Kyara Spierings
Kyara Spierings Gezondheid 19 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Het 80/20 plan: op een gezonde manier afvallen zonder strenge regels

De diëten vliegen je tegenwoordig om je oren. Helaas is de helft van de strategieën om af te vallen of vet te verliezen op lange termijn slecht vol te houden of simpelweg zo restrictief dat je niets meer mag. Het 80/20 plan laat zien dat afvallen ook anders kan. 

Het 80/20 plan is dan ook geen dieet, maar een aanpak. Het is een manier van leven en het anders benaderen van wat je op een dag eet. Er zijn geen wilde regels of  dingen die je niet mag eten. Het 80/20 plan draait namelijk om één simpel principe. Zo maak je afvallen en gezond leven een stuk overzichtelijker.

Hoe werkt de 80/20 aanpak?

In de basis komt het erop neer dat je 80% van de moeite steekt in het eten van gezonde producten en de andere 20% vrij bent om je niet druk te maken om wat je eet. Oftewel: Je eet 80% natuurlijke, minimaal bewerkte voedingsmiddelen zoals granen, bonen, groenten, vruchten, noten, zaden en aardappelen. Deze producten zijn zo min mogelijk bewerkt en in de supermarkt herken je ze aan de korte ingrediëntenlijst (vaak maar één ingrediënt).

De andere 20% mag je dus eten wat je maar wilt. Het is je ademruimte. Vul het in zoals je wilt. Je kunt het op verschillende manieren indelen: per dag 80/20 of per week, dus dat je één grote maaltijd of dag hebt waarop je eet wat je wil.

Voordelen van afvallen met 80/20

Ten eerste, het is realistisch. Doordat je flexibel bent kun je gewoon blijven genieten van de ongezonde en bewerkte producten. Je kunt gewoon mee blijven doen met etentjes met vrienden of blijven genieten van dat ene ding dat je zo lekker vindt.

Resultaat komt van wat je doet op de lange termijn, dus als jij je aan 80% gezond en 20% minder gezond houdt, zal je op de lange termijn gezonder zijn en afvallen. Let er wel op dat je niet te losjes wordt, maar je netjes aan de 80/20 regel houdt.

Nadelen van afvallen met 80/20

Omdat er weinig beperkingen zijn, is 80/20 goed vol te houden. Helaas zit in dat voordeel ook een nadeel verstopt. Omdat er geen keiharde regels en richtlijnen zijn, is het ook gemakkelijker om af te glijden. Daarnaast is dit ook niet de beste methode als je snel wilt afvallen. Dan kun je beter deze methode gebruiken.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het 80/20 plan: op een gezonde manier afvallen zonder strenge regels
Sluiten