De wederopbouw na 9/11: vijf briljante staaltjes architectuur in New York

Het is negentien jaar gelden dat de zwartste dag in de geschiedenis van Amerika aanbrak. Op 11 september 2001 werden in Amerika vier terroristische aanslagen uitgevoerd, met de gekaapte vliegtuigen die zich in de Twin Towers van het World Trade Center in New York boorden als de meest dramatische. De iconische skyline van New York zou nooit meer hetzelfde zijn, maar we kijken vooruit. Nog steeds wordt er gewerkt aan het Ground Zero Master Plan en het nieuwe WTC. De mooiste nieuwe architectuur op een rij.

De wederopbouw na 9/11 (11 september 2001)

De Twin Towers en het gebouw aan 7 World Trade Center van het WTC-complex werden geheel vernietigd. De officiële verklaring meldde dat de gebouwen waren ingestort door brand, enkele andere gebouwen werden vanwege de aanzienlijke schade later gesloopt. Maar als je Amerika een beetje kent, weet je dat er geen halve maatregelen genomen worden om de boel weer op te bouwen. Er wordt nog altijd gebouwd. Een overzicht van de wederopbouw en nieuwe architectuur rond het nieuwe WTC en Ground Zero.

Winter Garden Atrium

winter garden atrium, wikimedia, ground zero master plan, 11 september, architectuur
Bron: Wikimedia
winter garden atrium, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
Bron: Wikimedia

Het Winter Garden Atrium was het eerste vertoon van wederopbouw. In 2002, een jaar na de aanslagen, werd de Winter Garden al opnieuw geopend. Het gebouw stond tegenover de Twin Towers en leed veel schade door de aanslagen. Tegenwoordig zit in het glazen paviljoen een winkelcentrum. Daarnaast is Winter Garden Atrium nog steeds een bloeiende locatie voor kunst en amusement, maar ook voor filmvoorstellingen van het Tribeca Film Festival. De renovatiekosten bedroegen 45 miljoen euro.

Het herdenkingsmoment op Ground Zero

wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur, National September 11 Memorial and Museum
Bron: ANP

Nadat al het puin op Ground Zero eindelijk was geruimd en de laatste onderzoeken waren afgerond, werd National September 11 Memorial & Museum gemaakt, het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Het monument werd op 11 september 2011 geopend en bestaat uit twee laaggelegen waterbakken, die de plaatsen waar vroeger de Twin Towers stonden markeren. De bakken worden constant gevuld met water, dat langs de muren naar beneden stroomt Het ontwerp van de Israelisch-Amerikaanse architect Michael Arad was een van de 5.000 ingestuurde ontwerpen. Het ontwerp werd door een jury geselecteerd uit acht andere finalisten. Deze jury roemde vooral de eerbiedwaardigheid en sereniteit van het ontwerp.

One World Trade Center

One World Trade Center, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
Bron: ANP
One World Trade Center, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
Bron: ANP
One World Trade Center, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
Bron: ANP

One World Trade Center (eerder bekend als Freedom Tower) in New York is met zijn hoogte van 541 meter het hoogste gebouw van het Amerikaanse continent en het op vijf na hoogste gebouw ter wereld. In 2006 begon men met de bouw, de toren werd op 3 november 2014 geopend. Het One World Trade Center maakt deel uit van het WTC-complex. De toren staat pal naast het herdenkingsmonument.

3WTC en 4WTC

Four World Trade Center, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
4WTC (Bron: Wikimedia)

Naast de Twin Towers leden ook WTC-torens 3, 4, 5, 6 en 7 enorme schade. Dit kwam door brokstukken en overslaande brand. Het nieuwe WTC is nog steeds niet af. De enige torens die naast One World Trade Center al zijn geopend zijn Three World Trade Center (3WTC) en Four World Trade Center (4WTC). De bouw van 4WTC begon in 2008, de opening vond plaats in 2013. De bouw van 3WTC werd gestart in 2010 en deze toren werd vorige jaar geopend, ondanks dat hij nog steeds in aanbouw is. Wanneer het 2WTC, 5WTC en andere torens af zijn, is nog niet bekend. De meeste torens worden naar verwachting rond in 2021 geopend.

Ground Zero Master Plan

Het Ground Zero Master Plan van architect Daniel Libeskind is het allesoverkoepelende plan dat in 2003 bedacht is onder de naam Memory Foundations. Het grootste gedeelte van zijn plan is uitgevoerd of wordt nog uitgevoerd, maar bepaalde elementen zijn ook weggelaten of juist toegevoegd. In de bovenstaande video blikt hij terug.

World Trade Center station (PATH) / Oculus

world trade center transportation hub, oculus, new york, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
Bron: Unsplash
world trade center transportation hub, oculus, new york, wikimedia, ground zero master plan, 9 11, 11 september, architectuur
Bron: Unsplash

Oculus is de naam van het waanzinnig mooie station voor treinen en metro’s, naast het World Trade Center. Dit project heeft 4 miljard dollar gekost, meer dan het WTC zelf. Het station, dat wel wat weg heeft van een vogel of vlinder, stond niet in het oorspronkelijke plan van Daniel Libeskind. Dit puike staaltje architectuur komt uit het brein van de Spaanse architect Santiago Calatrava en steekt prachtig af bij het One World Trade Center.

🗽 Check ook: 9 bijzondere feiten over New York, die je waarschijnlijk nog niet kent

Reageer op artikel:
De wederopbouw na 9/11: vijf briljante staaltjes architectuur in New York
Sluiten