Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 26/01/2017

6 zaken die je nooit moet doen tijdens een discussie

Het is het grootste geschenk en wapen dat wij als mens bezitten: een stem. Je kunt ‘m gebruiken om te creëren of te breken, op meerdere manieren. In dit artikel delen wij graag inzichten waarmee jij het beste uit een discussie kunt halen.

Het maakt niet uit hoeveel je van iemand houdt of hoe goed jullie band ook is: zo nu en dan zullen er discussies ontstaan. En dat is niet per se negatief. Het kan namelijk leiden tot een nog sterkere band waarin misverstanden uit de weg worden geruimd. Om dat te bereiken dienen vooral de volgende zaken niet ter sprake te komen, letterlijk en figuurlijk.

Kleineren en schelden

Als de persoon waarmee jij in discussie bent dergelijk gedrag vertoont, kun je op twee correcte manieren reageren. De eerste is door er niet in mee te gaan. Het tweede is je discussiepartner op een nette manier herinneren dat je niet van deze manier van communiceren bent gediend. De verleiding om in dit gedrag mee te gaan is aanwezig, maar daarmee vergroot je enkel de kans op escalatie.

Elkaar onderbreken of door elkaar heen praten

Dit is misschien wel de meest vervelende situatie tijdens een discussie. Iets dat vaak gebeurt wanneer de ander denkt alle antwoorden en oplossingen al klaar te hebben en geen waarde hecht aan andermans input. De ander vragen om je te laten uitpraten, gooit vaak alleen maar olie op het vuur, dus dat werkt niet altijd. Een betere tactiek is simpelweg weigeren verder in gesprek te gaan als de ander niet naar je woorden wil luisteren. In dat geval kun je beter weglopen terwijl je meldt dat je pas terugkomt als de ander oor heeft voor jouw woorden.

Constant in de verdediging schieten

Juist als iemand schuldig is, schiet diegene constant in de verdediging. Indien je écht onschuldig bent, is het moeilijk om niet hetzelfde te doen. Eenmaal een verklaring geven moet voldoende zijn. Door vaker te reageren dat je onschuldig bent, geef je alleen maar de indruk daadwerkelijk schuldig te zijn.

Sarcastisch zijn in je uitingen

Sarcasme is iets dat je gebruikt om grappig te zijn, iets dat voor een publiek bedoeld is. Een discussie is echter iets dat je geheel serieus moet nemen en daar passen geen grappen in, ook geen sarcastische grappen. Gooit de ander wel sarcasme in de strijd, wees dan de sterkere en laat je niet meeslepen. Je kan andermans gedrag niet veranderen, maar hoe jij antwoordt heb je wel geheel zelf onder controle.

Ouwe koeien uit de sloot halen

Wanneer men grieven uit het verleden naar boven haalt tijdens een discussie, zal dit nooit goed aanslaan. Je dwaalt af van het topic wat waarschijnlijk een heftigere discussie doet oplaaien en er totaal niet toe doet. In zo’n geval kun je het beste toegeven dat je in het verleden fouten hebt gemaakt, maar dat je het nu wil hebben over wat gaande is en geen tijd en energie wil verspillen aan het verleden. Dit zorgt er wellicht voor dat de ander zich gehoord voelt en de discussie verder gaat waar het was gebleven.

Discussier niet in de verkeerde omgeving

Iets dat we bijna zouden vergeten, maar wel degelijk van belang is voor het verloop én de afloop van de discussie. Het doet een discussie geen goed al doe je dit in het bijzijn van anderen in het openbaar, of überhaupt in het bijzijn van anderen. Laat het publiek geen slachtoffer worden van jullie discussie en al helemaal geen deelnemer. Zoek een plek op waar je rustig met z’n tweeën allebei je woordje kunt doen.

Een discussie kan veel voordelen opleveren, mits je de bovenstaande punten in ogenschouw neemt. Dan heb je hem voor de helft al gewonnen.

Reageer op artikel:
6 zaken die je nooit moet doen tijdens een discussie
Sluiten