfdroog, met een behoorlijke bitterheid. Gezien de naam van het bier, is de smaak veel te veel aan de moutige kant. Duidelijke tonen van toffee met wat fruitige smaken en gras. Walhalla drinkt makkelijk weg, maar een beetje meer hop had het bier duidelijk meer karakter gegeven.

vandeStreek Bier Hop Art

Alcoholpercentage: 5.0% – drinktemperatuur: 6 graden

Een volmout IPA van de Utrechtse brouwerij vandeStreek. Bijna goudbruin godenvocht met een grote schuimkraag. Dat belooft wat! Mooie krachtige hoppige neus, fruitig en grassig, geel fruit, beetje harsachtig. Medium bittere smaak, maar ook zachtzoet; makkelijk drinkbaar. Absoluut mooie IPA.

Hop Art is een blonde volmout IPA van 5% die weer uit zijn voegen barst qua Amerikaanse hop. Het is dus niet the best of the Hop Art series, het is gewoon een compleet nieuwe IPA. Hij heeft natuurlijk wel íets van de Hop Art serie bieren. Het is eigenlijk een blondere versie van Hop Art #2, waarbij hopsoorten zijn gebruikt die je vooral terugvindt in Hop Art #5. De 3 Amerikaanse hopsoorten die zijn gebruikt  zorgen voor smaken als Mango, Citrus, Passievrucht, Perzik.

Beste IPA bieren uit Nederland

Kees Farmhouse IPA

Alcoholpercentage: 6.0% – drinktemperatuur: 6 graden

Voor een bijzonder biertje is altijd wel plaats moet Kees Bubberman hebben gedacht. De oud kok besloot het over een andere boeg te gooien en vestigde in Middelburg zijn eigen brouwerij. Geen modelspoortreintjes verzamelen, maar je toeleggen op het bijzondere proces van bierbrouwen. En dat doet ‘ie goed, al sinds 1996 toen hij zijn eerste thuis gebrouwen biertje kon presenteren. Sinds die tijd is veel veranderd. Kees heeft de zaken professioneel aangepakt en levert nu drie kwalitatief hoogstaande bieren waaronder deze schitterende Indian Pale Ale.

Een Kees Farmhouse IPA is zonder meer een van de meer fruitige IPA’s in dit overzicht. In de aandronk proef je het fruitige karakter. Zelfs een ongeoefende bierdrinker herkent hier grapefruit, mango, citrus en meloen. Een zacht bittertje maakt deze IPA tot een waar feest voor de mond. Het redelijk hoge CO2-gehalte zorgt voor een frisse ervaring. Ideaal voor warme zondagen in de zomer.

Beste IPA bieren uit Nederland
Reageer op artikel:
De 9 betere IPA’s van Hollandse bodem
Sluiten