Netflix-detox: 8 films op Cinemember die je gezien moet hebben

Tussen alle Netflix Originals en andere eenheidsworst door is het soms heerlijk om een filmhuisfilm of documentaire te kijken. Culturele uitstapjes, soms uit landen waar je nog nooit bent geweest. Het Nederlandse Cinemember staat er vol mee. Wij raden je acht van onze favorieten op de streamingdienst aan.

Spirited Away

Ah, de animatie-magie van Studio Ghibli. Spirited Away is het bewijs dat Hayao Miyazaki de grootmeester is van dit genre. Zelfs Disney keek vol bewondering naar wat deze studio in Japan voor elkaar kreeg met zijn oogstrelende animatie. Spirited Away gaat over een 10-jarig meisje genaamd Chihiro. Na de verhuizing van haar familie loopt ze een wereld binnen vol heksen en monsters. Kan ze nog terugkeren naar de ‘echte’ wereld?

Spirited Away
Bron: Studio Ghibli

Borgman

Op Cinemember zijn ook aardig wat prijswinnaars van Nederlandse bodem te vinden, waaronder onze favoriet: Borgman. Het gelijknamige duistere personage komt als buitenstaander een rijke villawijk binnen. Wat er vervolgens gebeurt met een rijk echtpaar, hun kinderen en hun kindermeisje is een onthutsende achtbaan. Een achtbaan waarover we vooral niks zullen spoilen, buiten het feit dat Borgman prachtig in elkaar steekt. En wat een cast!

Borgman
Bron: NTR

Becoming Zlatan

Iedereen die wel eens een voetbal heeft aangeraakt, wilt Zlatan zijn. Ook de Zweedse voetbalgod was echter ooit een naïeve doch ambitieuze jonge voetballer. Becoming Zlatan is een portret van een Ibrahimovic die aan de vooravond van zijn grote carrière staat. Dankzij nooit eerder vertoond archiefmateriaal kunnen kijkers hem volgen van zijn debuut in 1999 tot zijn definitieve doorbraak in 2005.

Oli SCARFF / AFP
Bron: Oli SCARFF / AFP Bron: Oli SCARFF / AFP

Oasis: Supersonic

We blijven even in de documentaires hangen, met Oasis: Supersonic. Oasis is zonder twijfel een van de grootste Britse bands ooit. Sterker nog, de twee Gallagher broers behoren tot de grootste rocksterren ter wereld. Dankzij exclusieve interviews en archiefmateriaal brengt deze docu je terug naar de jaren negentig, naar de opkomst en gloriejaren van Oasis. Ook de moeilijke band tussen de twee broers komt uitgebreid aan bod. Maar er zit vooral veel, heel veel muziek in.

Netflix this is pop
Bron: A24 (Afbeelding: A24)

13 Assassins

Takashi Miike leverde met 13 Assassins een van de beste Japanse films op die we ooit hebben gezien. Je bent echter gewaarschuwd: de regisseur schuwt brute actie niet. Het bloed spat van je beeldscherm af. Dertien moordenaars gaan op pad, een zelfmoordmissie, om een wrede landheer te vermoorden die hun leefgebied terroriseert. Dat plot is echter vooral een excuus om ontzettend strak gefilmde actiescènes op je beeldscherm te toveren, in een setting die uiterst uniek in beeld wordt gebracht.

13 Assassins
Bron: Toho

Elser

De Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel maakte naast Der Untergang nog een film over de Tweede Wereldoorlog: Elser. Of, zoals de film internationaal bekend staat: 13 Minutes. In zo’n kort tijdsbestek had de meubelmaker Georg Elser namelijk de loop van de wereldgeschiedenis kunnen veranderen. Al in 1939 probeerde hij namelijk Adolf Hitler om het leven te brengen. Wat bewoog hem om toen al in te grijpen, en waarom bleef hij zelfs in de gevangenis strijden tegen het regime?

Elser
Bron: Lucky Bird Pictures

Tous les Soleils

In een lijstje met filmhuisfilms kun je natuurlijk niet om Frankrijk heen. Een van onze favorieten die we de afgelopen tijd hebben gezien is Tous les Soleils. Deze film gaat over een Italiaanse alleenstaande vader die al een tijdje in Frankrijk woont, waar hij muziek doceert. Hij woont samen met zijn anarchistische boer en zijn puberdochter. Wanneer zij voor het eerst verliefd wordt, komt zijn leven totaal op zijn kop te staan. Dit is echt zo’n film die barst van de intimiteit en sfeer, twee belangrijke factoren die Hollywood in zijn blockbuster-zucht een beetje uit het oog verloren is.

Tous les Soleils
Bron: UGC

The Imposter

The Imposter is een verhaal dat als een achtbaan door dendert. Het begint allemaal met een dertienjarige jongen die spoorloos verdwijnt. Meer dan drie jaar later duikt hij weer op, duizenden kilometers van huis. Hij beweert ontvoerd en gemarteld te zijn, maar niet iedereen gelooft zijn verhaal. Waarom heeft de blonde jongen opeens bruin haar, en hoe zijn zijn blauwe ogen opeens bruin geworden? Deze docuthriller daagt jou als kijker uit om detective te spelen. Interviews en nagespeelde scènes zorgen ervoor dat je aan alles begint te twijfelen…

The Imposter
Bron: Film4 Productions
Reageer op artikel:
Netflix-detox: 8 films op Cinemember die je gezien moet hebben
Sluiten