Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 9 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

5x wat je altijd al wilde weten over 5G

5G roept nogal wat vragen op. Want wat kun je er nu eigenlijk mee? En hoe zit het met het veiligheidsaspect? Bij Sam​s​ung doen ze er alles aan om hun klanten klaar te stomen voor de toekomst en is 5G het gesprek van de dag. We legden hen onze vragen voor.

Wat is 5 nu eigenlijk precies?

Als we je vertellen dat 3G de derde generatie was in de reeks mobiele netwerken en 4G de vierde, dan zou er een belletje moeten gaan rinkelen. 5G is de vijfde generatie en opvolger van 4G – het mobiele netwerk dat we nu nog grotendeels gebruiken op smartphones en tablets. Ieder netwerk is net weer een beetje sneller dan het vorige. 5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen (bron: Vodafone). Dat houdt in dat het nieuwe netwerk zo’n tien keer sneller is dan z’n voorganger.

Wat kun je met een netwerk dat tien keer sneller is?

Weleens gemerkt dat het versturen van bestanden – zeker wanneer het erg druk is, zoals op een feest of tijdens oud en nieuw – soms een hele tijd kan duren? Daar heb je met 5G geen last meer van. Het downloaden en delen van data gaat veel sneller. Met een Sam​s​ung 5G-telefoon kun je in 4K netflixen, haarscherpe beelden met 8K Video Snap bekijken en de beste multiplayer games spelen zonder vertraging. Ook online gamen gaat een stuk sneller. Door de lagere latency van 5G zie je wat je doet direct gebeuren op je scherm. Dat het allemaal zoveel sneller en soepeler gaat, komt doordat het 5G-netwerk zuiniger is in gebruik, het een groter bereik heeft en het gebruik maakt van stabielere verbindingen. Daardoor kunnen veel mensen tegelijkertijd gebruikmaken van hetzelfde netwerk zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit ervan. Door het sneller verzenden van data tussen apparaten, zowel binnen- als buitenshuis, kunnen we ons dagelijks leven nóg slimmer inrichten.

Klopt het dat je er een speciale telefoon voor nodig hebt?

5G werkt inderdaad niet op iedere telefoon – op de meeste toestellen van voor 2019 niet zelfs. Dat betekent dat je een nieuwe telefoon moet aanschaffen om te kunnen profiteren van 5G. Samsung is de kartrekker als we het hebben over 5G-toestellen. Ben je klant bij T-Mobile, Vodafone of KPN in Nederland en heb je een 5G (ready) Samsu​ng Galaxy-toestel? Afhankelijk van je type abonnement en de lokale 5G-dekking kun je dan gebruik maken van 5G. Dat kan via de netwerken van T-Mobile, Vodafone en KPN nu al met de Galaxy Note20 5G en Note20 Ultra, de Galaxy S20 5G, S20+ en S20 Ultra 5G, of de Fold2, Z-Flip 5G en Tab S7+. Zorg er wel even voor dat je de laatste software-update op je telefoon zet, anders werkt het niet! De telefoons kosten nu misschien nog wat meer dan andere toestellen, maar je bent er wel van verzekerd dat jij als een van de eersten kunt genieten van de voordelen die 5G biedt. Ben je opzoek naar een nieuwe telefoon of mag je je abonnement verlengen? Overweeg dan zeker een 5G-toestel. Let er wel even op dat je abonnement ook aansluit bij 5G!

Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid?

De afgelopen tijd is er nogal wat ophef geweest over de vraag of 5G veilig is voor de gezondheid. Net als 3G, 4G en WiFi is 5G een vorm van elektromagnetische straling. De Europese Unie heeft een limiet gesteld aan de hoeveelheid straling die mag vrijkomen. Zo lang men onder dat limiet blijft, is er niets dat wijst op een negatief effect op de gezondheid. In Nederland blijven we netjes onder het door de Europese Unie gestelde limiet.

Vanaf wanneer kunnen we het gaan gebruiken?

Telecomproviders rollen hun 5G-netwerk stapsgewijs uit. In het begin zal de datasnelheid bij gebruik van 5G gemiddeld tien procent hoger liggen dan bij 4G. Daarnaast versnelt de reactietijd in de communicatie tussen apparaten. Wil 5G op volledige sterkte draaien, dan moet er gebruik worden gemaakt van de 3,5GHz-frequentieband. Die wordt nu nog gebruikt door Nederlandse inlichtingendiensten en wordt begin 2022 beschikbaar gemaakt voor providers. De verwachting is dat we er in de loop van datzelfde jaar al gebruik van kunnen gaan maken.

Meer weten over 5G? Je leest ‘t via deze link!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
5x wat je altijd al wilde weten over 5G
Sluiten