Martyn de Jong
Martyn de Jong Health 1 januari 2018

9 leugens die gasten uit de sportschool verzinnen

We hebben allemaal een hoop praatjes in de sportschool. Veel van die praatjes bestaan uit grootspraak en smoesjes. Deze negen komen wij vaak tegen.

‘Ik ga zo sporten.’

Yeah right. Wij weten best dat veel gasten dit excuus gebruiken om twee redenen: 1. Om te laten zien dat ze zo toegewijd zijn. En nummer 2: Veel vaker nog, om onder afspraken uit te komen. ‘Ik zou echt graag zijn gekomen, maar ik MOET echt nog even sporten’.  Daarnaast wordt het tegenovergestelde ook vaak ingezet. De ‘Ik ben (gisteren) al geweest’, is een handige manier om niet met iemand mee te hoeven.

‘Ik was net in de sportschool toen je belde.’

Een belangrijke oproep gemist, of even geen zin om op te nemen? Waarom dan niet liegen dat je op dat moment net in de sportschool aan het rocken was. Dit is lastig te bewijzen en maakt het niet jouw probleem. Dat je ondertussen thuis back-to-back series aan het bingewatchen was, doet er niet toe. De sportschool klinkt ook een stuk toffer, natuurlijk.

‘Ik ben aan het bulken.’

Bulken is voor veel gasten een synoniem voor ‘Ik laat me lekker gaan’ en/of ‘Ik heb geen zin om het hele jaar mijn best te doen’. Dat buikje is dus niet door gebrek aan motivatie, maar door een zogenaamd streng bulkschema. Uiteraard train je nog wel 2 keer per week je armen.

‘Ik kan makkelijk [absurd gewicht] bankdrukken, geen probleem!’

In de sportschool draait het voor veel dudes om hoeveel zij kunnen drukken, tillen of versjouwen. Daarom tellen sommigen die ene keer dat zij aan het begin van hun workout een halve rep er uit persten als hun persoonlijk record. Vaak wordt er nog een aantal kilo bijgesmokkeld om nog net iets sterker over te komen. Dat hun borstkas letterlijk en figuurlijk de lading van hun verhaal niet dekt, is een ander verhaal.

‘Ik heb mijn [lichaamsdeel] geblesseerd met bankdrukken.’

Als iemand een tijd niet naar de sportschool is geweest en niet meer in staat is om zijn ‘normale’ hoeveelheid te rocken; dan is er uiteraard sprake van een blessure geweest. De formule is als volgt: Lang niet geweest + slechte dag + matige prestaties = blessure. Kortom, deze gasten zijn slachtoffer van hun harde werken en dienen op een voetstuk gezet te worden.

‘Ik kreeg laatst het advies van een vriend van me…’

Even ter toelichting: advies staat eigenlijk voor een of andere onzinnige sporthype of powersupplement. En vriend is uiteraard dat ene sporttijdschrift dat je af en toe op Schiphol koopt als je op vakantie gaat. Geeft niets, er zat in ieder geval een klein kerntje van waarheid in. Ook niet onaannemelijk: je hebt helemaal geen advies gehad, maar wil je eigen filosofie kracht bijzetten door te doen alsof het idee van iemand anders kwam.

‘Ja man, ik heb laatst ook crossdropbenchpulls geprobeerd. Was niets voor mij.’

Deze guy is duidelijk op de hoogte en heeft alles al een keer gedaan; voordat het mainstream was natuurlijk. Met geprobeerd bedoelt diegene by the way dat hij op Youtube een video heeft aangeklikt en half heeft afgekeken. Hoppa, weer wat geleerd.

‘Mijn vriendin zet hier haar playlists op.’

Hey man, als je lekker gaat op Firework van Katy Perry, mag je hier gewoon eerlijk voor uitkomen hoor.

‘Ik kom alleen advies geven hoor!’

Dat die ene, ietwat zwaardere, dame haar oefeningen totaal verkeerd uitvoert is absoluut geen probleem, zij moet het tenslotte nog leren. Maar als een hotte fitnesschick haar linkerwijsvinger scheef plaatst bij het squatten, is dat levensgevaarlijk en heeft zij dringend advies nodig. Natuurlijk wordt zij benaderd vanuit het oogpunt van professionaliteit. Haar godvergeten fraaie uiterlijk maakt hierbij geen enkel verschil. True story, bro.

Reageer op artikel:
9 leugens die gasten uit de sportschool verzinnen
Sluiten