Onzinverhalen over het verliezen van je haar

Iedere man. Ie-de-re man is bang voor het verliezen van z’n haar. En door die angst neigen we naar twee dingen: het spenderen van een groot deel van je geld aan haarproducten en het geloven van praktisch alles dat over haaruitval wordt gezegd.

Het is nou eenmaal zo: wanneer je bang bent, ben je vatbaarder voor het geloven van off-the-wall theorieën. Het is echter zo dat veel van wat wij denken te weten over alopecia androgenetica (het dure woord voor haaruitval bij mannen) complete mythen zijn. Wij hebben een lijst met 7 van de meest populaire weetjes over haaruitval – waarvan je de meesten wel kent – die simpelweg niet waar zijn.

1. Haarverlies door het dragen van hoeden

Als een hoed schuldig is aan het uitvallen van je haar, zou deze letterlijk de bloedsomloop in je haarzakjes moeten stoppen. Het dragen van een hoed die zo strak zit dat die dit voor elkaar krijgt, kan niemand lang volhouden.

2. Een directe relatie met het testosterongehalte

Testosteron veroorzaakt geen haaruitval, maar als testosteron op een natuurlijke manier wordt omgezet tot DHT (dihydrotestosteron) kunnen de haarzakjes krimpen, wat weer een beperkte bloedtoevoer naar de haarvaten kan veroorzaken. Als je haarzakjes gevoelig zijn voor DHT, zal het haar op een natuurlijke wijze uitvallen, maar dit ligt dus niet aan het testosterongehalte.

3. Gel, mousse en andere haarproducten

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat haarproducten het haaruitval proces stimuleren. Dat betekent niet dat je nu die halve pot gel over je hoofdhuid kuny verspreiden voor die extra glans die je zo graag wilt: het breekt je haar niet sneller af, maar de aandacht van vrouwen wel.

4. Stress

Dit is niet helemaal onwaar, maar het is misleidend. Als je lijdt aan een fysiek of mentaal trauma – een heftige scheiding, verschrikkelijk ongeluk, chronische ziekte of zelfs een zware koorts – geeft je lichaam minder belang aan de groei van je haar, maar focust het zich meer op de plek waar het nodig is. Dit heet Telogen Effluvium, oftewel: tijdelijk buitensporig haarverlies. Het heeft dan langere tijd nodig om te herstellen en weer opnieuw te groeien. Bij lang niet iedereen treedt deze vorm van verlies op, óók niet bij heftige stress.

5. Knipbeurten laten je haar sneller en dikker groeien

Nonsens. In een maand groeit je haar iets meer dan 1 centimeter – ongeacht hoe vaak je van die barberstoel geniet. Datzelfde geld ook voor het scheren van je gezicht: je haar groeit niet sneller, donkerder, dikker, grover, mooier of wat je ook hoopt dat er gebeurt.

6. Het is allemaal moeders’ schuld

Je kunt je moeder van een hoop de schuld geven: die flaporen, die grote neus, maar niet, wij herhalen, niét van het verliezen van je haar (zelfs niet door de stress die ze je kan bezorgen – zoals je hebt gelezen). Je hebt het toch echt door een mix van beide ouders. Het is zelfs zo dat meerdere onderzoeken aantonen dat als je een kale vader hebt, jouw kansen op kaalheid hoger liggen dan wanneer je een vader hebt die zijn weelderige bos heeft behouden. Andere verbanden zijn simpelweg nooit onomstotelijk aangetoond.

7. Propecia

Propecia is een recept-pil die hormonen die de haarzakjes laten krimpen blokkeert. Het werkt als een wegversperring voor dunner wordend haar, het vertraagt het dus alleen. Waarom dan geldverspilling? luister en huiver: finasteride, het actieve ingrediënt in Propecia, kan erectiestoornissen, een laag libido, en climaxproblemen veroorzaken. In het gunstigste geval behoud je iets langer je haar en versier je eindelijk die vrouw waar je al jaren naar kijkt, maar bak je er in bed werkelijk he-le-maal niks van.

Dat laatste is natuurlijk gekkigheid en een tikkeltje overdreven, maar wat wel zo is, is dat de George Washington University Medical Center nieuw onderzoek heeft gepubliceerd, waaruit blijkt dat 20% van de mannen 6 jaar na het stoppen met finasteride bijwerkingen kreeg. Ironische genoeg treffen enkele van deze bijwerkingen ook je haar: irritatie van de hoofdhuid, jeuk en roos kwamen vaak voor.

Reageer op artikel:
Onzinverhalen over het verliezen van je haar
Sluiten