Martyn de Jong
Martyn de Jong Health 19 juli 2016

8 Spotgoedkope gezonde producten

Men zegt vaak dat goede voeding duurder is dan junkfood. Uiteraard moet jij je daar niet door laten weerhouden: jouw eigen gezondheid is tenslotte de beste plek om jouw geld in te investeren. Toch zijn er producten die zowel gezond als goedkoop zijn. 

De prijzen in dit artikel zijn gebaseerd op die van ’s lands grootste supermarktketen.

Tonijn uit blik (€ 1,00 per 100 gram)

Als iets uit blik komt, denken we al snel dat het niet zo gezond kan zijn. In het geval van tonijn klopt dit niet. Tonijn in blik kost letterlijk geen fluit en levert je 25g eiwitten per 100g op. Dit maakt tonijn de perfecte proteïnesnack, die ook nog eens lang houdbaar blijft. Kies bij voorkeur wel voor tonijn op water en niet op olie.

Diepvrieserwten (€ 0,13 per 100 gram)

Ertwen uit de diepvries zijn goud voor een gezond dieet. Ze bevatten namelijk een perfecte mix van koolhydraten en eiwitten. Je kunt ze daarom ook als vervanger voor rijst of andere koolhydraten gebruiken, of als eiwitbron voor spiergroei.

Havermout (€ 0,07 per 100 gram)

Havermout is zo ongeveer het beste ontbijt dat je kunt bedenken. Er zitten koolhydraten, eiwitten en vetten in en het verzadigt je urenlang vanwege de langzame suikerafgifte. Wil je de dag goed beginnen, dan heb je voor 0,7 cent al een ruime portie.

Pindakaas (€ 0,22 – 0,55 per 100 gram)

Gezonde vetten zijn prijzig als je ze uit producten als avocado of noten haalt. Pindakaas voorziet in de juiste vetten voor in jouw gezonde dieet. Wel is het iets beter om een variant te kopen die enkel uit noten en eventueel wat zout bestaat. Deze is iets duurder, namelijk 0,55 cent per 100 gram tegenover 0,22 cent per 100g voor de normale variant.

Magere kwark (€ 0,13 per 100 gram)

Om op smakelijke wijze aan eiwitten te komen, is kwark het witte goud voor sporters. Kwark kun je bovendien eenvoudig op smaak brengen met andere ingrediënten. Met 8,5 gram eiwitten per 100g haal je voor heel weinig geld heel veel eiwitten binnen.

Bananen (€ 0,20 per 100 gram)

Praktisch, lekker en erg gezond. De merkloze varianten zijn nét zo goed als die met het bekende stickertje. Bananen zijn een perfecte pre- of post-workout snack om die benodigde snelle suikers binnen te krijgen.

Eieren (€1,49 per 10 stuks)

Last but not least mogen eieren uiteraard niet ontbreken op deze lijst. Wat eieren betreft, heb je twee manieren om ze te eten: met of zonder dooier. Eet je ze met dooier, dan pak je net wat meer eiwitten maar ook iets meer vet binnen.

Daarom kiezen veel sporters ervoor om de dooier niet te eten. Hiermee doe je afstand van het verzadigde vet en loos je ook ruim 60 calorieën per ei. Wat er overblijft is puur eiwit, wat gebakken enorm lekker, verzadigend en goed voor de spieren is.

[Foto’s: iStock]

Wil je meer handige voedingstips lezen? Check dan deze artikelen, met onder andere:

Kwark: de belangrijkste voor- en nadelen
11 voedingstips voor een strak sixpack
Preppen is de sleutel naar een sixpack deze zomer

Reageer op artikel:
8 Spotgoedkope gezonde producten
Sluiten