Redactie
Redactie Food & Drinks 28 dec 2016

6 Champagnes die véél beter zijn dan de standaard bubbels

Nederlanders drinken, zeker in vergelijking met onze buurlanden, bar weinig champagne. Velen van ons poppen alleen een fles met Nieuwjaar en vaak is dit de eerste de beste fles die in de supermarkt te vinden was. Dat is jammer, want een goed feest verdient een goede champagne.

Nog even over dat poppen: dat moet je dus niet doen. Het staat natuurlijk erg stoer om met champagne te spuiten, maar door de kurk te laten ploppen, gaat er in één keer te veel koolzuur verloren en dit komt de smaak van de drank niet ten goede. Voorzichtig openmaken zodat je slechts een lichte sis hoort, is wellicht minder spectaculair, maar wél beter voor de Champagne.

Wil jij op oudejaarsavond ook een fles Champagne opentrekken, kijk dan eens verder dan het b-merk van de lokale super. Je zult merken dat een goede champagne meer voor je wordt dan louter een drank die je min of meer verplicht met oud & nieuw naar binnen giet. Wellicht ga je ‘m zelfs wel zo waarderen dat je vaker een fles in huis haalt. Mag best.

Voor een Champagne van goede kwaliteit hoef je echt niet een smak geld uit te geven. Al vanaf €20 vind je mooie flessen. De onderstaande lijst biedt voor ieder wat wils en houdt rekening met elk budget.

Oudinot Brut

Prijstechnisch maar één stapje boven je typische supermarkt-Champagne, maar zó veel beter. Een Champagne met weinig poespas, maar gewoon een goede, toegankelijke mix van Chardonnay en Pinot Noir druiven. Omdat er een heel klein beetje likeur aan is toegevoegd, krijgt-ie net dat lichte zoetje dat veel mensen kunnen waarderen. Qua value for money moeilijk te overtreffen. Te koop voor ongeveer twee tientjes.

Piper Heidsieck Demi-Sec

Wil je niet meer dan pakweg €30 besteden aan een goede Champagne, dan kun je blind vertrouwen op deze Piper Heidsieck Demi-Sec. Deze Champagne bestaat uit een mix van drie druivensoorten (Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay) en kent een frisse, lichtzoete en veelzijdige smaak.

Dit is in het bijzonder een uitstekende Champagne voor Oud&Nieuw, want hij past perfect bij zoete lekkernijen als oliebollen en appelflappen.

Moët & Chandon Brut Impérial

Moët & Chandon Champagne zal bij de meesten wel bekend zijn. Voor velen is dit het go-to merk voor een betaalbare premium Champagne. En terecht: met deze Brut Impérial kun je niet fout gaan. De Brut kenmerkt zich door een droge smaak. Dit is een prima Champagne voor wie voor niet al te veel geld al die zoete meuk wil omzeilen. Voor een keurige €35 heb je namelijk een fles van 0,7 liter. Fris van smaak met hints van citrus. Iedereen zal ‘m lusten.

Charles Heidsieck Brut Réserve NV

In meerdere blinde proeverijen gooide deze fles Charles Hiedsieck hoge ogen. Een purist zal ‘m – omdat het geen echte vintage Champagne is – wellicht niet zo prestigieus vinden, maar de recensies liegen er niet om. Een vintage Champagne kun je zien als een soort single malt onder de Champagnes: een vintage Champagne bestaat louter uit druiven uit één oogstjaar.

Voor zo’n €50 is dit gewoon een erg goede Champagne. Drie jaar op rij (2012 t/m 2014) werd de Brut Réserve NV uitgeroepen tot beste non-vintage Champagne door FINE Champagne Magazine. Deze Champagne is aangenaam droog en mooi gebalanceerd.

Veuve Clicquot Brut Vintage 2004

2004 was een uitstekend oogstjaar, dus een vintage Champagne uit dit jaar, moét wel goed zijn. Met deze Veuve Clicquot heb je direct een nog redelijk betaalbaar exemplaar in handen. Hier hoef je niet over te twijfelen. Dit is een prachtige, volle Champagne met het beste van Pinot Noir-druiven: complex met een toastachtige smaak.

Deze Champagne heb je voor zo’n €75 in huis. Dit is niet alleen een Champagne voor middernacht, maar ook eentje die je met een gerust hart kunt schenken tijdens het diner. Hij past uitzonderlijk goed bij vis en gevogelte.

Dom Perignon 2006

Een zeer goed ontvangen millésime (vintage) Champagne, bestaande uit 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay.

Dit is een prachtige Champagne voor de echte liefhebber. Hij kost je dan ook zo’n €150. De Dom Perignon 2006 is redelijk uniek: als één van de weinige Champagnehuizen is het Dom Perignon gelukt om een millésime uit 2006 op de markt te brengen. Het vorige decennium was niet altijd even goed voor de druiven, maar omdat Dom Perignon over ontzettend veel gaarden beschikt, kunnen zij zeer selectief zijn in hun druifkeuze.

Wil je écht genieten van een complexe, klasse Champagne, dan zit je met deze goed. Hij begint zacht en fruitig, wordt dan vol van smaak en eindigt met een lichte bitter.

Reageer op artikel:
6 Champagnes die véél beter zijn dan de standaard bubbels
Sluiten