Jan
Jan Life 3 jan 2019

5x waarom goede voornemens gedoemd zijn te mislukken

Dat het zo makkelijk is om je goede voornemens weer in de koelkast te verstoppen, is eenvoudig te verklaren. In veel gevallen is de verleiding gewoon te groot om het vol te houden. Om het maar positief voor te stellen: slechts 8% van de bevolking slaagt erin om de goede voornemens realiteit te laten worden. Met andere woorden: 92% faalt! Het goede nieuws is dat je er veel aan kunt doen om bij die 8% te horen.

  1. Het doel is slechts een onderdeel van het proces

Veel mensen maken goede voornemens om een ​​bepaald resultaat te bereiken. Minder geld uitgeven, een nieuwe baan bemachtigen of gewicht te verliezen. De fout wordt echter in het denkproces gemaakt. Men wil graag het gestelde doel bereiken, maar de voorbereiding schiet te kort.

Zoals professor in bedrijfspsychologie Tomas Chamorro-Premuzic schreef: “Er is een groot verschil tussen verandering willen en willen veranderen. Zelfs als mensen beweren dat ze duidelijk willen veranderen, betekent dat meestal dat ze geïnteresseerd zijn in verandering als uitkomst, in plaats van veranderen als een proces. Met andere woorden: de meeste mensen willen niet echt veranderen, ze willen veranderd zijn.” Voor het verliezen gaat dit sowieso niet op, je zult dat slimmer moeten aanpakken.

  1. Goede voornemens hebben tijd nodig

Een jaar heeft 365 dagen en eerlijk is eerlijk, dat is best veel. Die gedachte alleen al is voldoende om je motivatie te breken. Vaak komt het erop neer dat het gestelde doel te groot is. Je moet je doel kunnen visualiseren om het bereikbaar te maken. Kleine stapjes kunnen werken als een toverspreuk. Wil je in een jaar tijd tien kilo afvallen, stel je dan als doel om in de eerste maand één kilo kwijt te raken. Lukt dat, dan is de stap naar de volgende maand veel kleiner. Wees je daarnaast bewust van het feit dat minder eten weinig effect heeft, maar verdiep je in de werking van je lichaam zodat je nog beter gemotiveerd bent om het vol te houden.

  1. Houd rekening met tegenslagen

Prachtig al die voornemens, maar vergeet niet dat je een terugval kunt krijgen. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, hou er dan rekening mee dat je ongetwijfeld op de meest vreemde momenten zin krijgt in een sigaret. Wil je bijvoorbeeld meer gaan beweging, besef dan dat je ook eens ziek kan zijn. Goede voornemens volhouden gaat nooit van een leien dakje. Laat een terugval je daarom niet denken dat je het niet kan.

Tim Bono, docent in de psychologische en hersenwetenschappen aan de Washington University in St. Louis, zei dat mensen die hun resoluties tegemoet treden, potentiële tegenslagen vooraf moeten identificeren en vervolgens een backup plan moeten maken als een tegenslag zich voordoet. Klinkt als een slimme aanpak.

  1. Verdeel je doel in etappes

Er is niets mis met het stellen van ambitieuze doelen, maar het is gemakkelijk om gedesillusioneerd te raken wanneer je halverwege het jaar het gevoel hebt dat je nog een lange weg te gaan hebt. Je kunt beter een reeks kleine doelen maken die je in bijvoorbeeld drie maanden kunt behalen, omdat je dat eerder zult bereiken en je minder kans hebt om verslagen te worden door een te kleine vooruitgang.

Time management-expert Laura Vanderkam legde de voordelen van deze strategie uit als het gaat om het stellen van bedrijfsdoelen. “Je hebt misschien veel doelen, en dat is maar goed ook. Jezelf negentig dagen geven, betekent dat je jezelf kunt concentreren op een paar doelen tegelijkertijd, wetende dat er nog een periode van negentig dagen op komst is. Misschien richt jij jezelf tijdens het eerste kwartaal op het lanceren van een nieuw product. Dan concentreer je jezelf in het tweede kwartaal op het vinden van een nieuwe en grotere ruimte. Aan het einde van zes maanden heb je het nieuwe product en de grotere ruimte. Als je beide doelen tegelijk wilde bereiken, was je nu wellicht het overzicht al weer kwijt.”

  1. Verspil geen tijd aan hetgeen niet haalbaar is

Soms, in de loop van het jaar, merk je dat sommige goede voornemens geen zin hebben. Is de noodzaak van het voornemen niet langer aanwezig, verspil je tijd er dan niet langer aan. Steek nooit energie in zaken die je niet kunt veranderen, maar focus op hetgeen wel kan lukken.

Fast Company

Reageer op artikel:
5x waarom goede voornemens gedoemd zijn te mislukken
Sluiten