6 superhelden die Marvel keihard van DC heeft gejat

Zowel Marvel als DC maken al sinds halverwege de vorige eeuw comics. Beide stripgiganten hebben al duizenden originele personages geïntroduceerd, en veel beroemde schrijvers hebben voor beide bedrijven gewerkt.

Marvel vs. DC

Het is dan ook niet zo gek dat een aantal superhelden van beide stripgiganten een hoop gemeen hebben. Dat zal niemand verbazen. Toch zijn er ook als je enkel de meest beroemde superhelden en schurken pakt een aantal schrijnende en komische voorbeelden van direct kopieergedrag te vinden.

We zetten vijf superhelden of schurken op een rijtje die Marvel Comics regelrecht van DC Comics heeft gejat.

Black Cat en Catwoman

Het was in 1940 een no-brainer toen DC de term cat burglar, een stille inbreker, gebruikte als inspiratie voor een nieuw personage. Dan hebben we het natuurlijk over Catwoman. De antiheldin uit de Batman-comics. De twee cirkelen al decennia om elkaar heen, van helse gevechten tot.. zwangerschappen.

Daar had Marvel ook wel oren naar. In 1979 introduceerde de stripgigant Black Cat, een vrije directe kopie van Catwoman. Ook een dief, ook een antiheldin en ook een love interest van het gezicht van Marvel: Spider-Man. En natuurlijk een vrouw in een katpakje. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: Black Cat is ook een acrobatische martial artist en een echte femme fatale. Zelfs de verhaallijnen in de comics zijn soms moeilijk uit elkaar te houden.

6 superhelden die Marvel keihard van DC heeft gejat
Catwoman en Black Cat (Afbeelding: Marvel Comics / DC Comics)

Doctor Strange en Doctor Fate

Ook Doctor Fate maakte zijn debuut in 1940 in de comics van DC. Hij is een dokter die magie gebruikt om het kwaad te bestrijden. Dat doet ie met artefacten zoals het Amulet van Anubis en de Cloak of Destiny. 

Komt die beschrijving je bekend voor? Dat is niet zo gek, want Marvel’s Doctor Strange is ook een dokter die een amulet en een magische cloak gebruikt om middels magie het kwaad te bestrijden. Hij maakte zijn debuut pas in 1973 en is in vele opzichten succesvoller dan zijn inspiratiebron. Maar ook diehard Marvel-fans kunnen er niet omheen dat de stripschrijvers hebben afgekeken bij wat meestal hun vrienden waren.

6 superhelden die Marvel keihard van DC heeft gejat
Doctor Strange en Doctor Fate (Afbeelding: Marvel Comics / DC Comics)

Deadpool en Deathstroke

Deadpool is een van de weinige kopieën waar ook Marvel zelf geen geheim van maakt. De grappenmakende huurling is gebaseerd op de krachtige schurk Deathstroke. Oftewel, Slade Wilson. Een strateeg, martial artist en genie in vrijwel elke wapencategorie. Hij maakte zijn debuut in 1980.

Elf jaar later maakte Deadpool zijn debuut, als een directe parodie op Deathstroke. Van de hardcore naam en het kleurenschema tot de combi van zwaarden en geweren. Ik bedoel, check de naam van Deadpool: Wade Wilson. Zet daar Slade Wilson naast en het is duidelijk dat Marvel niks probeert te verbergen.

Toen Rob Liefeld Deadpool wilde introduceren, kreeg hij direct de feedback dat hij te erg op Deathstroke leek. De schrijver besloot daarna niet daar verandering in te brengen, maar koos er juist voor om op hilarische wijze een regelrechte parodie uit te brengen. De rest is geschiedenis.

6 superhelden die Marvel keihard van DC heeft gejat
Deadpool en Deathstroke (Afbeelding: Marvel Comics / DC Comics)

Hyperion, Sentry en Superman

DC heeft met Superman de meest iconische superheld ooit in handen. Het moge dan ook verassing zijn dat talloze concurreren de afgelopen decennia het idee gejat hebben. Ook Marvel heeft twee kopietjes: Sentry en Hyperion.

Hyperion is een referentie op de Griekse zon titan, de bron van zijn kracht. Hij maakte in 1969 zijn debuut als een vijand van The Avengers. Om DC te treiteren kozen de stripschrijvers van Marvel ervoor om alle schurken uit de verhaallijn in kwestie te baseren op de superhelden die deel uitmaken van de Justice League.

Een van hen was Hyperion, een schurk die gebaseerd is op Superman, een feit dat al meermaals is toegegeven en beschreven in boeken en interviews. Er is zelfs een alternatieve versie van Hyperion, een alien die naar de aarde is gestuurd als baby. Tja…

De tweede kopie van Marvel is Sentry. Een superheld met een cape en een grote S op zijn borst. Hij maakte zijn debuut in 2000, met superkrachten die vrijwel regelrecht van Superman zijn gekopieerd. Ook qua persoonlijkheid kun je niet om de vergelijking heen. Vooral de haast blinde drang om het goede te doen komt zeeeeer bekend voor.

Sentry, Hyperion en Superman (Afbeelding: Marvel Comics / DC Comics)

Quicksilver en The Flash

Zelfs fervente lezers van de comics kunnen The Flash en Quicksilver vaak niet uit elkaar houden. The Flash maakte zijn debuut in 1940 en kan snelheden bereiken die breken met alle natuurkundige wetten. Daardoor behoort zelfs tijdreizen tot de mogelijkheden.

De elektrische rode streep die hij achterlaat is al meer dan een halve eeuw een iconisch onderdeel van DC Comics. Aan het begin droeg hij een helm met vleugels, een verwijzing naar de mythologische snelheidsduivel Hermes, ook wel bekend als Mercury.

Aan de kant van Marvel kwam in 1964 Quicksilver uit het kopieerapparaat rollen. De mutant en tevens broer van Scarlet Witch heeft niet alleen superkrachten die bijna letterlijk overeenkomen met die van The Flash, maar ook outfits die duidelijke hommages bevatten. Zo draagt hij geregeld een pak met een witte bliksemschicht. Voeg daar aan toe dat Quicksilver ook een andere naam voor het metaal mercury (kwik) is en je hebt een duidelijk plaatje.

6 superhelden die Marvel keihard van DC heeft gejat
Quicksilver en The Flash (Afbeelding: Marvel Comics / DC Comics)
Reageer op artikel:
6 superhelden die Marvel keihard van DC heeft gejat
Sluiten