Redactie
Redactie Gesponsord 20 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

5 manieren om meer te bewegen op kantoor

We weten allemaal dat je van de hele dag op een bureaustoel naar een computerscherm staren niet echt fit wordt. Als je je laptop aan het eind van je werkdag dichtklapt, heb je vaak weinig bewogen en hooguit zo’n 3000 stappen gezet. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je ook op kantoor voldoende beweegt.

Walk & Talk

Wat klinkt als een hippe nieuwe game, is simpelweg een andere manier van vergaderen, namelijk al wandelend buiten de deur. Ga voor je wekelijkse  meeting met een collega voor een rondje in de buitenlucht: Walk & Talk. Uit onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt dat je door wandelen ook nog eens een stuk creatiever wordt. Zo kom je dus niet alleen in beweging, maar krijg je ook weer nieuwe energie om de dag door te komen.  Waar een beetje frisse lucht al niet goed voor is…

En lukt het niet om een blokje om te gaan, probeer dan eens een stand-up meeting. Verzamel je collega’s en vergader staand rondom een white-board. Hierdoor komt het hele kantoor meer in beweging en worden vergaderingen efficiënter en korter.

Work-out achter je bureau

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk buiten kantooruren de sportschool induiken. In de realiteit lukt dit vaak niet door deadlines, werketentjes of overuren. Maar uit onderzoek blijkt dat een beetje sporten of bewegen buiten werktijd niet eens opweegt tegen het aantal uren dat je achter je bureau zit. Daarom kan je beter gedurende je werkdag meer bewegen en zelfs wat oefeningen achter je bureau doen.

Doe een boek tussen je knieën als je op je bureaustoel zit en druk deze 30 tot 40 seconden zo hard mogelijk tegen elkaar aan. Nadat je dit een aantal keer herhaalt voel je je dijbenen al. Of til als je achter je bureau zit je voeten een aantal seconden van de vloer en span je buikspieren aan. En loop eens wat vaker naar een collega in plaats van ze te mailen of bellen.

Afspraakje buiten de deur

Veel mensen kiezen er nog steeds voor om zelfs korte afstanden met de auto of openbaar vervoer af te leggen. Terwijl je door de auto af en toe te laten staan niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook al een heel eind onderweg bent naar die 10.000 stappen. Kom je toch met de auto, omdat je anders volgens Google Maps een paar dagen onderweg bent, zet je auto dan wat verder weg van kantoor. Zo vind je waarschijnlijk makkelijker een parkeerplek én kan je meteen een stukje wandelen. 

Als je een afspraak met een klant hebt, kan je ook net zo makkelijk buiten kantoor afspreken. Dat kleine stukje fietsen of lopen naar je meeting kan al voor wat extra beweging zorgen. Spreek niet af op een plek te ver van je kantoor, anders is de verleiding toch nog te groot om het openbaar vervoer of de auto te pakken. 

Staand vergaderen

Steeds meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat de hele dag zittend werken niet echt goed is voor de gezondheid. Zo zie je steeds meer sta-bureaus, loopband-bureaus en zelfs fiets-bureaus op de werkvloer verschijnen. Met een paar uur per dag staand werken gebruik je al 20% meer energie dan dat je zittend werkt. Wissel het staan wel af met zitten, want als je te lang staat, kan je soms uit vermoeidheid op je bureau gaan leunen. En daardoor neem je ongemerkt vaak een ongezonde houding aan. 

Ben je niet in de gelegenheid om staand te werken, probeer dan elk uur 5 minuten te bewegen. Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado is gebleken dat mensen die elk uur even bewegen niet alleen lichamelijk gezonder zijn, maar ook hun dag positiever ervaren.

Stel jezelf doelen

We zijn geneigd om hard te werken om doelen op werk te bereiken. Maar stel ook eens duidelijke doelen voor je fysieke gezondheid. Neem niet alleen vaker de trap in plaats van de lift, maar neem je bijvoorbeeld voor om elke week sneller boven te zijn. Of race tegen je collega’s die de lift nemen en kijk of je eerder achter je bureau kan zitten. Dit soort kleine uitdagingen zorgen ervoor dat je bepaalde doelen ook echt bereikt. 

De Vitality app van a.s.r. kan hierbij helpen. In de app kun je heel eenvoudig je bewegingsdoelen instellen en krijg je inzicht in je gezondheid. Je wordt zelfs beloond als je je doel bereikt met cadeaus en cashbacks op bijvoorbeeld je Apple watch of Fitbit. Via a.s.r. Vitality kun je ook deelnemen aan sportieve evenementen en zelfs samen met anderen sporten. Zo makkelijk kan iets meer bewegen dus eigenlijk zijn!

Benieuwd naar de app of naar wat a.s.r. voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op de website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

in samenwerking met a.s.r.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 manieren om meer te bewegen op kantoor
Sluiten