Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Grooming 3 okt 2016

7 mythes over haar ontkracht

Niet alles wat er gezegd wordt over je haar is correct. Wanneer je alle ‘haaradviezen’ die je op internet kunt vinden opvolgt, kun je sneller kwaad dan goed doen. Zorgt een dagelijkse wasbeurt voor schoner haar? Kun je jouw haar daadwerkelijk veranderen? Zorgt een knipbeurt voor snellere haargroei? Je leest het hier.

Mythe: 1 eruit is 2 erbij

Het ‘oude wijven gezegde’ dat je er twee grijzen haren bij krijgt wanneer je er ééntje uitpikt, klopt niet. Deze mythe is gebaseerd op de vergelijking tussen haar en planten. Wanneer je de wortel van een plant in tweeën splitst, zullen beide kunnen bloeien. Als je een grijze haar met wortel en al uit je hoofd trekt groeit alléén dat haartje opnieuw (er komt er dus niet nog eentje bij).

Mythe: knippen laat groeien

‘Hoe vaker je een bezoekje brengt aan de kapper, hoe sneller je haar groeit.’ Nee. Je haar is geen heg. Wanneer je 2x per week naar de kapper gaat om zo hopelijk dikke lange krullen te laten groeien, dan doe je toch echt iets verkeerd. De mate waarin je haar groeit, wordt vrijwel volledig door één ding bepaald: jouw genen.

Mythe: schuim maakt beter schoon

Wanneer je jouw haar aan het wassen bent en het shampooschuim langs je hoofd druipt, dan ben je er normaliter van overtuigd dat je haar goed gewassen is. Dat is dus niet per se het geval. Een shampoo met een grote dosis sulfaat (de veroorzaker van het schuim) kan jouw hoofdhuid op den duur zelfs beschadigen. Niet voor niets zijn de meeste high-end shampoos en medische shampoos (op doktersvoorschrift) juist niét schuimend. Het schuimeffect is vooral bedoeld voor een goed gevoel, net als een lekker geurtje.

Mythe: droge huid is roos

Een droge hoofdhuid is niet hetzelfde als roos. Ze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden omdat de symptomen hetzelfde zijn. Toch zijn er verschillen. Wetenschappers geloven dat roos veroorzaakt wordt door één bepaalde gist in de huid: ‘Malassezia furfur’. Water drinken en olie-capsules slikken hebben geen effect. Door je haar te behandelen met hydraterende producten kun je een droge hoofdhuid tegengaan. Werkt dit niet, dan heb je wellicht ‘echt’ roos. Probeer roos tegen te gaan met bijvoorbeeld een medicinale shampoo.

Mythe: dagelijks wassen is goed

Hygiëne staat hoog in het vaandel, maar zorgt een dagelijkse wasbeurt voor schoner haar? Misschien, maar het kan ook meer kwaad dan goed doen. Je moet je haar wassen wanneer het vettig begint te worden. Sommige mannen hebben inderdaad een dagelijkse (haar)wasbeurt nodig, anderen kunnen prima een week wachten. Sommige mannen hebben ook van nature een vettere hoofdhuid. Enige vettigheid is normaal, probeer niet vaker dan twee keer per week jouw haar te wassen, tenzij de situatie om een hogere frequentie vraagt (zoals bij regelmatig sporten).

Mythe: haar kun je ‘trainen’

Het haar op je hoofd kun je, anders dan je biceps, niet trainen. Het maakt niet uit hoe vaak (en hard) je kamt en föhnt: het zal nooit permanent je haartype of de vormgeving van je kapsel veranderen. Haarproducten hebben hier ook geen invloed op. Het verandert je kapsel alleen tijdelijk. Trap dan ook niet in marketingtermen als ‘style memory’.

Mythe: genen van je moeder zorgen voor kaalheid

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft moeders niets te maken met jouw gebrek aan haar. Kaalheid bij mannen heeft niets te maken met een X-chromosoom gebonden eigenschap. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk. Men denkt dat kaalheid veroorzaakt wordt door meerdere genen die je van beide ouders geërfd hebt.

Reageer op artikel:
7 mythes over haar ontkracht
Sluiten