Pim Jansen
Pim Jansen Grooming 17 jul 2018

5 reële manieren om kaalheid tegen te gaan

Als je last hebt van een haardos die zienderogen aan volume inlevert, wil je niet horen dat het ‘nou eenmaal hoort bij het ouder worden’. Kaal worden is immers geen hobby en als de tondeuse niet je grootste vriend is, dan zit er maar één ding op: het kaal worden vertragen. Ook al zijn er geen medicijnen voor beschikbaar, er is wel degelijk iets wat je kan doen om het hele proces te vertragen.

Vijf tips om kaalheid tegen te houden

Dr. Melissa Piliang, MD, haaruitvaldeskundige bij de Cleveland Clinic in Amerika, zegt dat er vijf dingen zijn die je mogelijk kunnen helpen om het haar wat je nog hebt te behouden. Lees ook ons artikel: ‘Dit is waarom je kaal aan het worden bent’.

Weg met de stress: meditatie en beweging.

Grote inhammen, kale plekken en het verliezen van haar in algemene zin worden vaak veroorzaakt door stress. Doordat stress van invloed is op de activiteit van de haarzakjes, groeien ze niet meer. Het gevolg: het haar wat je verliest komt niet meer terug en per saldo wordt die weelderige haardos ongewild uitgedund.

Dr. Piliang legt uit dat angst ook je lichaam overspoelt met het hormoon cortisol, waardoor andere hormoonspiegels fluctueren. Dit kan het proces van kaal worden versnellen, vooral als het al genetisch is bepaald dat je haar zult verliezen.

Stressbeheersing kan daarentegen het proces van haarverlies vertragen. Sommige studies suggereren dat meditatie kan helpen bij het verlagen van angstniveaus om de effecten van stress te reduceren. Bovendien is het gratis en kost het slechts een paar minuten per dag.

Als je de voorkeur geeft aan iets zwaarder dan meditatie, kun je ook naar de sportschool gaan. Een goede cardiotraining zorgt op termijn voor een reductie van 42 procent in de aanmaak van cortisol.

Minoxidil (Rogaine)

Rogaine / Minoxidil zal je verloren haar niet herstellen, maar het kan je helpen om het haar wat je nog hebt langer te behouden. Dit op recept verkrijgbare medicijn stimuleert de bloedstroom en levert meer zuurstof en voedingsstoffen aan de haarzakjes.

Vloeibare Rogaine kan irritatie veroorzaken en een vettige laag op je haar achterlaten, dus kies voor een foam oplossing van vijf procent. Wrijf het in je hoofdhuid in de ochtend en in de avond om het meeste profijt te ervaren.

Let op: in tegenstelling tot de orale medicatie Finasteride, ook bekend onder de naam Propecia, is Minoxidil niet in verband gebracht met erectiestoornissen of een verminderd libido. Het nadeel is echter wel dat de nieuwe haargroei waarschijnlijk korter en dunner is, wat betekent dat je nieuwe haarlokken niet zo vol zijn als het natuurlijke haar.

Laserstralen tegen kaalheid

Naast minoxidil en finasteride is een laserbehandeling de enige andere methode om de gevolgen van haarverlies te bestrijden. De laserapparaten gebruiken lage lichtniveaus en zijn redelijk prijzig: tweehonderd tot bijna negenhonderd dollar. Een bekend voorbeeld is de iGrow, een helm met een prijskaartje van 449 dollar. Deze helm moet je elke twee dagen dragen gedurende 25 minuten voor een optimaal resultaat.

In een brede studie, waarvan de resultaten in 2014 werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Dermatology, zagen mannen die drie keer per week hun hoofdhuid hadden behandeld, na 26 weken een toename van de haardichtheid.

Ketoconazole-shampoo

Het gebruik van een speciale shampoo kan een positief effect hebben in de strijd tegen ongewild haarverlies of haaruitval. Verwissel je eigen shampoo voor een merk met één procent ketoconazol, zoals Nizoral of vraag je arts om de twee procent-versie voor te schrijven.

“Ketoconazol wordt op de markt gebracht als een anti-roos ingrediënt, maar uit onderzoek is gebleken dat ketoconazol een anti-androgeen is”, zegt Piliang. Anti-androgenen blokkeren de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron, een hormoon dat de haarzakjes laat krimpen. Masseer de shampoo in je hoofdhuid, stap uit de douchestraal, wacht twee tot drie minuten en spoel af.

Vitamine D en kaalheid

Sommige gevallen van haarverlies zijn in verband gebracht met lage niveaus van vitamine D. Uit een onderzoek van British Journal of Dermatology bleek dat mensen met alopecia areata, een auto-immuunziekte die haarverlies veroorzaakt, driemaal zoveel kans hadden om vitamine D-tekort te hebben als mensen met gezond haar . “Vitamine D helpt het haar om de groeifase te resetten”, legt Piliang uit. Je kunt natuurlijk ook overwegen om vitamine D-rijk voedsel op te nemen in je dieet, zoals zwaardvis, zalm, tonijn, melk en sinaasappelsap.

Probeer in ieder geval niet om het haarverlies te lijf te gaan door meer in de zon te gaan zitten, in de hoop dat je lichaam daardoor meer vitamine D aan gaat maken. Dat kan resulteren in een nog groter probleem. “Mannen moeten voorzichtig zijn met blootstelling aan de zon op een kalende hoofdhuid, omdat het een veel voorkomende locatie is voor huidkanker,” waarschuwt Piliang.

Reageer op artikel:
5 reële manieren om kaalheid tegen te gaan
Sluiten