De evolutie van de ‘platte tv’: beter én goedkoper dan ooit

De technologie staat niet stil. Ook op het gebied van tv’s denderen de ontwikkelingen gestaag door. Toen de ‘platte’ tv zeven jaar geleden voor de eerste keer het levenslicht zag, was het nog een behoorlijk zwaar apparaat met een beeldkwaliteit die vandaag de dag als slecht zou worden bestempeld.

Inmiddels is de beeldkwaliteit dankzij technieken als Oled, HDR en Ultra HD (4K) soms beter dan je eigen zicht. Tv’s gaan steeds vaker door het leven als ‘smart tv’s’ dankzij een verbinding met het internet en een keur aan mogelijkheden via apps. Een tv is veel meer dan een ouderwetse beeldbuis, het is een gebruiksapparaat an sich. Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen.

Verbeterde beeldkwaliteit

High Dynamic Range (HDR) gaat zich volgens experts verder ontwikkelen. Dit omdat HDR de scherpte van hoge-pixel tv’s samenbrengt met tv’s die een natuurlijk contrast weergeven. Ook worden de extreem scherpe 4k-tv’s verder uitgerold en wordt achter de schermen (letterlijk) gewerkt aan 8k tv’s.

Dun, dunner, dunst

Waar de platte tv zo’n zeven jaar geleden nog best een behoorlijke bolling aan de achterkant kende en flink zwaar waren, zijn de tv’s vandaag de dag extreem plat én licht. Schermen die net zo dun zijn als een twee euro munt zijn al te koop. Dankzij technieken als Oled wordt deze trend alleen maar verder doorgezet, de eerste tv die net zo dun is als een creditcard is al gespot (zie video hieronder). Ook de bezel, het randje om het daadwerkelijke scherm heen (de omlijsting), wordt steeds smaller. Bij dit model van LG is het nog nauwelijks zichtbaar, wat er niet alleen supersonisch uitziet maar ook de kijkhoek verbeterd.

Smart-tv

De tv wordt sinds z’n bestaan gebruikt als een manier om content van andere apparaten of de zender-aanbieder weer te geven. In de huidige ontwikkeling zie je dat ze steeds meer zelf kunnen en zelfs langzaam de opties van een computer bieden – tv’s zijn slimmer dan ooit. Films en series stream je direct op je tv, evenals muziek en zelfs games. Dankzij platformen als GameFly kun je zonder fysieke console, games spelen op je tv. Het enige wat je nodig hebt is een controller en een goede internetverbinding. Het is een kwestie van tijd voor we werkelijk alle media via de tv tot ons kunnen nemen.

Gebogen schermen

Niet te vergeten zijn de gebogen schermen van de zogenoemde curved-tv’s van Samsung, die niet alleen een ander design hebben, maar ook een andere kijkervaring bieden door meer gevoel van diepte te creëren. En tja, het formaat wordt alleen maar groter.

Prijs blijft hetzelfde

Hoewel de technologieën een gigantische spurt hebben genomen, is de prijs vrijwel hetzelfde gebleven. Een paar jaar geleden hadden we alleen maar kunnen dromen van de huidige technische hoogstandjes voor toegankelijke prijzen. Loop de (digitale) winkel in en verbaas je over de opties voor elke portemonnee.

In samenwerking met Mediamarkt

Reageer op artikel:
De evolutie van de ‘platte tv’: beter én goedkoper dan ooit
Sluiten